Toch is het de bedrijfsarts die uiteindelijk bepaalt of een werknemer 'echt ziek is' (lees: in staat is om te werken) en niet de huisarts. De huisarts is dus niet degene die de werknemer 'hersteld' moet verklaren om hem weer aan het werk te laten gaan.
Het is in Nederland zo geregeld dat enkel een bedrijfsarts mag en kan bepalen of je ziek bent voor je werk. De huisarts kan een advies geven maar deze zal nooit leidend zijn. Een bedrijfsarts is de enige persoon die kan bepalen of je wel of niet in staat bent om te werken.
De arts en de arbeidsdeskundige van UWV bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid. Dit gebeurt door een sociaal-medische beoordeling. U krijgt die beoordeling als u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk kunt.
Bedrijfsarts bepaalt of je ziek bent
Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren. Dat is een andere beoordeling. Je huisarts of behandelaar kan hier natuurlijk wel een oordeel over hebben, maar het oordeel van de bedrijfsarts is in beginsel doorslaggevend.
De psycholoog kan u ook arbeidsongeschikt verklaren en daarmee heeft u mogelijk recht op bijstandsuitkering.
Een depressie kan ziekteverzuim veroorzaken en uiteindelijk ook arbeidsongeschiktheid. Bij een depressie is er sprake van psychische klachten die het voor u onmogelijk kunnen maken om te werken. U kunt bij uitval wegens depressie wellicht aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Kans op arbeidsongeschiktheid
De kans is ongeveer 1 op 12 dat u als zelfstandige arbeidsongeschikt raakt. 50% is binnen 90 dagen weer arbeidsgeschikt. De kans dat u een half jaar niet kunt werken is 26%. Na een jaar is nog 15% niet aan het werk en 7% is zelfs na 5 jaar nog arbeidsongeschikt.
De huisarts is dus niet degene die de werknemer 'hersteld' moet verklaren om hem weer aan het werk te laten gaan. Als de bedrijfsarts en de huisarts een andere visie hebben op de (on)mogelijkheid voor de werknemer om het werk te hervatten, dan is het oordeel van de bedrijfsarts dus doorslaggevend.
Vertel de dokter waar je last van hebt en wat je klachten zijn. Beperk je daartoe. Ga niet uitweiden over hoe slecht je leidinggevende functioneert en de slapeloze nachten die je daarvan krijgt. Dan denkt de dokter dat er sprake is van een arbeidsconflict en daar geldt een apart protocol voor.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
In de volksmond is iemand arbeidsongeschikt als hij door ziekte niet in staat is te werken. Van arbeidsongeschiktheid in het arbeidsrecht/sociale verzekeringsrecht spreekt men als iemand na 2 jaar ziekte nog steeds niet, of verminderd, kan werken.
Voldoe je niet aan de voorwaarden voor een ziekte-uitkering, maar ben je niet in staat om het werk te hervatten, dan doe je eveneens een aanvraag voor werkloosheidsuitkering. Ben je het niet eens met de beslissing van het ziekenfonds, dan kan je bezwaar indienen bij de arbeidsrechtbank.
Een zieke werknemer hoeft echter niet arbeidsongeschikt te zijn en een arbeidsongeschikte werknemer niet ziek. Als een werknemer ondanks bepaalde klachten toch volledig zijn werk kan doen, is er in beginsel geen sprake van arbeidsongeschiktheid.
Geen standaard labonderzoek meer: deze handelingen kan huisarts 'beter niet doen' Geen antibiotica meer bij een vervelende hoest, röntgenfoto bij een pijnlijke knie of laboratoriumonderzoek bij kinderen met buikpijn: niet ingrijpen is soms beter dan wel ingrijpen, zeggen huisartsen.
Wat is 100 procent afgekeurd? Geen verdiencapaciteit vastgesteld Dat is een manier van verrekenen die UWV toepast als je werkt. Bij 80-100% arbeidsongeschiktheid is geen bedrag vastgesteld wat je in theorie met werken kunt verdienen. Al je inkomsten moet je doorgeven aan UWV.
Soms is al snel duidelijk dat u nooit meer kunt werken. U kunt dan vervroegd een WIA-uitkering aanvragen. U mag de uitkering na minimaal 3 weken ziekte aanvragen. Maar doe dit wel voordat u 68 weken ziek bent.
Optioneel lichamelijk onderzoek doen: op de vraag of een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek mag doen is het antwoord 'ja', mits dat nodig is om een gemotiveerde beslissing te nemen. Aan de hand van vastgestelde beperkingen kan de arts beter advies geven. Werknemers mogen lichamelijk onderzoek overigens wel weigeren.
De bedrijfsarts mag ook niet met uw huisarts of specialist over uw klachten praten. Dat mag alleen als u heeft gezegd dat dat mag. De bedrijfsarts kan u een advies geven tijdens het open spreekuur.
Alleen een bedrijfsarts kan bepalen of een zieke werknemer (tijdelijk) arbeidsongeschikt is. Een werkgever kan en mag dat niet beoordelen. Het is dan ook belangrijk dat de werkgever de ziekmelding zo snel mogelijk en bij voorkeur binnen een week aan de bedrijfsarts of arbodienst doorgeeft.
De eerste bedrijfsarts heeft dus altijd het laatste woord. Het vervolg van de begeleiding zal ook bij de eerste bedrijfsarts zijn.
Wanneer heb ik contact met de bedrijfsarts? Als u ziek bent en niet kunt werken, moet u dit doorgeven aan uw werkgever. Uw werkgever meldt dit binnen een week bij de bedrijfsarts. Elke werkgever moet een bedrijfsarts hebben voor zijn werknemers.
Ziektegevallen moeten uiterlijk binnen één week na de eerste ziektedag worden gemeld bij de arbodienst of bedrijfsarts. Is de werknemer zes weken ziek, dan moet door de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse worden gemaakt.
Wanneer de werknemer definitief ongeschikt is om de arbeid, zoals overeengekomen in de arbeidsovereenkomst uit te voeren, kan er beroep gedaan worden op medische overmacht om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Hiertoe dient evenwel eerst een procedure te worden doorlopen.
U krijgt een WGA-uitkering als u minstens 80% arbeidsongeschikt bent. Maar er moet wel een redelijke kans op herstel zijn. U bent dus tijdelijk arbeidsongeschikt. U krijgt een IVA-uitkering als u minstens 80% arbeidsongeschikt bent en er is weinig of geen kans op herstel.
De Ziektewet-uitkering is meestal netto iets hoger omdat wij meteen het vakantiegeld betalen. Bij een WW-uitkering reserveren wij dit en betalen wij dit in mei. Uw rechten en plichten bij een Ziektewet-uitkering zijn anders dan de rechten en plichten van een WW-uitkering.