Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50%
De gewichtstoename is meestal niet geleidelijk verdeeld over je zwangerschap. Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI). In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's.
Jouw gewicht is laag, het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap niet te weinig aankomt. 12- 18 kg aankomen tijdens deze zwangerschap zou voor jou heel mooi zijn. Je hebt een gezond gewicht. Het is wenselijk dat je tijdens de zwangerschap 11,5-16 kg aankomt.
Je kunt alvast een eerste afspraak inplannen met je verloskundige. Tijdens deze afspraak, die waarschijnlijk over een week of 2 gepland zal worden, zal de verloskundige jou en je partner veel vragen stellen. Zo leert ze jullie alvast kennen en kan ze vaststellen of er een kans is op afwijkingen of genetische ziektes.
Je kunt in week 6 wat meer last krijgen van verschillende zwangerschapskwaaltjes; van vaak plassen, een toename in allerlei zwangerschapshormonen en ochtendmisselijkheid. Je zult in week 6 wellicht ook al contact gaan opnemen met een verloskundigenpraktijk.
Je buik bij 6 weken zwanger:
Meestal is er nog geen sprake van een zichtbare zwangerschapsbuik. Je baarmoeder groeit natuurlijk wel, maar is nog maar zo groot als een flink ei en ligt nog volledig in je bekken. Je kunt wel merken dat je buik iets opgezet is of dat je broeken wat strakker beginnen te zitten.
Wanneer je zwanger bent, wil je het liefst zo snel mogelijk het hartje van jouw kindje zien kloppen. Dat kan doormiddel van een echo vanaf zes weken zwangerschap en middels een doptone vanaf twaalf weken zwangerschap.
De kans op een miskraam wordt kleiner naarmate de zwangerschap vordert, en bij 6 weken daalt de kans tot gemiddeld 10%. Helaas kan het nog steeds gebeuren dat de zwangerschap niet doorzet.
Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%!
Een klein sesamzaadje van 3 millimeter, zo groot is je baby nu ongeveer. Tenminste baby, het lijkt er nog steeds niet echt op. Deze week komt daar verandering in. Je baby krijgt stompjes die later uitgroeien tot armen en benen en er komen aan de zijkant van het hoofd oogjes tevoorschijn.
Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15%
Meestal wordt aangehouden dat je een maand zwanger bent van week vijf tot acht, oftewel, de eerste weken na je uitgebleven menstruatie en een aantal weken na de bevruchting.
Het is verstandig om contact sporten en sporten waarbij je kunt vallen te vermijden vanaf 16 weken. Vanaf dit moment is de fundus hoogte (hoogte van de baarmoeder in de buik) boven het schaambot uit. Wanneer je bijvoorbeeld een trap of bal in je buik krijg kan dit nadelige gevolgen hebben voor de baby.
Na de bevalling ben je direct een paar kilo's lichter: het gewicht van je baby, het vruchtwater, de placenta en de vliezen. Dit is samen goed voor ongeveer vijf kilo. De overige zwangerschapskilo's verlies je binnen enkele maanden meestal vanzelf.
Het eerste trimester duurt ongeveer 13 weken. Je telt hierbij terug en begint nog voordat je zwanger bent geworden, namelijk op de eerste dag van je laatste menstruatiecyclus.
De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap.
je baby in week 6 zwangerschap
Je baby is nu ongeveer 3 millimeter groot en weegt minder dan 1 gram: zo groot als een sesamzaadje. Je kan het je misschien moeilijk voorstellen, maar in week 6 van je zwangerschap krijgt het gezichtje van je baby reeds vorm.
Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden kun je geen miskraam krijgen.
Soms is er nog enkele weken een beetje bloedverlies. Het kan ook zijn dat je nog geen bloedverlies hebt gehad, maar dat op een echo wordt ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft. Je kunt dan binnen enkele dagen, soms ook weken, een bloeding verwachten waarbij het vruchtje vanzelf wordt afgestoten.
Maar de ontwikkeling tot een baby'tje gaat snel. Zo begint na vijf weken het hartje al vorm te krijgen. En na zes weken gaat het kloppen, al moet het zich nog wel verder ontwikkelen.
Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen bij sommige vrouwen af vlak voor een miskraam, bij andere vrouwen pas in de weken erna. Vaginaal bloedverlies en menstruatie-achtige pijn bij een jonge zwangerschap kunnen het eerste teken zijn van een dreigende miskraam.
6 weken. Als je zes weken zwanger bent, verandert er heel veel op echobeeld. In het begin van de week zie je enkel een dooierzakje en foetale delen, maar nog geen hartactie. Enkele dagen later zie je het hartje op echo heel traag kloppen en richting de zeven weken, klopt het al duidelijk zichtbaar.
Bij 6 weken zien we vaak: een embryo van 4-5 mm. (wit vlekje) met een knipperend hartje. (maar mocht je een paar dagen minder ver zwanger zijn, dan kan het zijn dat het hartje nog niet klopt, omdat het embryo jonger is). Bij 7 weken is het embryo te zien als een wit vlekje van ongeveer 9-10 mm.
Inwendige of uitwendige vroege echo? Wanneer de eerste echo vroeg in de zwangerschap plaatsvindt is de kans groot dat deze echo inwendig, vaginaal, wordt uitgevoerd. De foetus is dan beter te zien. Wanneer je een uitwendige echo laat maken is het handig om met een volle blaas te komen.