Butaan, maar ook propaan, zijn van origine dus “bijproducten” bij de winning van olie en aardgas. Vandaag de dag wordt verspreidt over de wereld dit gas nuttig gebruikt als een brandstof om bijvoorbeeld mee te koken, te verwarmen of in combinatie met propaan in autogas en propellants.
Als je bijvoorbeeld een gasfles nodig hebt voor buitentoepassingen bij lage temperaturen, is propaan waarschijnlijk de beste keuze. Als je echter een gasfles nodig hebt voor gebruik bij hogere temperaturen, is butaan geschikter.
Gezondheid. Butaangas zoals dat voorkomt gemengd met propaangas in onder andere aanstekers, kan als dat wordt geïnhaleerd ernstige hartritmestoornissen veroorzaken. Iemand kan daaraan zelfs overlijden. Dit wordt aangeduid met het ”sudden sniffing death syndrome”.
Over de prijs van propaangas
"De prijsvorming staat los van alleen de gasprijs en is ook meer gekoppeld aan de olieprijs. Die is veel minder gestegen dan de gasprijs. Daardoor kunnen butaan, propaan en lpg goedkoper zijn dan aardgas."
Bij butaan ligt dit kookpunt rond de 0°C en bij propaan op ongeveer -42°C. Butaan is daarom onbruikbaar voor een winterbarbecue of bij gebruik hoog in de bergen. Butaangas is daarentegen goedkoper dan propaan en geeft meer verbrandingswarmte af.
Indien u een gasfles gebruikt om te koken voor 4 personen, dan kan men zeggen dat u ongeveer 70gr gas per uur gebruikt. Zo kan een butaangasfles van 12,5kg ongeveer een half jaar meegaan. Gebruikt u de fles enkel om te barbecuen? Dan kan deze fles wel tot 4 jaar meegaan.
Laat het ombouwen altijd uitvoeren door een erkende installateur om gevaarlijke situaties te voorkomen. Is het mogelijk om mijn gasfornuis of gaskookplaat om te bouwen? Ja, voor sommige gasfornuizen en gaskookplaten is het mogelijk om deze met een ombouwset om te bouwen naar butaangas of propaangas.
Eén kilogram propaangas is ongeveer 2 liter vloeibaar gas. In een fles van 5 kilogram zit dus ongeveer 10 liter vloeibaar gas. In een propaangasfles van 46,5 kg zit 91,2 liter vloeibaar gas.
Campinggas in de bekende blauwe fles
De blauwe gasfles van Campingaz is bij uitstek geschikt voor recreatieve doeleinden. Deze is gevuld met butaangas. Het voordeel is dat u de flessen vrijwel overal in Europa kunt kopen.
Bij kamertemperatuur is butaan een brandbaar gas dat als brandstof gebruikt wordt. Ook in de chemische industrie heeft het tal van toepassingen. Het wordt gewonnen uit aardolie en aardgas.
Het is echter niet het gas zelf dat u ruikt, maar de geurstof die men er toe heeft gevoegd. Propaangas, aardgas of butaangas zijn van nature kleur- en geurloos. Maar wat ruiken we dan? Het gas stinkt doordat er dus een geurstof aan wordt toegevoegd, namelijk ethaanthiol of methaanthiol.
Is er ontploffingsgevaar? Neen, de gasfles zal niet ontploffen. Wanneer de zon schijnt en de temperatuur oploopt, stijgt de druk in de gasfles natuurlijk ook. Gasflessen zijn zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen deze oplopende druk maar het is natuurlijk altijd beter om de gasflessen uit de zon te houden.
Mengsels van butaangas en propaangas worden gebruikt als drijfgassen in spuitbussen en drijfgassen bijvoorbeeld in verfspuitbussen, spuitbussen met haarlak en in aanstekers. Deze kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken waaraan je kunt overlijden. Dit kan al gebeuren bij eenmalig gebruik.
LPG is een mengeling van butaan en propaan. Butaan kan 'bevriezen' zodat dit onbruikbaar wordt bij vriesweer. Propaan daarentegen is bestand tot -42 graden.
Alleen benzinevoertuigen kunnen van een lpg-installatie worden voorzien. Je mag een lpg installatie gebruiken om op te koken, zolang deze tank maar niet gebruikt wordt voor de aandrijving van het voertuig. Je hebt dus een aparte gasdamptank nodig om op te koken (en/of te verwarmen).
LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas. LPG wordt veel gebruikt als brandstof in mengselmotoren voor onder andere auto's, heftrucks en boten. LPG is een mengsel van propaan (C3H8) en butaan (C4H10). Afhankelijk van de gebruikelijke buitentemperatuur ter plaatse worden de twee gassen in een bepaalde verhouding gemengd.
Propaangas is, net als butaan, zwaarder dan lucht. Het is met een soortelijk gewicht van 0,51 kg/l lichter dan vloeibaar butaan. In een gasfles voor 11 kg gas kan dus ongeveer 22 l vloeibaar propaan.
Campinggaz is zo duur omdat zij heel veel verkooppunten hebben, en de enige aanbieder waren. Gelukkig komen er steeds meer goedkopere alternatieven op de markt.
€40,00 voor de 5 kg, 7,5 kg, en de 10 kg fles. (welke is terug te verkrijgen bij gave inlevering gasfles en waarborg credit aanvraag.) Leverbaar uit voorraad: 5 kg, 7,5 kg en 10 kg.
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
Met een 10kg gasfles propaan doet u dan ongeveer 21 uur (10.000 delen door 465 = 21 uur).
Butaan is net als propaan van nature een gas, maar dit is niet voor alle brandbare gassen zo. Butaan wordt vloeibaar bij -0,5 graden Celsius of lager, terwijl propaan pas vloeibaar wordt vanaf -40 graden Celsius.
Een gasfles explodeert niet vanzelf. Zelfs als de kraan openstaat en het gas uit de fles stroomt, explodeert de fles niet als u er onverhoopt een vuurtje bij houdt. Het uitstromende gas vliegt natuurlijk in brand, maar de overdruk in de gasfles of gastank verhindert dat de vlam in de fles zal slaan.
Extreme hitte
De Gasfles mag echter niet worden opgeslagen of worden gebruikt waar deze in contact kan komen met oppervlakken of onderdelen die warmer zijn dan 50 graden Celsius. Bij 50 ⁰C of meer kan het kunststof namelijk blijvende schade oplopen.