Iedereen weet: in pindakaas zit geen kaas. Maar waarom heet het dan wel zo? Dat heeft alles te maken met Suriname en roomboter. Even een lesje pindakaasgeschiedenis: het woord pindakaas is ruim 100 jaar ouder dan de smeerbare lekkernij.
Pindakaas is een voedingsmiddel gemaakt van zeer fijn gemalen pinda's. Pindakaas, in de huidige smeerbare vorm, komt oorspronkelijk uit Montreal Canada, waar het in 1884 ontwikkeld werd door Marcellus Edson, ten tijde van een overschot in de productie van pinda's. Pindakaas was het bijproduct van pindaolie.
Het woord pindakaas komt uit Suriname, Daar werden blokken gestampte pinda's 'Pienda-dokoen' genoemd. Van die blokken werden plakjes afgesneden net als bij kaas. Vandaar Pindakaas.
In pindakaas zit over het algemeen voornamelijk gemalen pinda's. Pinda's zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Toch worden pinda's vanwege hun eigenschappen en samenstelling tot noten gerekend. Aan pindakaas wordt vaak olie, zout en/of suiker toegevoegd.
1. Beter pindakaas dan oude kaas. Nederlanders zijn verstokte kaaseters, maar daar zit veel ongezond, verzadigd vet in. Pindakaas bevat iets meer vet, maar dat zijn vooral gezondere onverzadigde vetten.
Toch vroegen we ons iets af. Iedereen weet: in pindakaas zit geen kaas. Maar waarom heet het dan wel zo? Dat heeft alles te maken met Suriname en roomboter.
Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda's het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden.
100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
Twee eetlepels pindakaas per dag zouden je darmflora een boost geven. Een Amerikaanse studie toont immers aan dat pindakaas de groei van gezonde darmbacteriën stimuleert. Dat zou dan weer een positieve invloed hebben op je bloedsuikergehalte.
Pindakaas en andere notenpasta's zijn eigenlijk ook altijd vegan en wij hebben vaak meerdere soorten in de keukenkast staan. Je kunt gaan voor een klassieke, smeuïge pot pindakaas, een met extra stukjes pinda of een 100% notenpasta waar verder niets aan wordt toegevoegd.
Pindakaas steekt met kop en schouders boven jam uit, als het gaat om het leveren van energie. 100 gram pindakaas levert 675 kcal, jam bevat 246 kcal. In jam is de energie voornamelijk afkomstig uit koolhydraten. Niet gek, want vaak is één van de eerste ingrediënten op een potje jam suiker.
Eerst worden geroosterde en ongeroosterde pinda's gemalen. Daarna wordt deze massa gehomogeniseerd, dat betekent dat er geen stukjes meer inzitten. Soms wordt er nog extra olie ingestopt om een smeuïge pasta te krijgen. Voor de smaak worden soms honing en mout toegevoegd.
Pindakaas komt oorspronkelijk uit Amerika, waar het peanut butter heet. Toen peanut butter overwaaide naar Nederland mocht het hier geen 'pindaboter' heten. Vanwege de regels in Nederland, mogen alleen producten met tenminste 80 procent melkvet de naam 'boter' gebruiken.
Dirk, 1,79 euro (350 gram). Beetje zout, beetje 'n bite, lekker romig. De perfecte pindakaas! Winnaar van deze test.
Pure pindakaas, met alleen pinda's, plantaardige olie en zout als ingredienten is zeker vegetarisch.
Faja lobi pindakaas trafasie is een (pikante) pindakaas bereid met vers gebrande pinda's, voor de bereiding van surinaamse pikante satesaus, pinda bravoe (soep) of heerlijk en simpel als broodbeleg.
Hoe vaak mag je pindakaas eten? Hoeveel pindakaas mag je per dag eten? Volgens het Voedingscentrum is de aanbevolen hoeveelheid noten per dag 25 gram. Een besmeerde boterham met pindakaas komt overeen met iets minder dan een handje noten, dus dit komt uit op ongeveer 20 gram.
In de meeste pindakazen zijn geraffineerde suikers toegevoegd. Suiker activeert net als drugs het beloningscentrum in je hersenen, daarom is het zo verslavend.
Pindakaas bevat veel eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Eiwitten verhogen tevens de thermogenese wat betekent dat de spijsvertering veel energie vergt en de vetverbranding wordt gestimuleerd. Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan.
Zoet beleg
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder.
Hoge productiekosten
Dit gebeurt meestal op gas, en laat de gasprijs nu afgelopen jaar ontzettend gestegen zijn. Vervolgens worden de pinda's vermalen en verwerkt tot pindakaas, wat ook weer veel energiekosten met zich meebrengt.
PINDAKAAS EN SPIEROPBOUW
Het is niet voor niets dat veel sporters pindakaas als eiwitbron gebruiken. Het is immers hartstikke goed voor de spieropbouw. Veel sporters gebruiken het dan ook als eiwitbron en verbrandingsproduct, zodat ze lekker lang door kunnen.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Menigeen was er als kind al dol op: een boterham met pindakaas én banaan. Lekker hartig en zoet tegelijk. Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten. De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen.
Zo bevat elke portie pindakaas vier gram enkelvoudig onverzadige vetten en acht gram meervoudig onverzadigde vetten. Het zijn juist deze vetten die je gezondheid goed doen. Ze verlagen je cholesterol, verminderen de kans op hart- en vaatziekten en kunnen zelfs een te hoge bloeddruk helpen verlagen.