Kinderen jonger dan 18 jaar mogen beslissingen niet altijd zelfstandig nemen. Volgens de wet mogen zij alleen iets kopen als een van hun ouders (of hun voogd) daarvoor toestemming heeft gegeven. Dat geldt ook voor het sluiten van overeenkomsten voor bijvoorbeeld abonnementen of diensten.
Geen vaste leeftijd. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is geen algemene regel die bepaalt hoe oud kinderen moeten zijn voordat ze een mobiele telefoon mogen. Sommige kinderen krijgen op hun achtste al een smartphone of zelfs nog eerder (vaak een 'oudje' van hun ouders).
Een smartphone met een schermdiagonaal van ongeveer 6 inch is voor kinderen groot genoeg om games op te spelen of films op te kijken. Bovendien is een formaat van ongeveer 6 inch een prima te bedienen smartphone voor kinderen.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag.
Een kinderhand is snel gevuld. Een grote telefoon is lastig te bedienen door een kind. Let daarom goed op het formaat bij het uitkiezen van de smartphone. Wij raden een smartphone met een schermdiagonaal tot 6,2 inch aan.
Als je kind veel spelletjes speelt, is een iPhone met een betere of nieuwere processor het overwegen waard. Je kunt dan bijv. kiezen voor de iPhone SE 3 (2022) of de iPhone 11.
De smartphone biedt veel onderwijsmogelijkheden
Je kunt daarmee je les interactief en levendig maken. Natuurlijk heb je met de smartphone ook toegang tot internet en YouTube, ontzettend handig. Op deze manier is er voor docenten en studenten veel meer uit het onderwijs te halen.
9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
De aanbevolen schermtijd is maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer (maximaal 4 momenten per dag).
6-8 jaar: 30 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag. 8-10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
1. Motorola Moto E20. De goedkoopste Android telefoons van dit moment is de Moto E20. Bent u op zoek naar een goed geprijsde smartphone met een prima processor en top camera's?
Ongeveer 130 jaar geleden presenteerde Alexander Graham Bell een trechtervormige uitvinding met een varkensblaas als vlies. Door in het apparaat te praten ging het vlies trillen en zo werd gesproken tekst omgezet in een elektrische stroom die via koperdraden bij de ontvanger terechtkwam.
Het korte antwoord is: dat hangt van het model af. Bij smartphones draait ouderdom namelijk niet zozeer om de fysieke leeftijd, maar om de software die op het toestel draait. Vooral belangrijk is of je telefoon nog goed beveiligd wordt.
Je kunt beter 2 of 3 keer per dag 10 minuten voorlezen, dan één keer een half uur. Het is belangrijk om op de beeldschermtijd te letten. Laat je kind niet langer dan 10 tot 15 minuten achter elkaar naar een beeldscherm kijken. Kijk hoe lang je kind zich kan concentreren.
Geef kinderen liever geen tv op de eigen kamer. Ze gaan daardoor minder spelen. Tv op zich is geen probleem als het niet te veel is, liefst op vaste tijden, en met een ouder in de buurt. Ook het meenemen van de tablet naar de kamer is tot negen jaar nog geen goed idee.
Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt.
Slaapgedrag van kinderen
In alle leeftijdsgroepen ligt de gemiddelde slaapduur binnen de aanbeveling voor de betreffende groep. Zo slapen kinderen van 3-5 jaar gemiddeld 11,6 uur, 6-13-jarigen 10,7 uur en 14-17 jarigen 8 uur per nacht.
Als je kind tussen de 12 en 18 jaar is, gedijt die het beste op 8 tot 10 uur slaap per dag. Sommigen meer, sommigen minder. Vanaf 18 jaar is 8 uur slaap voldoende, maar tegen die tijd moet je kind het echt maar zelf weten.
Mag een docent je mobieltje afpakken? De regels voor het gebruik van mobieltjes op school verschilt per school. Er gelden hiervoor geen wettelijke regels. Scholen stellen daarom hun eigen regels op, en die kun je vinden in de schoolgids of het leerlingenstatuut.
► Een leraar mag een telefoon niet van een leerling afpakken, maar hem alleen innemen door ernaar te vragen en de telefoon door de leerling zelf te laten overhandigen. Als de leerling blijft weigeren, kan de leraar in een uiterst geval dreigen met schorsing.
Eén van de belangrijkste nadelen van mobiele telefoons in klaslokalen is afleiding. Leerlingen raken vaak en snel afgeleid van de les wanneer ze de beschikking hebben over hun telefoon. Dit zorgt ervoor dat leerlingen zich minder goed kunnen concentreren en lesstof een stuk lastiger overkomt.
De iPhone 11 is nog steeds een prima toestel met uitstekende specificaties en daardoor een prima aankoop voor weinig geld. Wil je niet per se een nieuw toestel en nog meer besparen, dan kun je ook eens kijken naar refurbished.
De belangrijkste verschillen tussen de iPhone 13 en 14
Zo heeft de iPhone 14 een groter werkgeheugen (6 GB vs. 4GB), een grotere batterij (3.279 mAh vs. 3.227 mAh) en een nóg helderder display dan de iPhone 13. Verder zijn de camerasensoren van de iPhone 14 lichtsterker, waardoor ze beter presteren bij weinig licht.