Opruimen levert je tijd en rust op, omdat je weet waar alles ligt. Als alles een vaste plek heeft, heb je meer tijd over voor andere dingen in het leven. Ik merk dat een opgeruimd huis een positieve invloed heeft op de mensen die ik help. Het geeft houvast en structuur.''
Opruimen goed voor de gezondheid
Wetenschappers melden dat het wegdoen van spullen heel gezond kan zijn, omdat je zo plots meer ruimte hebt om de afwas te doen of vrijer rond te lopen door het huis. Studies tonen aan dat het ontdoen van troep en rommel in huis je cognitieve en emotionele functioneren kan verbeteren!!
Meer rust
Rommel in je huis kan zorgen voor stress. Iedere keer dat je de rommel ziet, word je eraan herinnerd dat je er iets aan moet doen. Dit heeft invloed op je gemoedstoestand, je slaap etc. Door op te ruimen in huis creëer je meer overzicht, rust en Tijd voor Jezelf om bewuste keuzes te maken.
Zij volgt de volgorde kleren, boeken, papieren, allerhande (zoals badkamer en keuken) en als laatste emotionele spullen. Per ruimte: je neemt één ruimte onder handen. Je start met plaatsen waar je vaak komt per dag en waar je je regelmatig aan ergert.
Want rommel maken (of zoals je kind er waarschijnlijk over denkt: spullen verzamelen tijdens het spelen) is zo gedaan. Maar omdat voor opruimen onder ander overzicht bewaren nodig is, zorgen teveel spullen voor een enorme ontmoediging om aan zo'n grote, complexe taak te gaan beginnen.
Dat kan zijn omdat ze het te druk hebben, geen prioriteiten kunnen stellen of niet weten hoe ze het aan moeten pakken. Ze hebben misschien nooit geleerd om op te ruimen. Of het kan zo zijn dat er een traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden waardoor opruimen even helemaal op de laatste plaats komt.
Meer opruimen, minder stress
Uit een Amerikaanse studie onder 60 huishoudens blijkt dat een rommelig huis invloed heeft op ons cortisolniveau, en leidt tot meer stress. Daarnaast bleken deelnemers met een rommelig huis vaker last te hebben van een negatieve stemming, dan deelnemers met een opgeruimd huis.
Persoonlijkheid speelt een rol in hoe rommelig je bent
Iemand die hoog scoort op ordelijkheid, productiviteit, (zelf-)controle en verantwoordelijkheid, wordt als 'consciëntieus' of gewetensvol bestempeld. Wie zijn huis schoon en netjes houdt, is dus vaak een consciëntieus type.
In een schoon huis is de lucht schoner en frisser, waardoor je minder last hebt van ademhalingsproblemen en allergieën voor bijvoorbeeld huisstofmijt. Schimmels en bacteriën krijgen een stuk minder kans om zich te nestelen in een schoner huis. Hou je huis opgeruimd en zo stofvrij als mogelijk.
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
Kijk iedere week om 20.25u op SBS6. SBS6 zendt elke woensdagavond het populaire programma uit en is terug te kijken op NLZIET. Ook kun je elke week een aflevering van Je Huis Op Orde vooruitkijken. Bingen maar!
Snel opruimen: een kwartiertje is genoeg
Een kwartiertje is genoeg! Zet de kookwekker op en ruim een beetje op. Zo voorkom je dat je huis in geen tijd weer rommelig wordt. Een extra pluspunt: na dat kwartier heb je niet alleen een opgeruimd gevoel in je huis, maar ook in je hoofd!
Wanneer je een lange tijd niet schoonmaakt, lucht of spoelt gaan de schimmels groeien. En dat kan schadelijk zijn voor je ademhaling en huid. (Zorg dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten, of de ventilator aanzet. Maak je wastafel en wc minstens eenmaal per week schoon.)
De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt. Bij het opruimen vraag je jezelf steeds af: word ik hier blij van?
Stel dat je de rommelkamer wil opruimen, die tot aan het plafond toe, vol is met spullen. Mijn advies is om vanaf de deur tot aan het midden van de kamer op te ruimen. Op deze manier zorg je dat je voldoende loop en draairuimte hebt om op een comfortabele manier op te ruimen.
Heel vaak kopen we spullen als troost, om ons blij te voelen, om ergens bij te horen of als hoop op betere tijden. Of het nu gaat om voeding, kleding, boeken, muziek, woondecoratie of wat dan ook. We kopen ook snel iets om voorbereid te zijn op Iets. Dat geeft ons een veiliger gevoel.
Waarom is hygiëne in huis zo belangrijk? Een goede hygiëne zorgt ervoor dat ziekteverwekkers minder kans maken waardoor jij en je gezin gezond blijven. Een goede hygiëne vertaalt zich in lichamelijke hygiëne door je handen te wassen en te douchen, maar ook een schone omgeving draagt hier aan bij.
Voor je geluksgevoel is je woning belangrijker dan je loon
Enkel onze geestelijke gezondheid (17%) scoort beter dan ons huis (15%), op de voet gevolgd door onze fysieke gezondheid (14%). Pas ver daarna komen ons inkomen (6%), ons werk (3%) en onze gezinssituatie (3%).
Rommel maakt het moeilijker om je op een taak te focussen
Je gezichtsveld wordt overprikkelt met dingen die niks te maken hebben met waar jij mee bezig bent. Rommel in huis geeft een signaal af naar onze hersenen dat ons werk nog niet klaar is. Hierdoor ontstaan gevoelens van stress en schuldgevoelens.
Rommel definities
naamw. (m.) Uitspraak: [ˈrɔməl] 1) allerlei dingen zonder orde bij elkaar Voorbeeld: `Kinderen, wat hebben jullie er een rommel van gemaakt!`Synoniem: rotzooi 2) waardeloze spullen bij elkaar Voorbeeld:&nbs...