In het wetenschappelijk tijdschrift 'Behavioural Processes' lieten psychologen van de Kyoto Universiteit in Japan zien dat katten, net zoals honden, een episodisch geheugen hebben. Dat wil zeggen dat ze heel goed specifieke gebeurtenissen kunnen onthouden, bijvoorbeeld een verjaardagsfeest of een ongeluk.
Qua logisch denkvermogen komen onze katten het dichtst bij kinderen van 2 jaar oud. En het langetermijngeheugen gaat zelfs wel 10 jaar terug. Dat is langer dan bij honden.
Ook katten kunnen onthouden
Katten halen herinneringen boven wanneer ze naar hun favoriete snack zoeken. Poezen kunnen goed onthouden waar er al eerder eten lag. Ook bij het zien van hun eten, weten ze nog hoe blij ze daar al eerder van werden.
Huiskatten worden vaak gescheiden van hun broers en zussen op jonge leeftijd. Het is onbekend hoe lang katten hun familie dan nog blijven herinneren. Het lijkt erop dat ze hun nestgenoten en hun moeder al na een paar maanden niet meer herkennen.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
In feite hebben katten het IQ van een kind van 2 of 3 jaar oud.
Kortom: kunnen katten liefde voor je voelen? Het onderzoek uit de VS toont duidelijk aan dat katten iets voor hun baasje voelen. Ook in een vreemde omgeving voelen ze zich veilig in de buurt van hun baas.
Onderzoek tot op heden laat zien dat katten kunnen leren, dat doen ze op verschillende manieren maar voornamelijk via conditionering; het leggen van associaties en verbanden. Ze snappen ook dat iets dat uit het zicht is nog steeds bestaat (objectpermanentie, een belangrijke cognitieve mijlpaal voor kinderen).
De kans dat uw kat een verstandelijke beperking heeft is groter dan u denkt. Dierenarts Thijs Snibbert vermoedt dat bijna 2% van de huiskatten in meer of mindere mate verstandelijk beperkt is. Toch is er nauwelijks hulp voor deze dieren.
Iedere kat verschilt in zijn behoefte aan een maatje
Sommigen hebben bijvoorbeeld een aanhankelijk karakter, waar anderen eerder op zichzelf zijn. Mogelijk heeft je kat voldoende aan alleen jouw gezelschap en komt hij snel in conflict met een andere kat. Kijk vooral naar het karakter, gedrag en communicatie van je kat.
Ook katten kunnen onthouden
Katten halen herinneringen boven wanneer ze naar hun favoriete snack zoeken. Poezen kunnen goed onthouden waar er al eerder eten lag. Ook bij het zien van hun eten, weten ze nog hoe blij ze daar al eerder van werden.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.
Katten hebben hun eigen taal. Ze gebruiken geen woorden, zoals wij, maar hun lichaam en bepaalde geluiden om te communiceren met hun omgeving. En als je weet hoe je de gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal van je kat moet interpreteren, kun je jouw harige vriendje beter begrijpen.
Het blijkt dat in de hersenschors van honden tweemaal zoveel neuronen aanwezig zijn dan in die van katten, wat erop wijst dat ze ook tweemaal zo intelligent zijn.
1. Maine Coon. De Maine Coon staat bovenaan de lijst van vriendelijkste kattenrassen. Laat je niet misleiden door het grote formaat: er is niets te vrezen aan dit lieve, vriendelijke ras, dat zeer geschikt is voor gezinnen.
In tegenstelling tot andere kleinere zoogdieren kunnen katten een lang leven hebben. Een kat wordt gemiddeld tussen de dertien en veertien jaar oud. Het komt regelmatig voor dat katten (veel) ouder dan dat worden.
Samengevat hangt dit af van: De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Ongeacht hoe onafhankelijk uw kat is, adviseren we u om uw kat niet voor meer dan twee of drie dagen alleen te laten zonder dagelijkse bezoeken van een vriend(in) of een professionele kattenoppas. Tegenwoordig zijn er veel verschillende opties om uw kat te verzorgen terwijl u weg bent.
Wanneer jij een paar dagen niet thuis bent, vanwege een vakantie of zakenreis, dan zal jouw kat veel verandering in zijn dagelijkse routine zien. Deze veranderingen kunnen bij veel katten voor stress zorgen. Stress kan zich uiten in ongewenst krabben of sproeien in huis, maar ook in angstig gedrag.
Ook bij huisdieren is nooit vastgesteld dat zij verliefd kunnen zijn. Misschien heeft je hond, kat, konijn of papegaai wel een maatje voor het leven, maar dat betekent niet dat ze echt verliefd zijn.
Katten hechten zich net zo sterk aan hun baasje als honden. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse dierwetenschapper Kristyn Vitale. “We hebben het belang van sociaal gedrag bij katten altijd onderschat.” Deze kat ontwijkt zijn baasje in een onbekende omgeving.
Voor katten is dat overigens hetzelfde: zij herkennen in onze gezichten natuurlijk ook wel iets van een kattengezicht terug en ook zij interpreteren onze gezichtsuitdrukkingen dus vaak alsof het katten-uitdrukking is. Onterecht, natuurlijk, mensen spreken geen kattentaal, ook niet met hun gezicht – tenzij we dat leren.