Volgens de algemene voedingsaanbevelingen eet je best 2 stukken of 250 g fruit per dag. Er zijn voldoende momenten tijdens de dag waarop je fruit kan inschakelen: bij het ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch of bij het avondmaal.
Gezondheidscoaches raden aan om je eerste portie fruit 's ochtends te eten, op een nuchtere maag. De reden hiervoor is heel eenvoudig: het fruit zal sneller verteren en je zult de vitamines zo het best in je lichaam opnemen. Eet je fruit na de maaltijd? Dan zou je weleens last kunnen krijgen van een opgeblazen gevoel.
Fruit gaat niet rotten in je maag
Dat fruit na het avondeten ongezond is, is een hardnekkig fabeltje. Gelukkig werkt ons lichaam een stuk efficiënter dan dat. Koolhydraten, eiwitten en vetten, ze kunnen allemaal tegelijkertijd verteerd worden.
Nadelen van fruit als ontbijt
Het is laag in eiwitten, als je er niets anders bij eet. Het verzadigt niet lang, omdat er weinig vetten en eiwitten in zitten. Dit geldt ook alleen als je er niets anders bij eet. Het bevat veel fructose, wat belastend is voor de lever als je dagelijks een heel grote fruitsalade zou eten.
De soorten fruit met het meeste suiker bevatten veel glycerine, waardoor ze snel verteren en je een suikerpiek geven. Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt.
Voor volwassenen geldt het advies om 200 gram (twee stuks) fruit per dag te eten. Fruit bevat veel voedingsstoffen en de inname van de aanbevolen hoeveelheid fruit hangt samen met een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darm- en longkanker.
Je vetverbranding verbetert: als je na 20.00 uur nog eet/drinkt zijn je glucose- en insulinespiegels 's nachts hoog. 's Avonds kan ons lichaam namelijk veel slechter koolhydraten (je glas fris, biertje, wijn, chips, crackertjes etc.) verwerken dan overdag.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Fruit als avondsnack? Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium.
Daarnaast is fruit licht verteerbaar. Dat is gunstig, omdat je spijsvertering ´s ochtends nog op gang moet komen. Fruit is ook een gezonde bron van koolhydraten en het eten van fruit als ontbijt draagt meteen weer bij aan je dagelijkse aanbevolen 2 tot 3 stuks fruit. Het is praktisch en gezond.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Fruit eten
Dat komt omdat fruit snel verteert in vergelijking tot andere voedingsmiddelen. Het gaat op de rest van je eten liggen en dan gaat het gisten. Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kun je zelfs aankomen. Daarom is het goed om even een uurtje te wachten voor je een fruitig toetje pakt.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Kies bij voorkeur voor halfvolle of magere zuivel. Kwark en yoghurt zijn goede opties voor een gezond ontbijt. Maak yoghurt of kwark smakelijk met bijvoorbeeld: Havermout of muesli.
Natuurlijk hoort bij een goed ontbijt ook iets te drinken, zoals water, koffie of thee (zonder suiker). Drink het liefst zo min mogelijk suikerhoudende dranken. In vruchtensap, ook als je het vers perst, zit net zoveel suiker als in frisdrank: zo'n 7 suikerklontjes per glas.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Vers fruit
Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt. De meeste vruchten kunnen gewassen en gesneden in de yoghurt. Je kunt ze ook pureren om er een lekkere saus van te maken die je door de yoghurt roert.
Wanneer je de kiwi uit je yoghurt haalt of pas vlak voor consumptie toevoegt aan je yoghurt, dan kunnen enzymatische reacties voorafgaand aan consumptie van je yoghurt voorkomen worden en kunnen wijzigingen in de textuur en smaak voorafgaand aan de consumptie van je yoghurt ook voorkomen worden.
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten. Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.