Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan. Het eerste punt kun je ondervangen door een stek te zoeken waar je vis mag verwachten.
Dat kunstaas vissen in de vroege ochtend als beste tijd wordt gezien is niet vreemd. Het is dan nog vaak rustig aan de waterkant en er is geen lawaai door mensen, dieren, en voertuigen. Na de nacht gaan roofvissen zoals snoek, snoekbaars en baars dan vaak op jacht.
Dierlijke aassoorten:
Maden en pinkies zijn verreweg het meest gebuikte haakaas voor witvis. Je kunt hier alle witvissen aan vangen. Hoe je deze maden en pinkies in topconditie houdt, lees je in deel 1 en deel 2 van deze artikelenserie.
Hoe vang je vis? De beste visstekken vind je bij beschutte plekken als een brug, steiger of vlonder. Werp wat lokvoer in het water om de vissen aan te trekken. Bevestig een dobber en vishaak aan het einde van je lijn, hang aas aan de haak en gooi je hengel uit.
Een te hoge temperatuur
Een te hoge watertemperatuur en een te laag zuurstofgehalte kan zelfs gevaarlijk zijn voor vissen. Op warme dagen zoeken ze daarom liever verkoeling in de diepere delen van het viswater.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet." De tanden van snoekbaarzen en snoeken zijn wat groter.
We beginnen ffies flauw, maar ga je ook vissen in het donker, dan heb je meer vistijd dan wanneer je alleen overdag vist. Dit geldt al helemaal voor 's winters als de dagen korter zijn. 's Ochtend en 's avonds in het donker naar je werk, daglicht zie je niet, maar vissen kan gewoon.
Als je hem helemaal blij wilt maken dan leg je in het aquarium een grote steen of een huisje waar hij zich achter kan verstoppen. Dan voelt hij zich nog veiliger. Zo, waterplantjes erbij. Zo ziet het er wat gezelliger uit, vissen kunnen zich daar ook achter verstoppen.
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult.
Het lokken van vissen
Als je de vissen wil lokken, kun je dat het beste doen door wat balletjes voer bij je dobber te gooien. Zo lok je de vis naar je haakje en maak je meer kans dat de vis ook daadwerkelijk jouw haakje kiest. Het is hierbij belangrijk dat je dit visvoer aanmaakt.
De voorn is bestand tegen elk soort water dus overal komt hij voor. De enige voorwaarde voor een voorn is dat ze voldoende voedsel in het water hebben, en dat is in Nederland vaak het geval.
Lokvoer voor vissen is heel divers heeft allemaal te maken met vis je op diep water ondiep of stromend water etc... Voor haak aas kan je brood, maden, casters (verpopte maden), muggenlarven, wormen, deegwaren en alternatief haak aas gebruiken.
De zenuwen zijn verbonden met het voorste deel van de hersenen van de vis. Daar vindt prikkelverwerking plaats. Veel vissen zijn rond de mond en bij de ogen het meest gevoelig. Een haakje door je lip is dan niet prettig.
Bij stroming of als je grote vis wilt vangen is het vaak gunstig om tussen de 20 en 50 centimeter dieper te vissen dan je peildiepte. Maar peil altijd heel nauwkeurig, ook links en rechts en een meter voor en achter je stek. Je komt dan niet voor verrassingen dat het water sterk afloopt.
De meeste vis leeft in koelere, ondiepere wateren. Midden in de oceanen leven dus minder vissen dan dichter bij de kust. Dit gaat zelfs zo ver dat het midden van de oceanen een soort "woestijn" is in termen van hoeveelheid leven (dit was al zo voordat de invloed van de mens zich deed gelden).
Regen kan zowel een positief als negatief effect hebben op de hoeveelheid vis die je zult gaan vangen. Lichte regen in combinatie met een hoge temperatuur is de beste combinatie. Door de lichte regen vertroebelt het water waardoor vissen je minder goed kunnen zien.
Bij een insectenbeet bent u gebeten door een mug, wesp, daas, horzel, mier, vlooi, teek of steekvlieg. Als deze insecten bijten of steken, komt er een giftige stof in uw huid. Dit veroorzaakt jeuk, een bult en/of pijn. Insecten bijten of steken om zichzelf te beschermen en/of om zichzelf of hun jongen te voeden.
Over het algemeen gaat een lokale allergische reactie vanzelf over. Wanneer je veel klachten hebt, kun je tabletten nemen die de allergische reactie verminderen (antihistaminica), of een ontstekingsremmende zalf (corticosteroïdzalf) op de beet smeren.
Het is aan te raden om daarom verschillende waterplanten aan te schaffen. Deze planten zijn ook nog eens goed voor je vijver. Ze zorgen namelijk voor schoon water maar zijn ook gezond voor je vissen. Alle planten geven zuurstof aan je vissen, maar zuurstofplanten doen dit het meeste.
Helaas zijn er nog steeds dierenliefhebbers die moeite hebben om te geloven dat vissen zelfbewust zijn en gevoelens hebben. Ze lijken namelijk expressieloos (net zoals veel katten). Voor wetenschappers is het echter duidelijk dat vissen niet alleen emoties hebben, maar ook zeker vatbaar zijn voor een depressie.
Vissen zijn romantisch
Ze willen zich maar wat graag bijzonder en geliefd voelen door zijn of haar partner. Gelukkig is dit niet enkel een richtingsverkeer, ze zijn zelf ook graag romantisch voor hun partner.
Zeevissen drinken voortdurend. Water stroomt binnen door hun bek en hun kieuwen, maar het zee- zout wordt tegengehouden. In één liter zeewa- ter zit vijfendertig gram zout opgelost. In de vis zelf zijn kleine porties zoutoplossing aanwezig in de vorm van lichaamsvochten zoals bloed, lym- fevocht.
Sommige vissoorten kunnen minstens zo goed kleuren onderscheiden als mensen. hebben een opsine dat gevoelig is voor ultraviolet licht. ogen van de ansjovis kunnen meer zien: blauw, groen en rood licht. De ogen van sommige kleurrijke koraalvissen zijn naast die drie kleuren ook nog gevoelig voor ultraviolet.
Vissen die 's nachts in slaapstand zijn en rusten om energie op te bouwen kunnen hard schrikken. Als de verlichting uitgaat en het donker is zullen de meeste vissen vrij snel in rustfase gaan.