Plasmacellen zijn een van de soorten afweercellen van ons lichaam. Bij het Multipel Myeloom groeien en delen de kwaadaardige kankercellen zich op meerdere plekken in het beenmerg. De plasmacellen blijven zich steeds maar delen (ongeremde celdeling). Multipel myeloom wordt ook wel de ziekte van Kahler genoemd.
Gemiddeld zo'n 5 tot 7 jaar, met uitschieters ver naar boven. Er zijn patiënten die hier al 20 jaar op controle zijn. Maar als we die nieuwe geneesmiddelen voor zoveel mogelijk patiënten effectief in willen zetten, moet wel per patiënt duidelijk zijn wat de ziekteactiviteit is.
De ziekte van Kahler (de officiële, medische term is multipel myeloom) is een vorm van beenmergkanker die veroorzaakt wordt door plasmacellen (een bepaald type witte bloedcellen) die plotseling kwaadaardig worden. De ziekte van Kahler komt voornamelijk voor bij mensen boven de vijftig jaar.
Chronische myeloïde leukemie is een vorm van beenmergkanker, net zoals de vormen acute myeloïde leukemie, acute lymfatische leukemie, chronische lymfatische leukemie, multipel myeloom (ziekte van Kahler) en myelodysplasie, een zeldzame vorm.
Als je lichaam deze afwijking niet repareert, gaan de plasmacellen ongeremd delen. Het is onduidelijk waardoor multipel myeloom precies ontstaat. Je hebt zelf geen invloed op het krijgen van de ziekte. Voor zover nu bekend is, is multipel myeloom niet erfelijk.
Een stamceltransplantatie bij multipel myeloom
Dan is dat meestal een stamceltransplantatie met eigen stamcellen. Dit heet ook wel een autologe stamceltransplantatie. Een stamceltransplantatie is een zware behandeling. Die kan alleen als je conditie goed genoeg is.
Behandeling. De ziekte van Kahler is niet te genezen, maar doorgaans uitstekend te behandelen met (nieuwe) geneesmiddelen. Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in de ziekte van Kahler en behandelt veel patiënten met een Multipel Myeloom met de nieuwste geneesmiddelen.
Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden. De ziekte van Kahler is een relatief zeldzame vorm van kanker en treft verhoudingsgewijs meer mannen dan vrouwen, hoewel dit verschil al enkele jaren kleiner wordt.
De behandeling bestaat meestal uit daratumumab in combinatie met lenalidomide en dexamethason. Soms wordt er gekozen voor een combinatie met melfalan, bortezomib en dexamethason.
Multipel myeloom (ziekte van Kahler) | St. Antonius Ziekenhuis.
Multipel myeloom komt redelijk vaak voor. In 2021 kregen 1.557 mensen de diagnose multipel myeloom. Een andere naam voor deze aandoening is: de ziekte van Kahler.
Hoe vaak komt het voor? Er zijn ongeveer 4 à 5 nieuwe gevallen per 100.000 mensen per jaar. De diagnose wordt meestal gesteld tussen 50 en 70 jaar, zelden vóór 40 jaar. De ziekte komt ongeveer even vaak voor bij mannen als vrouwen.
Bij multipel myeloom zijn er vaak afwijkingen te zien in het bloed. Er zit bijvoorbeeld erg veel M-proteïne in je bloed. Met bloedonderzoek kan de arts dit opsporen. Als de huisarts in het bloedonderzoek afwijkingen ziet, stuurt hij of zij je door naar het ziekenhuis.
Dames en Heren, Het multipel myeloom (de ziekte van Kahler) is een monoklonale proliferatie van plasmacellen, veelal in het beenmerg gelokaliseerd.
Chronische ontsteking
Sommige onderzoekers denken dat chronische ontstekingen aan de basis van de ziekte zouden kunnen liggen. Om zulke ontstekingen te bestrijden, maken de plasmocyten heel veel antilichaampjes aan. Maar sommige plasmocyten kunnen afwijken van hun normaal groeischema en zich vermenigvuldigen.
Bij multipel myeloom is het aantal plasmacellen vaak meer dan 5%. Soms kan het wel 90% zijn. Ook kwaadaardige plasmacellen kunnen zich via het bloed verspreiden. Multipel myeloom zit daardoor meestal al snel na het ontstaan van de ziekte op meerdere plaatsen in het beenmerg.
Bij multipel myeloom (de ziekte van Kahler) breiden kwaadaardige cellen zich ongeremd uit in het beenmerg, wat uiteindelijk leidt tot een tekort aan bloedcellen en botafbraak. De aandoening is momenteel niet te genezen en patiënten hebben een gemiddelde overleving van 4-7 jaar.
Smouldering myeloom (SMM)
Als de hoeveelheid M-proteïne hoger wordt (30 gram/l of hoger) of er zijn meer dan 10 procent plasmacellen in het beenmerg, heb je een 'smeulend' multipel myeloom. Dit wordt ook smouldering multipel myeloom (SMM) genoemd. In dit stadium is er geen schade in het lichaam.
Bij een beenmergpunctie wordt een holle naald in een van de lange beenderen gebracht om wat beenmerg op te zuigen voor onderzoek. Een beenmergpunctie wordt vooral gebruikt voor de diagnose van een vloeibare kanker, zoals lymfomen en leukemie.
Botpijn door botkanker kan deze symptomen hebben
een pijn die komt en gaat in het aangetaste bot, aanhoudende pijn gedurende de nacht en in rust.
Er zijn verschillende soorten beenmergziekten, die hieronder apart beschreven worden: acute leukemie, chronische leukemie, multipel myeloom (de ziekte van Kahler) en de ziekte van Waldenström.
Lichte ketens zijn een onderdeel van het Kahlereiwit (M-proteïne). Andere oorzaken kunnen zijn: verhoogd calcium in het bloed en het gebruik van bepaalde pijnstillers, zoals diclofenac, naproxen en celecoxib. Deze laatste medicijnen moeten daarom zoveel mogelijk worden vermeden bij myeloompatiënten.
De ziekte van Kahler of multipel myeloom is een vorm van bloedkanker die begint in de plasmacellen van het beenmerg. Het eerste symptoom van deze progressieve aandoening is botpijn. In Nederland worden elk jaar 5000 mensen gediagnosticeerd met deze ziekte. Daarbij is 60 procent van de patiënten ouder dan 65 jaar.
Als bij u of één van uw naasten bloedkanker of lymfklierkanker is geconstateerd wilt u natuurlijk de best mogelijke zorg. In het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn we gespecialiseerd in de behandeling van deze kankersoorten. Onze hematologen werken op één van de grootste topklinische Hematologie-afdelingen in Nederland.