Er is vooralsnog geen verband gevonden tussen het eten van yoghurt of kwark/kaas en acne. Mogelijk heeft dit te maken met het fermentatieproces dat deze producten ondergaan.
Bepaalde eiwitten in zuivel (wei en caseïne) kunnen zorgen voor meer ontstekingen in het lichaam. Omdat acne ook veroorzaakt wordt door ontstekingen, zou er mogelijk een link kunnen zijn tussen deze eiwitten en acne. Daarnaast kunnen melkproducten bepaalde androgene hormonen bevatten.
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Verder is het zo dat volle melk meer oestrogeen bevat dat de vorming van puistjes onderdrukt. Halfvolle en magere melk daarentegen bevatten een hogere concentratie wei- eiwit dat juist stimulerend werkt bij acne.
Dat zit als volgt: Wanneer er door de huid te veel talg wordt geproduceerd, is de kans op acne groter. En daar komen hormonen om de hoek kijken, want een verhoogde talgproductie wordt vaak hormonaal aangestuurd. Mannelijke hormonen, zoals androgenen, zijn vaak de oorzaak van puistjes.
Zuivel schijnt de talgproductie te kunnen stimuleren, en hierdoor kan uiteraard acne ontstaan. Het is belangrijk om te onthouden dat talg cruciaal is voor het behoud van een gezonde huid, omdat het de huid gehydrateerd en goed gesmeerd houdt en de huidbarrière ondersteunt (3).
Het probleem: Hormonen in zuivelproducten kunnen ontstekingen en de olieproductie van de huid verhogen, wat binnen een paar dagen kan leiden tot pukkels. De oplossing: Vele onderzoeken tonen aan dat een vermindering van zuivel leidt tot een aanzienlijke vermindering van pukkels en puistjes.
Van eieren worden je poriën kleiner en acne minder
Een masker van ei wordt op heel wat beautyblogs 'verkocht' als het natuurlijke wondermiddel bij acneklachten. De eieren zouden de poriën 'lekker grondig reinigen en zelfs verkleinen'. Er bestaat helaas geen wetenschappelijk bewijs voor deze claims.
Gouden inhoud De enzymen die in de banaan zitten helpen de talgproductie van de huid te verminderen en daardoor onzuiverheden te beperken. Vitamine A en mineralen zorgen voor het tegengaan van een droge huid. Daarnaast helpen antioxidanten voor het hydrateren van het gezicht, waardoor je de jonge huid behoudt.
Zoetigheden en wit brood triggeren acne
Niet alleen zuivel heeft invloed op het ontstaan van acne, maar ook enkelvoudige koolhydraten. Laat daarom ook zoetigheden en wit brood staan en kies altijd voor volkoren producten.
Bij een onzuivere huid is het vooral belangrijk om te zorgen voor voldoende vitamine A (te vinden in o.a. zalm, wortelen en spinazie), zink (kalkoen, amandelen en tarwekiemen), vitamine C (citrusvruchten, papaja's en tomaten), vitamine E (zoete aardappelen, noten en olijfolie), selenium ( tarwekiemen, vette vis en ...
Een vette huid met verstoppingen en puistjes heet acne. Stom genoeg kan 1 glas melk al voor deze problemen zorgen als je daar gevoelig voor bent. Daarnaast kan de lactose (melksuiker) in zuivel bijdragen aan het ontstaan of verergeren van andere huidproblemen zoals rosacea en eczeem.
Hoewel koffie geen acne veroorzaakt, tonen sommige studies aan dat het acne erger kan maken.
Raak de puistjes zo weinig mogelijk aan. Was je huid alleen met lauw water, zonder zeep. Een gel met benzoylperoxide van de drogist kan helpen. Bij erge acne kan je huisarts medicijnen geven.
De glycemische index (het getal dat indiceert hoezeer iemands bloedsuikerspiegel zal stijgen na dit eten) is niet ideaal, maar er is geen zuivel of chocolade te bekennen. Plus, als je het zelf maakt zit er ook niet heel veel zout in. Om deze redenen is pasta niet héél slecht voor je huid.
Helaas is het krijgen van acne een samenspel tussen genen, hormonen, voeding en huidverzorging. Twee van de vier zijn moeilijk te beïnvloeden maar kijkend naar voeding kun je de volgende voedingsmiddelen beter vermijden: Wit brood (eigenlijk al het brood, als je gluten wilt vermijden.
Chocola en suiker zijn boosdoeners
Zo is het niet de cacao zelf, maar is het de zuivel en de suikers uit chocola die voor onzuiverheden zorgen. Suiker stimuleert de productie van talg. Het is dus ook verstandig om snoep, koek en andere zoetigheid te vermijden.
Acne heeft niets te maken met het eten van vettig voedsel zoals varkensvlees, chocola, hamburger of patat. Acne ontstaat namelijk door een ontsteking van de talgklieren.
Van veel zuivelproducten is er tegenwoordig namelijk ook een plantaardige variant verkrijgbaar. Ze worden vaak gemaakt van noten, zaden, pitten, soja of kokosolie. Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, sojayoghurt, maar ook rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. Dit zijn allemaal prima alternatieven.
Vaseline is een goede manier om de huid vet te houden, maar helpt niet tegen puisten. Wel kan je, nadat een puistje een korstje is geworden, de huid plaatselijk verzorgen met vaselinezalf.
Waarschijnlijk heeft dit te maken met de stof zink die soms in tandpasta's wordt gebruikt (vooral vroeger gebeurde dat). Daaraan worden ontstekingsremmende eigenschappen toegeschreven. Maar tandpasta's bevatten andere ingrediënten zoals fluoride die de huid juist irriteren. Geen goed idee voor je puistjes dus.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Een steenpuist breekt vaak vanzelf binnen een week open, waarbij het pus naar buiten komt en de huid kan gaan genezen. Wat je in de tussentijd zelf kunt doen is, naast er zoveel mogelijk vanaf blijven, gebruik te maken van huidverzorgingsproducten met salicylzuur, ook wel BHA genoemd en AHA.