Wanneer je meer dan 30 minuten te laat aankomt, dan moet je je wat grotere zorgen maken. Na meer dan dertig minuten wordt de deur officieel gesloten en mag je niet meer toegelaten worden tot de zaal om het eindexamen te maken. Te laat komen heet in dit geval verhindering.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Een docent moet binnen 10 werkdagen een toets nakijken en de uitslag bekend maken. Ook moet een docent altijd de gelegenheid geven de toets in te zien met de opgaven. Hij mag wel zelf bepalen of je de toets en de gemaakte opdrachten mee naar huis mag nemen.
Ieder kind moet naar school kunnen gaan. Kinderen moeten gratis naar de basisschool kunnen. Ze moeten ook zoveel mogelijk voortgezet onderwijs en hoger onderwijs kunnen volgen, als zij dat willen. Een leraar mag niet schreeuwen tegen een kind, en ook mag een leraar een kind niet slaan of uitschelden.
Kortom, ze mogen je jaarlijks elke doordeweekse dag 8 uur vasthouden, 40 weken lang.
,,Een leraar mag een smartphone wel innemen, maar niet te lang. De les lang of een dag, dat kan.” De wet zegt hier niet letterlijk iets over, maar benoemt wel dat een straf 'redelijk en proportioneel' moet zijn. Een week lang een smartphone afpakken zal zelden proportioneel zijn, zegt Pardoen.
Vroeg op school melden, het schoolplein vegen of de kantine opruimen. Als je vaak spijbelt of meer dan drie dagen achter elkaar bent weggebleven, moet de school dit melden aan de leerplichtambtenaar dan kun je samen met je ouders opgeroepen worden door een leerplichtambtenaar.
Dan kunt u bezwaar maken bij de schoolleiding. Ook is het goed om uw punt in te brengen in de medezeggenschapsraad op school. In het voortgezet onderwijs moet de medezeggenschapsraad vooraf instemmen met het lesuitvalbeleid van de school. Helpt dit niet, dan kunt u terecht bij de klachtencommissie van de school.
Leraren hebben 10 werkdagen om een proefwerk na te kijken, dat kan variëren per school. Als de leraar de toets later inleverd, is de toets in principe niet ongeldig. Cijfers zijn gewoon geldig, ook als ze te laat worden ingeleverd door de docent.
Soms hebben docenten een goede reden waarom ze te laat zijn. Daarom adviseren we studenten om eerst het gesprek aan te gaan en te proberen er samen uit te komen. Als dat niet lukt kunnen studenten zeker terecht bij het loket.
Bespreek uw klacht altijd eerst met degene die er direct bij betrokken is. Vraag de directie van de school eventueel om te bemiddelen. Ook kunt u het schoolbestuur inschakelen. Biedt dit geen oplossing, dan kunt u een officiële klacht indienen bij de klachtencommissie van de school.
Uw klacht indienen
In de schoolgids leest u hoe u dit moet doen. U kunt een vertrouwenspersoon op school vragen u te helpen. Heeft de school waarover u een klacht wilt indienen geen eigen klachtencommissie? Dan kunt u terecht bij een regionale of landelijke klachtencommissie met uw klacht.
Op de meeste scholen is er een maximale lessen-taak van 750 klokuren per school- jaar. De AOb gaat uit van dat maximum: in het taakbeleid moet een maximum aantal te geven lessen per week (8.1.3 c) worden afgesproken. Omgerekend naar 38 lesweken en lessen van vijftig minuten betekent dit – afgerond – 24 lessen per week.
Klas 3A krijgt een nieuwe wiskundeleraar, Hendrik d'Ursel. Hij is geen gewone leraar en al snel is niet alleen Niels maar ook de hele klas helemaal in de ban van de wat mysterieuze man. Ze krijgen geen les meer maar krijgen een opdracht: ga op zoek naar X, de formule van het geluk.
Er bestaat geen wetgeving die hier iets over zegt. Wel is het zo dat dat scholen straffen mogen opleggen, zolang die 'redelijk' en 'proportioneel' zijn. Een telefoon een week lang in bewaring nemen is waarschijnlijk disproportioneel.
De toets duurt een uur en dan moet jij aan het werk om de toets na te kijken. Je deelt de cijfers en in de eerstvolgende les bespreek je de toets. Een toets bespreken is belangrijk voor leerlingen. De vraag is alleen of dit belangrijk voor ze is omdat ze er van willen leren of dat er een andere reden is.
Er bestaat echter geen wettelijke maximum voor het aantal tussenuren. Jouw school mag zelf bepalen hoe het rooster in elkaar zit. Let er wel op dat de medezeggenschapsraad (MR) van jouw school adviesrecht heeft over het vaststellen van het rooster.
Kijk op de voorkant van het examenboekje (rechtsboven) hoe lang het examen duurt. Doorgaans duren de vmbo-examens 2 tot 2,5 uur (dus 120 tot 150 minuten). Voor havo en vwo duren de examens 2,5 tot 3 uur (dus 150 tot 180 minuten). Als je een beperking hebt, kun je vaak extra tijd krijgen voor het maken van het examen.
Nederlandse leraren besteden gemiddeld meer tijd aan onderwijsuren dan bijna alle andere landen. Het gaat om respectievelijk 930 uur per jaar voor het primair onderwijs en 750 uur voor het voortgezet onderwijs.
Over 8 schooljaren is dit minimaal 7.520 uur. De overgebleven 240 uur mogen scholen zelf verdelen over de onderbouw en de bovenbouw. Er is geen wettelijk maximum aan het aantal uren onderwijs per dag.
Volgens de AOb wordt de norm namelijk vaak overschreden en werken leraren (basisonderwijs) gemiddeld 46,9 uur per week.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Leerlingen die ouder zijn dan 18 hoeven niet meer verplicht naar school. Maar als een leerling tussen 18 en 23 jaar van school gaat zonder startkwalificatie, meldt de school dit wel bij de gemeente. De gemeente geeft de melding door aan het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC).
Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.