Je kunt kijken of je je takenpakket kunt aanpassen. Het zelf stellen van uitdagende doelen kan helpen om het werk interessanter te maken. Je kunt jezelf eventueel een kleine beloning in het vooruitzicht stellen.” Het kan ook helpen om saai werk vanuit een ander perspectief te bekijken.
Geen motivatie? Zo wordt je direct weer gemotiveerd!
25 related questions found
Wat zorgt voor motivatie?
Maar motivatie blijkt geen simpel beestje. Er zijn véél factoren die motiveren. Erkenning, waardering, afwisselend en uitdagend werk, zinvol bezig zijn, het sociale aspect van werken, verantwoordelijkheid hebben, leermogelijkheden, loopbaanmogelijkheden, ... Een goed loon?
Gemotiveerde medewerkers zorgen voor meer omzet en klantloyaliteit. Ze verzuimen minder en hebben veel meer plezier in hun werk. Dat heeft zijn weerslag op het hele team. Kortom: het is absoluut de moeite waard om mensen te motiveren.
Geef duidelijk aan welke verbeteringen je verwacht en maak hier samen afspraken over. Met jouw voorbereiding als leidraad stemmen jullie samen af welke verandering er op welke termijn moet komen en wat er voor nodig is om deze te realiseren. Verder maak je een of meerdere vervolgafspraken.
Je werk niet (meer) leuk vinden kan een grote invloed hebben op je welzijn. Je besteedt een groot deel van je leven aan werken;. Vind je het niet leuk of zelfs verschrikkelijk, dan kun je je hier heel ongelukkig door voelen. Je voelt je opgesloten en ziet misschien geen uitweg meer.
Intrinsieke motivatie ontstaat bij uitstek door persoonlijke erkenning, door een goede sfeer en fijne mensen om mee samen te werken. Ook het gevoel dat je jezelf ontwikkelt, dat je bijleert, uitdagingen aangaat en dingen doet die je interessant vindt, kunnen de intrinsieke motivatie versterken.
Waaruit blijkt dat iemand gemotiveerd is? Als gedrag intrinsiek gemotiveerd is dan zie je dat gedrag herhaald wordt, zonder dat daar vanuit de omgeving iets voor nodig is. Je moet wel bereid zijn te observeren of het gedrag vanzelf tot stand komt.
Motivatie heeft in eerste instantie te maken met 'willen' en demotivatie heeft te maken met 'niet willen'. Anders gezegd: wie niet gemotiveerd is, komt uit zichzelf niet in beweging om iets te doen of na te laten. De moed, wil of lust (zin) ontbreekt om in beweging te komen.
Werken als je depressief bent is zwaar en vaak praktisch onmogelijk. Het is beter om dit met je werkgever te bespreken en een oplossing te zoeken dan door te werken als je depressief bent. Hoe eerder je een depressie behandelt, hoe beter. En bedenk: het is helemaal niet gek om depressieve gedachten te hebben.
Wellicht is de baan te hoog gegrepen voor je of benut je jouw talenten te weinig en verricht je vooral werkzaamheden waarin je geen kei bent of die je saai vindt. Je kunt ook stress ervaren van werkzaamheden waarin je wel goed bent, maar die je niet interessant of uitdagend genoeg vindt.
Veel van de theorieën over motivatie hebben te maken met de verschillende factoren die motivatie beïnvloeden. Dit kunnen behoeften zijn, zelf geformuleerde doelen, de eigen mening over de moeilijkheidsgraad van het doel en de eigen vaardigheden, maar ook beloningen of straffen.
Motivatie is een drijfveer die jou doelen doet behalen. Op het moment dat je voldoende actiegericht bent en ook de overtuiging hebt dat je die doelen wil behalen, spreken we van motivatie. Of eigenlijk, dan spreken we van 'intrinsieke'motivatie. Deze motivatie verschilt wezenlijk van 'extrinsieke' motivatie.