Zorg dat je het kroontje eraf snijdt en doe ze in een afsluitbaar bakje of zakje. Dan blijven 8 tot 12 maanden goed. Kun je aardbeien in de koelkast bewaren? Aardbeien kan je goed in de koelkast bewaren.
Dan kun je ze invriezen. Haal hiervoor de kroontjes van de aardbeien en snijd het fruit in stukjes. Verpak de gesneden aardbeien vervolgens in een luchtdichte verpakking en plaats in de vriezer. Zo blijven ze acht tot twaalf maanden houdbaar.
Verse aardbeien kan je het beste uitgespreid bewaren. Op een koele plaats 1-2 dagen; in de koelkast 3 dagen....
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
Aardbeien kun je langer bewaren door de kroontjes te laten zitten. Zorg dat ze niet vochtig worden, leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Invriezen kan ook. Snijd hiervoor de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien eventueel in stukjes.
AARDBEIEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar.
Gesneden fruit kan je het beste direct consumeren. Kan dat om bepaalde redenen niet, dan doe je het in een luchtdicht plastic doos in de koelkast. Tegen verkleuring zou ik er wat citroensap over sprenkelen. Een paar dagen later is het echter geen gezonde hap meer.
In de vriezer blijven aardbeien wel 8 tot 12 maanden goed. Voor de vriezer is het wel belangrijk dat je eerst de kroontjes eraf snijdt. Eventueel kan je de aardbeien ook nog snijden maar dat doet niets voor de houdbaarheid. Gesneden aardbeien bewaren dus net zo goed als normale aardbeien.
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Van aardbeien kun je heel eenvoudig leuke mannetjes maken met een paar oogjes prikkers. Ook meloen is een fruitsoort die je goed mee kan geven als pauzehap naar school.
Als u de aardbeien op de dag van aankoop eet, hoeven ze tot die tijd niet in de koelkast bewaard te worden. In die korte tijd zullen ze namelijk niet bederven. Wilt u ze langer bewaren, dan kunt u ze het beste wel gekoeld bewaren. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Aardbeien langer vers houden: zo doe je het
Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden.
Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Hoewel je niet altijd alle bacteriën eraf kunt wassen, maak je de kans wel kleiner dat je een voedselinfectie oploopt."
Het is niet nodig om aardbeien te wassen. Wanneer je ze toch wilt wassen, was ze dan vlak voordat je ze opeet in een laagje water. Was ze niet onder de stromende kraan, daarvan gaan ze kneus. Verwijder de kroontjes pas na het wassen, anders zuigen de aardbeien zich vol met vocht en verminderd de smaak.
De kroontjes voorkomen dat de aardbei zich volzuigt met water en daardoor zijn smaak verliest. Was de aardbeien niet onder de stromende kraan, maar in een bakje met water. Hiermee voorkom je dat de aardbeien kneuzen. Na het wassen kun je de kroontjes eventueel eraf halen.
Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden. Ook kiwi's, druiven en voorgesneden fruit bewaar je het best in de koelkast.
Exotisch fruit op de fruitschaal
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
Bessen, kersen, druiven en ananas zijn niet gevoelig en kunnen prima met een appel of peer op de fruitschaal liggen. Ze trekken zich niets van ethyleen aan. Er zijn echter fruitsoorten die zelf weinig of geen ethyleen produceren maar er wel gevoelig voor zijn, denk aan avocado.
De aardbeien drie minuten weken in een mengsel met één deel azijn op zes delen water zou bacteriën en schimmelsporen doden.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
Fruitsalade bewaren doe je zo
In een afgesloten bak kun je fruitsalade maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Zit er fruit in je salade dat snel bruin wordt? Een beetje citroen- of limoensap doet wonderen!
Meeste fruit in de koelkast bewaren – Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).