Kijk wat het van binnen met je doet. Probeer je gevoelens niet te verdoven met eten, drugs, alcohol of seks. Behalve dat het je alleen maar verder van jezelf verwijdert, is het ook risicovol gedrag. Je zult je er alleen maar slechter doorvoelen.
Als je er goed over nadenkt en afwegingen maakt over je geluk in je relatie en hoe je je leven zonder je relatie ziet, kan je ontdekken dat het echt gewoon niet meer werkt tussen jullie. En als je het uitmaakt betekent dat niet dat het nooit meer goed kan komen.
De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
De veelvoorkomende werkwijze van mannen na een break-up
Sterker nog, in sommige gevallen reageren mannen pas een paar weken of maanden na de relatiebreuk. Over het algemeen zullen mannen meestal hun gevoelens begraven en verdergaan met het leven door een bewuste inspanning te leveren om onmiddellijk weer te gaan daten.
Ook blijkt dat het seksuele gedrag in de eerste maand na de breuk een goede voorspeller is voor het latere, seksuele gedrag. Onderzoeksters Lindsay L. Barber en Lynne Cooper wilden ontdekken wat het beste mechanisme is om het verdriet van het verlies van een partner te verwerken.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt.
Als je vriend(in) het uitmaakt, kan dat heel verdrietig zijn. Maar ook als jij het zelf hebt uitgemaakt kan je daar veel verdriet van hebben. Ook dan kan je de ander heel erg missen.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.
Het is dan aan jou om erop in te gaan of niet. De meeste exen beginnen hun geliefde te missen na een 2 tal weken. Soms een drie weken, dat hangt ervan af hoe jullie uit elkaar zijn gegaan. De meesten ex liefjes gaan terug naar elkaar als ze elkaar hard missen en als het gemis blijft voortduren.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Was je drie jaar samen met je ex-partner, dan duurt het liefdesverdriet dus anderhalf jaar. Een andere theorie is de '21 dagen-regel'. Zoals de naam doet vermoeden, gaat de regel ervanuit dat je je na drie weken stukken beter zou moeten voelen, hoe lang de relatie ook duurde.
Dit komt omdat onze hersenen de emotionele pijn van het einde van een relatie op dezelfde manier registeren als fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld je arm stoten. Er worden een hoop hormonen aangemaakt op het moment dat je verliefd bent. Hierdoor voel je je goed en wil je dit gevoel altijd krijgen.
Vrouwen zoeken over het algemeen steun en een schouder om uit te huilen binnen hun sociale kring en verwerken de relatiebreuk op die manier constructiever. Ze denken veel terug aan de tijd samen met hun partner, wat hen tegelijkertijd een stuk verdrietiger maakt. Ze zien dan namelijk vooral wat ze missen.
Ieder mens is uniek en eenieder moet het verwerkingsproces in zijn/haar eigen tempo doorlopen. Bedenk ook dat een terugval in het verwerkingsproces erbij hoort. Twee stappen voorwaarts en weer een stap terug is dus heel gebruikelijk. Neem dus de tijd voor jezelf en probeer te genieten van de kleine dingen in het leven.
“Mannen ervaren woede en neigen naar zelfdestructief gedrag na een relatiebreuk”, schrijft Morris. “Dit terwijl vrouwen zich eerder depressief voelen en daarom steun zoekt binnen de sociale kring. Je zou daarom kunnen stellen dat vrouwen het verlies beter en constructiever verwerken dan mannen.”
Tips voor de partner die liefde aan de ander ontzegt
Geef aan hoe jij je voelt en koppel daar vervolgens een behoefte aan. Maak duidelijk hoe je partner deze behoefte bij jou kan vervullen. Als je alles hebt gedaan maar nog niets hebt bereikt, vraag je dan serieus af of je partner jou wel kan geven wat je nodig hebt.