Bij heftigere keelpijn kan er sprake zijn van een keelontsteking, waarbij meer klachten en ook koorts of opgezette klieren kunnen ontstaan. Als de moeite met slikken niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.
Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan. Behandeling is lang niet altijd nodig.
Bij keelpijn is de oorzaak een ontsteking van het slijmvlies in de keelholte of de amandelen, bij keelontsteking is die ontsteking erger en zien de amandelen er rood en gezwollen uit. Op die gezwollen plekken zijn dan vaak ook witte puntjes zichtbaar.
Moeite met slikken of praten. Koorts. Een keelontsteking, hierbij is het achter in uw keel erg rood en/of er zijn witte vlekken en slijm achter in uw keel te zien. Gevoelige en gezwollen klieren in uw hals.
Heb je last van keelpijn? Zuig dan voordat je gaat slapen op een keelsnoepje, zuurtje of dropje. Hierdoor maak je extra speeksel aan en dat verzacht de keel(pijn).
Maar ook warm water, thee, helpt tegen keelpijn. De warme drank heeft een kalmerend effect op de keel. Neem bijvoorbeeld kamille- of zoethoutthee. Kamille heeft een licht ontstekingsremmend en ontsmettend effect.
Na griep, een verkoudheid of keelontsteking kan de infectie zich uitbreiden naar de longen. Bacteriën kunnen ook een longontsteking veroorzaken of de ziekte verergeren.
Hoelang een keelontsteking duurt hangt ervan af of je een acute of chronische keelontsteking hebt. Een acute keelontsteking is plotseling ontstaan en duurt meestal zo'n 10 dagen en niet langer dan 2 weken. Chronische keelontsteking is keelontsteking die langer duurt dan 2 weken of steeds terugkomt.
's Nachts lig je en kan slijm moeilijker weglopen uit je keel. Vaak worden keelklachten als hoesten hierdoor 's nachts erger. 's Ochtends kun je soms wakker worden met een hele droge mond en keel. Je hebt dan 's nachts door je mond geademd, omdat je neus verstopt zat misschien.
Ontstoken keelamandelen veroorzaken over het algemeen regelmatig keelpijn, moeilijk slikken of koorts. De amandelen kunnen ook opstopping in de keel veroorzaken. Dit uit zich in langzaam eten, snurken en een onrustig slaappatroon. Dat laatste heeft vaak weer vermoeidheid tot gevolg omdat de nachtrust verstoord is.
Keelpijn of pijn bij het slikken kan ontstaan door irritatie van het slijmvlies. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een verkoudheid, een neusverkoudheid, een bijholteontsteking of griep. Het slijmvlies kan zo geïrriteerd worden dat de weerstand ter plaatse minder wordt.
Als keelontsteking wel wordt veroorzaakt door een bacterie, zijn er verschillende soorten antibiotica die de arts kan voorschrijven: Penicilline-antibiotica. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline, amoxicilline en amoxicilline met clavulaanzuur. Macrolide-antibiotica.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Het immuunsysteem is niet constant, maar afhankelijk van je biologische klok. Hierdoor ervaar je de ziektesymptomen het hevigst in de nacht, omdat het immuunsysteem dan gaat pieken.
Vermijd zoete melkproducten
Beter van niet. Zoete zuivelproducten houden het slijm vast in je keel, hierdoor moet je vaker slikken. Gevolg: nog meer keelpijn. Je mag wel kwark, yoghurt en karnemelk nemen, omdat zure zuivelproducten geen kwaad kunnen (geen extra slijmvorming).
Zo heeft honing een bacterie- en schimmelremmende werking: ideaal als je last hebt van keelpijn of een verkoudheid. Honing legt bovendien een beschermend laagje in je keel, waardoor je minder last hebt van irritatie. Een lepeltje honing is dus een prima huismiddel tegen keelpijn.
Tip 2: Zuig op een dropje of een zuurtje
Het zuigen op een dropje, zuurtje of keelsnoepje kan je keelpijn tijdelijk wat verzachten.
Neem een heet bad of douche of ga stomen
Ga lekker warm douchen. De stoom die van het water afkomt hydrateert uw huid en uw droge keel. Ook komt er vaak een hoop slijm los. Adem diep in door neus en mond, zodat de stoom diep in de keel komt.
Ibuprofen verlaagt de koorts en vermindert spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en pijn door bijholteontsteking. Het pijnstillende effect begint na een half tot een uur. Het effect houdt ongeveer 8 uur aan. De koorts zal binnen één uur na gebruik dalen.
Je kan denken aan dropjes, thee met honing en gember en/of salie. Je kan ook gorgelen met zout water. Verder kan je beter niet roken (als je dat überhaupt al doet), voldoende rust nemen en niet te veel praten. Je kan je weerstand ondersteunen met natuurlijke middelen.
Ja, wanneer een keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus of bacterie, dan is het besmettelijk. Heb jij last van een keelontsteking die wordt veroorzaakt door een virus of bacterie? Dit kun je doen om de besmettingskans zo klein mogelijk te maken: Houd voldoende afstand.
Bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) hebben patiënten naast de vermoeidheid ook klachten heeft zoals spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en een ellendig gevoel. CVS noemt men ook wel ME (myalgische encephalomyelitis).