Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.
Schermtijd en ontwikkeling van je kind
Baby's, peuters en kleuters ontwikkelen trager als ze veel voor een scherm zitten. Daardoor is er minder tijd om te praten met de ouders en ontwikkelt een kind zich minder snel. Dit geldt zowel voor ontwikkeling van taal, emoties als relaties met anderen.
8-10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Leeftijd 2 - 4 jaar: hooguit 1 uur
De WHO (wereld gezondheidsorganisatie) heeft in 2019 een officieel advies uitgebracht: kinderen onder de vijf jaar mogen hooguit één uur per dag naar een scherm kijken. Laat ze in plaats van het scherm bewegen, (buiten) spelen en actief zijn.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Voor kinderen van 2-6 jaar is het advies om ze maximaal 1 uur per dag achter een scherm te laten zitten. Juist omdat genoeg bewegen en spelen voor deze jonge kinderen zo essentieel is voor hun ontwikkeling. Je zou dus kunnen zeggen dat jouw kind kostbare tijd aan het verspillen is als het veel achter een scherm zit.
Het Oogfonds roept iedereen op om verantwoordelijkheid te nemen voor kinderen en jongeren die de gevolgen niet overzien en raadt aan om de volgende leefregel te hanteren: na 20 minuten dichtbij kijken. een onderbreking van 20 seconden om in de verte te kijken. en minstens 2 uur per dag buiten zijn/spelen.
Verder lijkt overmatig beeldschermgebruik negatief samen te hangen met zelfbeeld, prosociaal gedrag, schoolprestaties, en psychosociaal welbevinden. Het lijkt positief samen te hangen met depressie en agressie. Een ander belangrijk gevolg van overmatig schermtijd, zijn problemen met het gezichtsvermogen.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per keer. 8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per beeldschermtijd per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.
Het slapen, spelen en in contact zijn met anderen is belangrijk voor de ontwikkeling van een peuter. Probeer schermtijd in deze leeftijd daarom nog steeds zoveel mogelijk te beperken. Denk aan maximaal 60 minuten per dag.
Volgens een richtlijn van de WHO zouden kinderen tot 2 jaar eigenlijk helemaal geen media moeten gebruiken. Bij jongeren tot 5 jaar moet dat beperkt worden tot een uur per dag.
Schermtijd Samsung of Android
Open FamilyLink op je telefoon. Selecteer je kind, ga naar Schermtijd en dan naar Instellen. Geef hier aan hoeveel uur je kind per dag zijn telefoon mag gebruiken. Je kunt zo ook instellen wanneer het bedtijd is en het scherm van je kind vergrendeld wordt.
7-8 jaar: tussen 19:30 en 20:00 uur. 9-10 jaar: tussen 20:00 en 20:30 uur. 11-12 jaar: tussen 20:30 uur en 21:00 uur.
Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel). Die tijd wordt doorgaans (47 procent) in overleg met het kind vastgesteld volgens de 'schippermethode': onderhandelen en een beetje water bij de wijn doen.
De ideale bedtijd voor pubers zijn de volgende: 12-15 jaar: tussen 21.00 uur en 21.30 uur. 15-17 jaar: tussen 21.30 uur en 22.00 uur. 17-18 jaar: tussen 22.00 uur en 23.00 uur.
Zo voorkom je bijziendheid
Wie het turen afwisselt met in de verte kijken loopt minder kans op bijziendheid. Daarnaast is het belangrijk om de juiste afstand te nemen tussen je ogen en bijvoorbeeld een boek of scherm. "Dat moet minstens dertig centimeter zijn. Hoe verderaf, hoe beter.
Zware bijziendheid is een degeneratieve ziekte die wordt bepaald door een myopie (bijziendheid) van meer dan –6 dioptrie. Deze myopie kan nog verder toenemen. De evolutie van de myopie wordt mee bepaald door genetische factoren, vroeggeboorte, chronische ontstekingen, enz.
Myopie of bijziendheid is een afwijking van het oog waarbij een bril of lenzen met min-sterkte nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen vóór het netvlies in plaats van erop en dit zorgt voor een onscherp beeld.
Het is belangrijk om op de beeldschermtijd te letten. Laat je kind niet langer dan 10 tot 15 minuten achter elkaar naar een beeldscherm kijken.
De doelgroep 50-64 jaar is de groep die in Nederland het meeste televisie kijkt. Deze mensen kijken maar liefst 4 uur en 8 minuten per dag tv, wat echter wel 32 minuten minder is dan in de eerste helft van 2021. De tv-schermtijd onder 20-34 jarigen daalde het hardst.
Onderzoekers stellen daarnaast dat jonge kinderen die meer tijd achter een beeldscherm doorbrengen, minder communicatieve en cognitieve vaardigheden ontwikkelen, omdat deze schermtijd ten koste gaat van leerzame ervaringen die de ontwikkeling stimuleren.