Rauw gehakt bevat altijd bacteriën. Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen. Er is dan een nog groter risico op een voedselinfectie en een maag-darmontsteking", legt het FAVV uit.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie.
Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf.
Vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk, kan rosé gegeten worden, maar doorbakken is de meest veilige keuze. Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen wordt afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio. Dit zijn risicovolle producten.
Je moet de kip altijd goed doorbakken verhitten. Salmonella en campylobacter zitten op het vlees, niet er in. De problemen zijn er vooral omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
Dieren die salmonella dragen vertonen meestal geen symptomen. Als gevolg hiervan kunnen veel verschillende voedingsmiddelen besmet raken met Salmonella, maar ook de omgeving. Het risico op besmetting is het grootst bij rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals vlees van pluimvee, runderen of varkens, maar ook eieren.
Het risico op ziek worden is klein: zolang het vlees goed wordt verhit voordat het wordt gegeten en kruisbesmetting wordt voorkomen. Om het risico extra klein te maken moet er op de verpakking van bewerkte vleesproducten zoals bijvoorbeeld gehakt en op pluimveevlees altijd een waarschuwingstekst staan.
Wat is het islamitische oordeel over het eten van rauw vlees? Antwoord: Alle lof zij Allah. Sommige geleerden zeggen dat het afkeurenswaardig is om rauw vlees te eten, maar de correcte mening is dat het is toegestaan.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Carpaccio is een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vetrandje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van mayonaise met wat citroensap, worcestersaus, melk, zout en peper. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht.
Vegetarisch Rul Gehakt is super handig om te gebruiken in pastasauzen, lasagne, taco's of ovenschotels. Maar om zelf gehaktballen of worstjes mee te maken is het minder geschikt. Daarvoor kun je beter 'rauw vegetarisch gehakt' gebruiken.
Puur rundergehakt
… is mager en kan ook rauw gegeten worden (de zogenoemde tartaar). Rundergehakt wordt niet gekruid verkocht, en kan dus wel wat smaakmakers gebruiken. Hou er rekening mee dat gebakken rundergehakt snel uitdroogt. Rundburgers blijven daarom best een beetje rosé vanbinnen.
Kippenvlees is zeer gezond. Allereerst is kip gevuld met eiwitten, die de bouwstenen zijn van spieren. Naast eiwitten is kip ook rijk aan vitamines. Door het eten van kip krijg je de belangrijke B-vitamines binnen die je immuunsysteem versterken.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden.
Hoe weet je wanneer gehakt gaar is? Borstvlees is helemaal gaar bij 70-72 ºC, terwijl donker vlees (de dij, poot of vleugel) 85ºC moet zijn. Die laatste temperatuur geldt dus ook voor worst of gehakt, wat vaak van dit vettere vlees wordt gemaakt.
De meeste mensen eten een hamburger medium rare gebakken. De kerntemperatuur is dan niet hoger dan 55 tot 58°.
Rood vlees is vlees van zoogdieren als runderen, varkens, geiten, lammeren of paarden. Het gaat hierbij niet om vlees dat niet goed doorbakken is, maar om vlees dat rood is wanneer je het rauw in de winkel koopt. Het gaat ook om vlees in alle vormen als gehakt, karbonades en hamburgers.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.
Patat die gefrituurd is in hetzelfde vet als varkensvlees frikadellen wordt niet beschouwd als halal. Varkensvlees is door God/Allah, als test, verboden voor moslims. Hierdoor mag er ook niet gegeten worden van eten, gebakken of gefrituurd in vet, waarin varkensvlees is gebakken of gefrituurd.
Daarbij wordt kip of koe (varkensvlees geldt als onrein) zo geslacht dat al het bloed eruit stroomt. Maar ook milkshakes, barbecuesaus, vis of frites kunnen halal.
Van bedorven gehakt kun je flink ziek worden, dat wil je liever niet. Maar goed, soms gebeurt er iets tijdens het bewaren van het gehakt (het is niet constant gekoeld gebleven, bijvoorbeeld) en twijfel je ook wel eens wanneer de THT-datum nog niet gepasseerd is.
Voedingsmiddelen die goed verhit worden, zoals veruit de meest vleesproducten, vormen normaal gesproken geen bron meer voor een besmetting met Salmonella. Bacteriën overleven een temperatuur van 60 à 70 graden niet en zijn dan dus 'uitgeschakeld'.
Ook van vlees dat nog goed ruikt, kun je ziek worden door schadelijke bacteriën. Die schadelijke bacteriën kun je niet zien of ruiken maar ze kunnen wel een voedselvergiftiging of een voedselinfectie veroorzaken.