Veelvoorkomende symptomen van oogmigraine zijn het zien van lichtflitsen, flikkerende kleuren en vormen of zwarte vlekken, aan één of twee ogen. Sommige mensen zien wazig of dubbel bij een aanval. Het is ook mogelijk dat je naast visuele klachten moeite hebt met praten of tintelingen in je armen en benen voelt.
Oogmigraine of oculaire migraine is een vorm van migraine waarbij u tijdelijk minder goed ziet. Oogmigraine kan een voorbode zijn van een 'gewone' migraineaanval, maar dat hoeft niet. Oogmigraine wordt ook wel migraine met aura genoemd, omdat mensen soms vreemde vormen en kleuren zien.
Er is geen behandeling of medicijn dat oogmigraine volledig geneest. Vaak is dat ook niet nodig, aangezien een aanval meestal kort, pijnloos en ongevaarlijk is. Toch is het slim om contact op te nemen met je huisarts. Zeker als je vaker last hebt van aanvallen.
Een migraine-aanval is meestal in 1 dag over. Soms pas na 3 dagen. Hoe vaak de migraine-aanvallen terugkomen is ook verschillend. Sommige mensen hebben 2 keer per jaar een aanval, andere 2 keer in de maand.
Migraine zonder aura-fase: Dit wordt ook wel gewone migraine genoemd. Ongeveer twee derde van de mensen heeft te maken met gewone migraine. Migraine met aura-fase: Deze variant wordt ook wel oogmigraine genoemd. Oogmigraine komt bij ongeveer 33% van de mensen met migraine voor.
In de meeste gevallen treedt er tijdens zo'n aanval geen hoofdpijn op. Wel zorgt oogmigraine, zoals de naam al doet vermoeden, voor oogklachten. Veelvoorkomende klachten zijn dan ook zwarte vlekken of strepen en andere hoekige vormen in het gezichtsveld, lichtflitsen zien en een verminderd gezichtsvermogen.
Sommige factoren kunnen een migraineaanval uitlokken: slaapstoornissen, te lage suikerspiegel, menstruatie, stress, koffie, smaakversterkers, sterke geuren en alcohol.
Oogmigraine is vervelend, maar komt best vaak voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Oogmigraine kan zowel in een, als in twee ogen voorkomen en de klachten duren maximaal 1 uur. Gelukkig veroorzaakt oogmigraine geen blijvende schade aan de ogen en doet het - in tegenstelling tot gewone migraine - geen pijn.
Mensen die geregeld door migraine worden geveld, hebben een verhoogde kans op een beroerte. En vrouwen lopen ook nog eens een hoger risico op een hartaanval en hersenbloeding. Migraine is niet zomaar een vervelende hoofdpijn. Het is een neurovasculaire aandoening, waarbij patiënten lijden aan hevige aanvallen.
Vermijd cafeïne
Omdat uitdroging soms een oorzaak van hoofdpijn is, is het belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft. Veel water drinken dus, maar cafeïnehoudende dranken zoals koffie en cola matigen of zelfs vermijden.
Allerlei dingen kunnen een migraineaanval uitlokken: Sterke emoties, zoals angst, ergernis, depressie, frustratie, opwinding, vermoeidheid, woede en stress. Migraine komt ook vaak voor als mensen opeens geen stress meer hebben, bijvoorbeeld tijdens vakanties.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u lichtflitsen ziet. Lichtflitsen kunnen komen door glasvochtloslating of een scheur in het netvlies. Het kan zijn dat u met spoed naar de oogarts moet. Ook bij migraine kunt u lichtflitsen zien.
Het zien van één of meerdere (zwevende) vlekjes door glasvochttroebelingen, wordt ook wel 'mouches volantes' genoemd. dat bij het ouder worden hoort. Het treedt bij veel mensen op, vaak op een wat oudere leeftijd. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn.
Onscherp zicht: in een stresssituatie kunnen je ogen zich minder goed focussen. Vermoeide ogen: stress is altijd vermoeiend, ook voor je ogen. Zwevende deeltjes in je zicht: minuscule vlekjes die over je ogen lijken te drijven.
Migraine is een hersenziekte, waarbij een ontregeling van de hersenstam ervoor zorgt dat iemand een migraineaanval krijgt. Wat deze ontregeling veroorzaakt is nog steeds niet helemaal duidelijk.
Migraine heeft geen aantoonbare erfelijke oorzaak.
Migraineaanvallen kunnen leiden tot blijvende hersenschade. Dit schreven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA van woensdag 28 januari. Migraineaanvallen kunnen leiden tot blijvende hersenschade.
We kunnen een hersenscan maken als je vaak last hebt van hoofdpijn of migraine, met name wanneer de pijn steeds op dezelfde plek zit zoals het achterhoofd of het voorhoofd. Hoofdpijnklachten worden meestal veroorzaakt door langdurige stress (spanningshoofdpijn) of een verkeerde houding (spierspanningshoofdpijn).
Leidse onderzoekers hebben een tijdje geleden ontdekt dat migraine kan leiden tot blijvende hersenschade, vooral bij frequente aanvallen. De behandeling zou zich dus niet alleen op pijnbestrijding moeten richten, maar ook op het voorkomen van aanvallen en daarmee het optreden van schade aan het brein.
Clusterhoofdpijn wordt gekenmerkt door hevige eenzijdige hoofdpijn achter het oog. Cluster verwijst naar het feit dat deze hoofdpijn gedurende weken of zelfs maanden aanwezig kan zijn. Tussendoor zijn er maanden of zelfs jaren geen hoofdpijn aanvallen.
Migraine met aura
Je ziet dan bijvoorbeeld lichtflitsen of vlekken of hebt last van tintelingen of een doof gevoel. De klachten beginnen vaag, maar worden binnen enkele minuten heviger. Je kunt bijvoorbeeld ineens een flikkerende vlek zien, die steeds groter wordt. Een aura duurt meestal tien minuten tot een uur.
De duur en de heftigheid van een migraineaanval verschilt per persoon, net als het aantal keren dat iemand migraine heeft. Ze kunnen verschillen van 4 uur tot ongeveer 3 dagen. Migraineaanvallen kunnen daarom uw leven ernstig verstoren. Ze kunnen door uiteenlopende prikkels worden uitgelokt.
Neem meteen rust. Het helpt niet om 'flink te zijn' en gewoon door te werken. De klachten kunnen dan erger worden. Neem ook direct een pijnstiller tegen de klachten.
Studies uit 2014 (6) en 2016 (7) leggen een link tussen zoutconsumptie en hoofdpijn bij mensen met hoge bloeddruk. Opmerkelijk genoeg neemt de frequentie van de migraine dan juist af. Er zijn zelfs in migraine gespecialiseerde dieetdeskundigen die een hogere zoutconsumptie aanraden.
Bij migraine heb je last van een heftige, kloppende hoofdpijn. Meestal aan één kant van het hoofd, maar soms ook aan beide kanten. De hoofdpijn komt in meerdere aanvallen. Je hebt hier zoveel last van dat het je dagelijkse leven in de weg zit.