Nederland staat op de wereldranglijst van dure landen op de zestiende plaats als gekeken wordt naar de kosten van levensonderhoud. Wie eraan denkt om veel goedkoper te gaan wonen, dient zuid- of oostwaarts te trekken en Europa vaarwel te zeggen.
Zwitserland is het duurste land van Europa. Ten opzichte van Nederland betaal je daar een stuk meer voor je levenskosten. Daar staat gelukkig tegenover dat de inwoners van Zwitserland een stuk meer verdienen dan wij. Nederland staat op de achtste plek.
De top vijf van de goedkoopste landen bestaat uit Aziatische en Afrikaanse landen: India kaapt de eerste plaats weg, gevolgd door Nepal, Pakistan, Tunesië en Algerije. De landen die je bankrekening het snelst zullen doen leeglopen zijn Zwitserland, Noorwegen, Venezuela, Ijsland en Denemarken.
In Duitsland is het leven goedkoper dan in Nederland. De prijsverschillen met buurlanden als Zwitserland, Denemarken en Luxemburg zijn zelfs nog groter. Opvallend is wel dat Duitsland het prijsniveau stabiel wist te houden, en dat in Nederland de prijzen wel stegen ten opzichte van het Europees gemiddelde.
Moldavië
Het allergoedkoopste Europese land om een huis te kopen? Dat is Moldavië! Deze voormalige Sovjetstaat ligt tussen Oekraïne en Roemenië en er wonen in het hele land ongeveer evenveel mensen als in West- en Oost-Vlaanderen samen.
Het goedkoopste huis van Nederland (Funda) staat aan de Tichelweg 17. Dat is in Bad Nieuweschans in de gemeente Oldambt, dat onderdeel is van de provincie Groningen. Een tripje naar het hoge noorden van ons land is dan ook nodig, mocht je interesse hebben in deze woning. Het huis heeft een woonruimte van 81 m².
Goedkope vakantie bestemmingen Europa
De aller goedkoopste Europese bestemmingen vind je in het voormalige oostblok met landen zoals Polen, Bulgarije, Servië en Kroatie, al snel gevolgd door landen zoals Cyprus, Portugal en andere bestemmingen in Zuid-Europa.
Nederland staat op de wereldranglijst van dure landen op de zestiende plaats als gekeken wordt naar de kosten van levensonderhoud. Wie eraan denkt om veel goedkoper te gaan wonen, dient zuid- of oostwaarts te trekken en Europa vaarwel te zeggen.
Dat het leven nu in zo'n rap tempo duurder wordt, komt vooral door de hoge energieprijzen, zoals gas, elektriciteit en stadsverwarming. Deze waren goed voor iets meer dan de helft van de totale inflatie. Naast energie werd ook voeding duurder, vooral vlees, groenten en fruit.
Nederland scoort wat betreft levens- en woonkosten een indexcijfer van 51,7. De kosten voor huisvesting en levensonderhoud zijn dus gemiddeld genomen in Nederland 48,3 procent lager dan in de Amerikaanse stad New York.
Hoewel de stad Groningen de zesde stad van Nederland is als het gaat om de vierkante meterprijs, is de provincie Groningen de goedkoopste provincie om in te wonen.
Noorwegen duurste vakantieland van Europa
Uit eten in Noorwegen - zonder alcohol - is al zo'n 50% duurder dan in Nederland. Maar alcohol en tabak spannen de kroon: je betaalt er gemiddeld 105% meer voor dan in Nederland.
Bloemendaal topt de lijst met een gemiddelde transactieprijs van 1.118.894 euro. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en Kadaster.
Dankzij ons belastingstelsel zijn auto's in ons land schreeuwend duur. Veel duurder dan in het buitenland. Ten opzichte van geheel Europa zijn auto's in ons land gemiddeld 18,5% duurder. Dat heeft alles te maken met de BPM: een belasting die wordt berekend over cataloguswaarde en CO2-uitstoot van een auto.
En als u naar Frankrijk reist, gaat u nauwelijks een verschil voelen, in elk geval voor wat het gemiddelde betreft. Bij de iets duurdere landen zitten Nederland (+ 10% in vergelijking met het gemiddelde, dus 1% duurder dan België), het Verenigd Koninkrijk (+ 14%) en Ierland (+ 18%).
Waarom wordt alles steeds duurder? De stijging van het algemene prijspeil noemen we inflatie. Hierdoor kun je minder kopen voor dezelfde hoeveelheid geld. De huidige inflatie is ontstaan door de coronacrisis, de prijsexplosie van gas en stroom en de oorlog in Oekraïne.
Frankrijk is over het algemeen geen duur vakantieland, maar uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar. In de grote steden en toeristische gebieden liggen de prijzen natuurlijk wel een stuk hoger.
Over het algemeen is wonen in België iets goedkoper dan in Nederland. Vooral de huurprijzen liggen er een stuk lager, of je nou binnen of buiten het centrum woont. In restaurants en supermarkten zijn de prijzen vergelijkbaar met hier.
Duitsland is in velerlei opzicht goedkoper dan Nederland. Zo is wonen over het algemeen een stuk goedkoper, betaald u in de horeca beduidend minder en liggen de prijzen in veel winkels lager dan in Nederland. In de Duitse supermarkt is zelfs de Goudse kaas goedkoper dan in Nederland.
Turkije is het land bij uitstek om goedkoop vakantie te vieren.
En keuze genoeg aan goedkope zonvakanties: Spanje, Cyprus, Kaapverdië en Portugal. Deze warme landen bieden de mogelijkheid voor een vakantie in de zon.