Ja, ook je plastic wegwerpflesje kan in de vaatwasser! Let op: Alleen je flesje omspoelen met koud water maakt het niet voldoende schoon!
Babyfles schoonmaken
Ideaal: babyflessen mogen gewoon in de vaatwasser. Maar omdat flessen (meestal) van plastic zijn, komen ze niet altijd droog uit de vaatwasser.
Door een plastic waterfles te hergebruiken neemt het aantal bacteriën op en in de fles aanzienlijk toe. Gelukkig zijn de meeste van deze bacteriën van jezelf afkomstig en zijn ze dus niet schadelijk voor jouw gezondheid. Als je jouw plastic flesje regelmatig schoonmaakt kan het dus weinig kwaad.
De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij.
In plastic flesjes zitten chemische stoffen die mogelijk in het water terecht kunnen komen, bijvoorbeeld BPA. Onder normale omstandigheden gebeurt dit nauwelijks en gaat het om hele kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn.
Schoonmaken met heet water en afwasmiddel. Een eenvoudig en doeltreffende manier om je waterfles schoon te maken is met heet water en afwasmiddel. Spoel de fles eerst om en vul deze daarna met heet water en afwasmiddel. Doe vervolgens de dop op je waterfles en schud even goed.
Een drinkfles gemaakt van RVS is veilig om uit te drinken. RVS is niet schadelijk of giftig en het lekt geen chemicaliën, zelfs niet als de fles beschadigd raakt of als je de fles vult met hete vloeistoffen zoals thee en koffie.
Uit flessen
Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Toch is het bij dagelijks gebruik verstandig om je Dopper af en toe te vervangen (iedere 2-4 jaar) al zijn er ongetwijfeld voorbeelden van mensen die hun Dopper al 10 jaar gebruiken. Je Dopper zal dus niet echt 'verslijten' en als je hem veel gebruikt zul je snel genoeg merken wanneer je fles niet meer lekker drinkt.
Als je flesje niet meer schoon te krijgen is, is het natuurlijk heel duidelijk dat het tijd is om een nieuwe variant aan te schaffen. Maar er zijn meer tekenen die erop wijzen dat je herbruikbare waterflesje zijn beste tijd gehad heeft. Een plastic fles gaat ongeveer een jaar mee.
Het ingezamelde plastic en de flessen worden schoongemaakt en behandeld. Daarna dient het als grondstof voor nieuwe verpakkingen. Zo bestaan alle PET-flessen die we in Nederland op de markt brengen uit ten minste 50% gerecycled PET. Om PET te recyclen is 60% minder energie nodig dan voor het produceren van nieuwe PET.
Er zijn geen strikte regels voor het vervangen van een plastic fles, maar het advies luidt om ze na 2 tot 2,5 maand te vervangen. Lees ook: flesvoeding accessoires zoals flessenborstel, mixer, afdruiprekje, dispenser en spuugdoekjes.
Kunststoffen worden gemaakt uit aardolie. Door raffinage en verschillende chemische reacties worden de basisbouwstenen verkregen. In de kunststoffabriek kunnen hieruit allerlei kunststof voorwerpen worden gemaakt. Denk maar aan frisdrankflessen, CD-hoesjes, je mobieltje, kleding of een tennisracket.
Was de fles en alle onderdelen af met handwarm water en afwasmiddel. Steriliseer ze daarna. Zorg voor een schoon oppervlak en schone handen. Haal de fles na het voeden uit elkaar en spoel fles en onderdelen af met koud water.
Omdat voorwerpen van deze materialen zo warm worden tijdens de wasbeurt, verdampt het grootste deel van het water dat aan ze blijft hangen ook snel. Plastic blijft daarentegen relatief koud, waardoor er veel druppels water op blijven liggen.
– Een drinkfles van Air Up mag niet in de vaatwasser. Om een Air up fles schoon te maken kun je een speciaal reinigingsborsteltje kopen.
Ruikt je Dopper gek of smaakt je water vreemd? Meestal is dit op te lossen door de fles met heet water te vullen en 30 minuten te laten staan. Gebruik nooit kokend water om je Dopper schoon te maken.
Laat 'm even weken in een lauwwarm badje met (baking)soda en spoel 'm na met (natuur)azijn. Geur- en smaakrestjes kan je verwijderen door de fles (het onderstuk) te vullen met heet water en minstens 30 minuten te laten staan. Droog de Dopper wel even goed af na behandeling.
Kook de Dopper nooit uit, bij temperaturen boven de 65 graden kan de Dopper gaan vervormen of nog erger: lekken. Ruikt jouw Dopper naar de zolder van oma? Vul de fles (het gekleurde onderstuk) met heet water en laat 'm minstens 30 minuten staan.
Volgens Discovery News verandert 'oud' water inderdaad van smaak, maar het is niet gevaarlijk om te drinken. De koolstofdioxide in de lucht lost op in het water, waardoor het koolzuur ontstaat.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
De Ellipse waterfles bevat géén BPA of weekmakers, is vaatwasserbestendig (zonder elastiek) en 100% lekvrij! Berg de fles na het reinigen zonder dop op. De dop kan eenvoudig aan de fles bevestigd worden met behulp van het lusje, zodat je de dop niet kwijtraakt.
Absoluut. Dopper producten zijn vrij van schadelijke stoffen zoals BPA, BPS of ftalaten. Ze voldoen aan de Europese (EC No. 1935/2004) en Amerikaanse (FDA) voedselveiligheidsvoorschriften.
Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.