Om erachter te komen welk type laadkabel nodig is voor uw auto kunt u kijken in het instructieboekje van uw auto. U kunt ook kijken naar de aansluiting voor de kabel in uw auto. Als deze aansluiting 5 pins heeft dan is het een type 1 aansluiting en als de aansluiting 7 pins heeft dan is het een type 2.
De usb C aansluiting is de standaardaansluiting voor Android smartphones. Het fijne aan deze aansluiting is dat de boven- en onderkant identiek zijn en je dus niet eerst hoeft te kijken op welke manier het kabeltje in je telefoon moet.
Niet alle USB-C-aansluitingen zijn hetzelfde. Let goed op met een universele poort: de USB-C-stekker alleen zegt nog niets over het gebruikte protocol. Er zijn bijvoorbeeld ook USB-kabels die alleen volgens USB 2.0- of USB 3.0-specificatie werken.
Typen USB poorten
Deze aansluiting vind je op de meeste USB kabels. Dit is ook de aansluiting die op je computer zit. De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting. USB-B is een meer vierkante aansluiting die vooral voor printers gebruikt wordt.
Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen.
USB 3.0 is fysiek compatibel met USB 2.0, waardoor het de nieuwe USB-standaard is geworden. U kunt een USB 3.0-randapparaat aansluiten op de USB 2.0-poort van een computer, of juist een USB 2.0-randapparaat op de USB 3.0-poort van een computer.
Een USB 3.0 kabel / poort is te herkennen aan de blauwe strip die zich in de twee elementen bevind. USB 3.0 is zo ontworpen dat je gewoon voorgaande USB 2 versie kan gebruiken in de 3.0 poort. Dit is handig want zo hoef je niet speciaal nieuwe apparatuur te kopen.
Usb C is een multifunctionele kabel met een ovale aansluiting. Laad je smartphone snel op, zet data over of sluit een monitor aan op je laptop. Een usb C kabel ondersteunt verschillende protocollen, zoals Thunderbolt, Display Port, Power Delivery en Quick Charge.
Dat wil zeggen: je kunt je oude USB 2.0 sticks gewoon op een USB 3.0 of 3.1-aansluiting gebruiken en andersom! Let op: het langzaamste apparaat bepaalt dan de snelheid. Voorbeeld: heb je een USB 3.0-stick en een USB 2.0-poort, dan zal de stick op USB 2.0-snelheid werken.
Voor telefoons en tablets worden 5W, 10W en 15W USB-C opladers gebruikt. Het mooie aan USB-C opladers is dat deze universeel zijn. U kunt dus altijd een zwaardere USB-C oplader gebruiken voor uw telefoon of tablet.
De regels zijn vandaag gepubliceerd en gaan binnen twintig dagen van kracht. Vanaf dat moment hebben lidstaten 24 maanden om ze om te zetten in nationale wetgeving. Update 25/10: De Europese Raad heeft zijn laatste goedkeuring gegeven. Hiermee is USB-C officieel de universele standaard binnen de EU voor oplaadadapters.
USB-C kan USB versie 3.2 aan en is dus stukken sneller
USB-C kabels kunnen USB versie 3.2 Gen 1 en Gen 2 aan, wanneer je een apparaat aansluit die USB versie 3.2 Gen 1 ondersteunt kun je datasnelheden van wel 5 Gbit/s halen. Bij een apparaat welke USB versie 3.2 Gen 2 ondersteunt tot wel 10 Gbit/s.
Een laadkabel is niet universeel in de zin dat elke laadkabel geschikt is voor elk type elektrisch voertuig. Verschillende elektrische voertuigen hebben verschillende aansluitingen en vereisen daarom specifieke laadkabels die compatibel zijn met hun aansluiting.
Als je auto kan snelladen dan wordt er in Europa standaard de CCS2 stekker gebruikt. (Combined Charging System 2, ook wel Combo-2 genoemd). Bij snelladers hangen deze kabels aan de snellaad-stations en die hoef je dus niet zelf mee te nemen. Snelladen wordt ook 'DC-laden' genoemd.
Type 2-laadkabel voor het opladen van elektrische auto's
Met de type 2-laadkabel kun je opladen met wisselstroom. De kabel is een Europese standaard en is geschikt voor alle elektrische auto's met een type 2- of CCS-contactdoos en alle laadstations met een type 2-stopcontact.
Welke UTP-kabel je nodig hebt, is afhankelijk van de situatie. Je hebt keuze uit niet-afgeschermde en afgeschermde netwerkkabels. Ook zijn er keuzes in doorvoersnelheid, CCA of 100% koper en soepel of stug. Als je duidelijk hebt waarvoor de internetkabel exact gebruikt wordt, vind je de beste kabel!
Met de symmetrische usb-c-aansluiting maakt het niet uit in welke richting je de stekker aansluit. Je sluit de kabel aan zonder dat je hoeft op te letten hoe je hem aansluit. Dit geldt niet alleen voor de stekker maar ook voor de kabel zelf.
USB-A. Een USB-A ziet eruit als het uiteinde van een usb-stick. Ook de meeste oplaadsnoeren voor smartphones of tablets hebben zo'n stekker. Die gaat dan in de adapter die in het stopcontact gaat.
Meer snelheid
In theorie zou USB 3.0 tot tien keer sneller zijn dan USB 2.0. De draden van de USB 3.0 kabel zijn veel anders dan die van zijn voorganger. Een USB 3.0 kabel is daarom een stukje dikker. Daarnaast herken je USB 3.0 aan de blauwe kleur van de connector aan de binnenzijde.
USB4 is de versie, USB-C is de aansluiting. Er zijn dus ook USB 2.0 en USB 3.0 C kabels. Maar, USB4 biedt wordt alleen ondersteund via USB-C. Een USB4 kabel is dus altijd een USB-C kabel, maar niet elke USB-C kabel is een USB4 kabel.
USB-C is sneller dan USB 3
USB-C heeft een hogere data-overdrachtsnelheid dan USB 3 / USB 3.0: USB 3.0 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 5Gb/s. USB-C heeft een maximale overdrachtsnelheid van 10Gb/s. Thunderbolt 3 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 40Gb/s.
Type A is de standaard klassieke USB aansluiting. Deze aansluiting zit bijvoorbeeld op een laptop. De meeste USB sticks, powerbanks en externe harde schijven hebben ook een Type A aansluiting.
USB 2.0. In 2002 werd USB 2.0 (High-Speed) geïntroduceerd Deze versie is backwards compatible met USB 1.1. Het verhoogt de snelheid van de randapparatuur-naar-pc-verbinding van 12 Mbps tot 480 Mbps, of 40 keer sneller dan USB 1.1. In de poortnaam zit "Enhanced," "Enhanced Host" of "Universal Host."
Als je vooral tekstdocumenten wilt opslaan, is 8 GB voldoende. Wil je ook muziek en foto's opslaan, dan is het verstandig om voor 16 tot 32 GB te kiezen. Als je de usb-stick wilt gebruiken voor het opslaan van een flink aantal grote video's (zoals films), ga dan voor 64 GB of meer.