De kaviaar, Vivace Caviar gedoopt, wordt geoogst nadat met een echo is gecheckt of de eitjes volgroeid zijn. Vervolgens wordt bij de steur een proteïne ingespoten die de 'bevalling' op gang brengt. Wat bij vissen inhoudt dat de eitjes loskomen van een membraan in de buikholte.
Het 'oogsten' van de kaviaar wordt met de hand gedaan wanneer de vissen niet meer leven. Als eerste wordt de buik open gesneden waarna de zakjes met eitjes worden verwijderd. Deze zijn dan nog git zwart en zullen later mooi glanzen wanneer het zout wordt toegevoegd.
Sterker nog: een steur van 300 kilo levert soms wel 45 kilo kaviaar op. Wat gebeurt er daarna? Nadat de eitjes uit de steur zijn gehaald worden ze supersnel gewassen, gezeefd, gesorteerd op grootte en gezouten. Dat zouten is nodig om het rijpingsproces tegen te gaan.
De steur, waar kaviaar vandaan komt, legt erg weinig eitjes (ze doen er 10 - 15 jaar over). Omdat de 'wilde' steur beschermd is en niet mag worden gevangen, worden ze gekweekt om toch kaviaar te kunnen produceren. Dit is een intens, langdurig en kostbaar traject, wat ervoor zorgt dat het geen goedkope lekkernij is.
De intensiteit van de zoutige vissmaak bepaalt de kwaliteit. Goede kaviaar heeft geen duidelijke intensiteit, maar juist een onverwachte boterachtige smaak. Alleen kaviaar van slechte kwaliteit heeft een intense zoute, visachtige smaak. Het gezonde zwarte goud.
wilt u echt gek doen? U kan natuurlijk ook kiezen voor een echte kaviaar. De prijzen zijn echter een stuk hoger. Varierend van €4500,- voor een Iraanse Sevruga tot een Almas kaviaar van € 45.000,-.
Bij CAVIARPASSION.COM begint de prijs vanaf 35€ voor 20 gram Baeri Selection. De kaviaarprijzen veranderden zeer vaak in het begin van de jaren 2000, maar sinds 2010 zijn ze veel stabieler geworden.
Doordat de vissen eerst moeten worden gedood voordat de eitjes eruit kan worden gehaald, is kaviaar niét vegetarisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eieren van een kip. Je eet de kaviaar van de muis van hand, omdat dit het enige plekje op je lichaam is dat porie vrij is en dus smaakvrij.
Almas is de duurste en meest exclusieve kaviaar ter wereld. De kaviaar wordt ook wel 'nec plus ultra' genoemd, wat betekent 'het beste van het allerbeste'. De Almas kaviaar is afkomstig van de Beluga, de grootste steur van alle soorten.
Regelmatig kaviaar eten kan uw immuunsysteem stimuleren en zorgt ervoor dat uw lichaam toegang heeft tot een heel scala nuttige voedingsstoffen. Kaviaar is het perfecte ingrediënt voor uw spijsvertering en een gezond dieet als u vitaminen en mineralen wilt toevoegen op een manier die zowel heilzaam als heerlijk is.
Deze steur moet op zijn minst 20 jaar oud zijn mocht het een gemiddelde gewicht van tussen de 20 en 30 kg aan kaviaar produceren. Met een lengte van 260 tot 600 cm en een gewicht van 50 tot 250 kg is dit de grootste steur die onze kaviaar produceert. De Beluga produceert ook de de grootste soort eitjes.
Voor één kilo tel je tussen de 6.000 en 8.500 euro neer. Als geld echt, echt, écht geen probleem is, kun je nog een prijscategorie hoger gaan. Want het kan nog exclusiever: Almas, de kaviaar van een überzeldzame, Iraanse albino-steur.
Een ijskoude Wodka, een neutrale alcoholische drank is ideaal (zie de Wodkarubriek). Champagne (niet gesuikerd, zie onze Champagnerubriek) of droge witte wijn kan Wodka goed vervangen. Vermijd geparfumeerde wijn, hij concurreert met de kaviaar.
Vissen op steur is populair. Steuren zien er spectaculair uit, hun uiterlijk lijkt een soort kruising van een haai en dino! Met een paar tips zijn ze over het algemeen goed te vangen, daarnaast zijn ze ook nog eens oersterk.
Hoewel het onbevruchte eitjes zijn, vergelijkbaar met de eieren van een kip die worden geconsumeerd, behoort kaviaar toch niet toe tot de vegetarische gerechten. De steur moet namelijk gedood worden om de eitjes te bemachtigen.
Met maïs heb je de meeste kans om een karper te vangen. Maar karpers willen ook wel bijten op kaas. Steuren bijten hoofdzakelijk op kaas en haring, maar ook met maïs zijn ze te vangen. Sommige vissers combineren ook de verschillende aassoorten.
Kaviaar smaakt helemaal niet vissig, maar dat is normaal, enkel zeevissen smaken naar vis. Deze kaviaar is erg vet en smaakt wat notig. De korreltjes springen open op de tong, goede kaviaar moet wat beet hebben, niet te plat. Doe er vooral niets anders mee: geen slaatjes, geen toastjes.
5,99 p/stuk.
Prijs: € 26,00.
Gebruik absoluut geen metalen lepel, het metaal heeft namelijk direct invloed op de kaviaar, en kan de smaak teniet doen. Gebruik de lepel om de kaviaar uit het blik te scheppen, begin aan de rand van het blik en schep naar binnen toe, dit om het beschadigen van de kaviaar te voorkomen.
Natuurlijke kaviaar
Veel mensen denken dat kaviaar zout of ziltig is, maar van nature is dat niet. Het zout wordt toegevoegd om de kaviaar te laten rijpen, maar ook om de houdbaarheid te verlengen.
Een zeldzaam product met een ziltige, nootachtige doch romige smaak. De vis waarvan dit populaire gerecht afkomstig is, wordt al jarenlang gezien als een bedreigde diersoort. De steur komt onder andere veel voor in de Kaspische zee.
Lompviseitjes is een goedkoop alternatief voor kaviaar. De eitjes zijn lang houdbaar en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als garnering. De lompvis, ook wel snotolf genoemd, waar de eitjes uit worden gehaald, worden niet heel groot (volwassen vrouwtjes worden 30 cm).
Kaviaar: gezonde gloed
Het wakkert de collageenproductie aan, verbetert de huidtint én zou antioxiderend werken. Als je een vermoeide, ietwat doffe huid hebt, zou een crème met kaviaarextract kunnen helpen om je huid weer een gezonde gloed te geven.
Iraanse kaviaar is bekend als "de beste ter wereld", en dankt dit aan de natuurlijke omgeving waar hij geoogst wordt: een exclusief en buitengewoon milieu : de waterkwaliteit van de Kaspische Zee, grenzend aan Iran, met een diepte tot 900 Meter en zeer zuiver.