Het is het beste om op een open veld te oefenen waar niet veel afleiding is. Loop aan met een compleet uitgerolde lijn. Als de hond in een andere richting trekt, spant de lijn zich aan en krijgt de hond een ruk aan de lijn. Hij moet zich dan weer op jou richten.
Om gehoorzaam te worden moet hij de gehoorzaamheidstraining leuk vinden. Honden leren sneller te luisteren als ze er plezier in hebben en beloont worden, dan wanneer je streng bent. Als de hond wordt beloont als hij de commando's „zit“, „blijf“ of „volg“ opvolgt, zal de hond dit gedrag herhalen.
Heel belangrijk is dat je jouw pup NOOIT straft als hij niet meteen luistert: bij jou komen moet te allen tijde leuk blijven en hij moet zich bij jou veilig kunnen voelen. Grijp dus ook niet ineens naar zijn halsband of tuig als hij wel komt, maar gooi desnoods wat lekkers op de grond zodat je hem rustig kan aanlijnen.
Roep je hond in de kamer bij je en geef hem wat lekkers op het moment dat hij vlak bij je is. Zorg dat je beloning afwisselend en onvoorspelbaar is. In het begin beloon je ook trage reacties, maar uiteindelijk alleen de snelste! Voer het tempo waarop je hond komt langzaam op door alleen zijn snelste reactie te belonen.
Je hond zal vrijwel altijd naar het apport toe gaan. Probeer daarna met al je enthousiasme en wat lekkers je hond bij je te krijgen en beloon hem wanneer hij dit doet. Wanneer dit goed lukt kun je de afstand steeds wat verder uitbreiden en uiteindelijk ook apporteren op andere plekken gaan oefenen.
Je hond geeft je kusjes
Dit doet je hond als een teken van vriendschap, affectie en liefde. Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben. Het vervelende is alleen dat mensen op dat moment zo gefrustreerd zijn dat ze eigenlijk de excuses van de hond niet meer zien of niet willen aanvaarden.
Eerste keer commando NEE zeggen
Trek niet je hand omhoog, maar houd deze bij de neus van de hond. Je zegt maar één keer de NEE. Deze mag ook duidelijk zijn, vanuit je onderbuik. Dit houdt niet in dat je moet gaan gillen of schreeuwen tegen de hond, je kunt ook duidelijk zijn zonder je stem te verheffen.
Een hond kan niet praten. Hij maakt met zijn lijf duidelijk wat hij bedoelt en hoe hij zich voelt. Het is handig als jij weet wat hij daarmee wil zeggen. Dan kun je hem begrijpen.
Wat je vooral nooit moet doen is je hond straffen omdat hij gromt. Als hij gromde uit angst zal hij zich door de straf niet zekerder gaan voelen, en als hij gromde omdat hij dacht dat hij het voor het zeggen had zal hij de straf misschien niet pikken. Wat je doet door te straffen is je hond afleren om te waarschuwen.
Je kunt ze onwijs veel dingen aanleren, mits je veel geduld hebt, consequent bent en goed beloond. Ook op latere leeftijd kun je honden zeker nog nieuwe dingen aanleren. Het duurt wel wat langer om nieuwe gewoonten erin te krijgen bij oudere honden dan bij puppy's.
Border collies zijn de allerslimste, Afghaanse honden de domste. "De gemiddelde hond heeft een taalkundige ontwikkeling van een menselijke tweejarige. Dat wil zeggen dat ze zo'n 165 woorden, gebaren en signalen kunnen begrijpen", legt de Canadese hondenexpert Stanley Coren uit.
Onderzoek de oorzaak van het gedrag: naast een sterk jachtinstinct kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor jouw hond niet naar jou toe komt als je hem roept. Het kan ook zo zijn dat de hond niet genoeg uitdaging heeft of in het algemeen niet goed luistert. Train het komen op commando systematisch.
Hij kan misschien niet terug praten. Maar volgens wetenschappers van de Amerikaanse Emory University snapt hij wél wat je zegt. De onderzoekers concluderen dat honden het gesproken woord op dezelfde manier verwerken als wij mensen. In hetzelfde deel van de hersenen.
Door te grommen (afstand vergrotend signaal) communiceert hij dat jij of bijvoorbeeld een andere hond op afstand moet blijven. Hij is bang dat hij aangeraakt wordt op zijn pijnlijke plek en dat die aanraking zeer doet. Hij beschermt zichzelf daarvoor.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Als jouw hond je negeert, kan dat komen door overprikkeling en afleiding van wat er om hem heen gebeurt. Probeer hem thuis te trainen en te leren of op plaatsen die rustiger zijn en minder stimulatie hebben.
De beste manier om dat te doen is door duidelijk en consequent te zijn, de leiding te nemen (bijvoorbeeld tijdens wandelingen),en door regels te stellen en die rustig maar beslist te handhaven. De hond merkt zo dat zijn eigenaar een goede leider is die overwicht heeft en te vertrouwen is.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Ga rustig tegen je hond aanliggen
Zoals zonet gezegd: je hond knuffelen doe je best voorzichtig en met het wederzijds vertrouwen van je metgezel. Echter, je hond komt zo nu en dan misschien eens tegen je aanliggen of op je benen rusten. Dit is een teken van genegenheid en vertrouwen bij honden: een soort hondenknuffel.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen. Honden hebben een sterke emotionele band met hun baasjes en kunnen zich verdrietig voelen als ze gescheiden worden van hun eigenaar. Honden zijn sociale dieren en hebben behoefte aan sociaal contact, vooral met hun vertrouwde verzorger.
Een hond komt graag bij je liggen op bed of de bank, dit komt omdat ze veiligheid zoeken, niet omdat ze de leiding willen overnemen. Gaat een hond bovenop je liggen, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken, dit is geen dominantie maar genegenheid.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.