Alle babynestjes worden gemaakt van Oeko-Tex gecertificeerde stoffen. Dit kan wafelkatoen, fleece of katoen zijn, maar ze hebben allemaal een certificering. Wat is Oeko-Tex gecertificeerd? Het label wordt enkel toegekend aan textiel dat vrij is van schadelijke stoffen.
Je kan een babynestje gebruiken vanaf het moment dat je baby geboren is tot hij ongeveer 6 maanden oud is. Zodra je kleine zichzelf kan omrollen, kan je beter stoppen met het gebruik van het mandje. Het is dan niet meer veilig voor je kindje om erin te liggen.
Leg het babynestje altijd op een vlakke ondergrond. Leg je baby er op zijn rug in met de voetjes bij het openingsgedeelte. Houd je baby altijd in de gaten als je een babynestje gebruikt. Leg je baby er alleen in om te spelen of als rustplekje, wil je baby slapen, leg je baby dan in de wieg.
Het gebruik van een babynestje in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant wordt door VeiligheidNL afgeraden. De reden hiervoor zijn de zachte opstaande randen: zodra een baby kan omrollen zou hij met zijn gezicht tegen dit kussenachtige materiaal aan kunnen komen, waardoor hij niet meer goed kan ademen.
Kinderveiligheid.nl raadt het gebruik van een babynestje af in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra je baby kan omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen het kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt.
Veiligheid staat op nummer één bij het Doomoo babynestje, wat hem duidelijk anders maakt dan overige nestjes uit dit overzicht. Zo kan je een baby veilig in dit babynestje laten slapen. Er zit namelijk een (afneembare) gordel op de Cocoon. Deze kun je om het kindje doen om hem veilig op zijn rug te laten liggen.
Maar let op: een babynestje is per definitie geen veilige slaapplek. De veiligheid van babynestjes is niet aangetoond. Het wordt vaak aangeraden tot leeftijden waarop baby's in de regel allang kunnen omrollen. Het nestje is klein, waardoor de stootrand dicht bij het hoofd van het kind ligt.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Het engelennest is ontworpen als een kleine slaapzak met een kap om het hoofd van het kind te beschermen. Het opent wijd met een rits om de installatie van de baby te vergemakkelijken.
Je kunt de handgemaakte babynestjes gewoon in je wasmachine wassen. Dat is wel zo handig! Zorg ervoor dat je niet teveel wasverzachter gebruikt en was het nestje in zijn geheel op 30 graden (geen wolwasprogramma).
Een babynestje kost gemiddeld tussen de €30 en €120.
Wassen met de hand of op 30 graden in de wasmachine. Het liefst met lage toeren centrifugeren. Het nestje is niet geschikt voor de wasdroger. Het babynestje laten drogen aan de lucht.
Extra regels voor honden en katten
Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest. Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.
Wij hebben het voor je onderzocht en zijn tot de volgende conclusie gekomen: Gemiddeld telt een hondennestje 6-8 puppy's. Natuurlijk zijn er een hoop verschillende factoren die hierbij meespelen. Een kleine hond krijgt vaak maar 1-3 pups per nest, terwijl een grote hond wel 8-14 pups kan krijgen.
Je baby blijf veilig in het nestje liggen. Daarnaast kun je het babynestje gemakkelijk optillen als je baby erin ligt en zo eenvoudig met je meenemen door heel het huis als je dat wilt. In het begin zal je baby veel slapen en daarvoor is een fijne en veilige slaapplek nodig.
Wiegendood wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verschillende risicofactoren. Wees als ouder steeds waakzaam. Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit. Deze factoren heb je zelf niet in de hand.
Het matrozenbedje is een speciaal laken bedoeld voor een baby die zijn dekens los schopt of omhoog kruipt in bed. Met een matrozenbedje kun je het ledikant bovenin opmaken op een veilige manier.
In navolging van de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen wordt aangeraden een baby bij voorkeur tot 1 jaar in de ruimte te laten slapen waar de ouders ook zijn, zoals de woon- en slaapkamer. Belangrijkste reden is het voorkomen van wiegendood, wat tot de leeftijd van één jaar kan optreden.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Doordat een babywieg compact is, biedt het geborgenheid voor je kindje. Een baby vindt geborgenheid fijn; hij/zij heeft immers negen maanden in een kleine én beschermde baarmoeder geleefd. Een wieg kan daarom de eerste maanden na de geboorte comfortabeler en vertrouwder voelen dan een groot ledikant.