Uw strijkijzer kan gaan lekken of druppelen als de temperatuur te laag is ingesteld. Uw strijkijzer moet warm genoeg worden om het water te kunnen omzetten in stoom. Geef uw strijkijzer een paar minuten de tijd om op te warmen voordat u gaat strijken.
Als je vaak op hoge temperaturen strijkt, smelten er kleine stofdeeltjes vast aan de strijkzool. Hierdoor raken de stoomgaatjes verstopt. Water staat stil in de gaatjes en kalk hoopt zich op. Dit veroorzaakt bruine druppels uit de strijkzool.
Bruine druppels uit het strijkijzer
Maak de strijkzool schoon en controleer of de temperatuur niet te hoog staat. Geparfumeerd water of geurwater kan ook bruine vlekken geven. Spoel de watertank schoon, vul de tank met kraanwater en ontkalk het strijkijzer. Ook door ontkalken kunnen bruine druppels ontstaan.
Stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren zijn ontworpen voor gebruik met kraanwater. In Nederlands kraanwater zit over het algemeen weinig kalk. Je kunt het dus gewoon in je strijkijzer gebruiken.
U kunt een kopje azijn verwarmen en dit met een doek op de zool wrijven. Het vuil dat los komt, kunt u dan met een schone vochtige doek helemaal weghalen. U kunt ook een doek in een bak doen en deze in azijn drenken om de strijkijzerzool schoon te maken. Zet hier het strijkijzer op en laat dit een half uur staan.
Uw strijkijzer kan gaan lekken of druppelen als de temperatuur te laag is ingesteld. Uw strijkijzer moet warm genoeg worden om het water te kunnen omzetten in stoom. Geef uw strijkijzer een paar minuten de tijd om op te warmen voordat u gaat strijken.
Een eenvoudige manier van ontkalken is door een gevuld waterreservoir in zijn geheel leeg te stomen boven een wasbak. Of maak een mengsel van 2 delen water en 1 deel azijn en giet dit in het waterreservoir. Zet het strijkijzer op de hoogste stand en druk een aantal keren op de stoomknop.
Het (stoom)strijkijzer ontkalken doe je door een beetje witte natuurazijn in het waterreservoir te doen en het apparaat te laten stomen of de ontkalkknop te gebruiken. Daarna herhalen met water om na te spoelen.
Mogelijk hebt u de stoomfunctie in korte tijd te vaak gebruikt. Blijf in horizontale stand verder strijken en wacht een tijdje voordat u de stoomfunctie opnieuw gebruikt. Na verloop van tijd kunnen er zich kalkaanslag en plakkerige vlekken op de zoolplaat van uw strijkijzer vormen, waardoor de stoom wordt belemmerd.
Als het water bruin is vanwege alg, kun je dit oplossen door je de filterpomp continu te laten draaien. Zorg dat het filter goed schoon is. Controleer vervolgens de waardes van het water en voeg indien nodig chloorshock, pH-min of pH-plus toe.
Te gebruiken typen water
Als u echter in een gebied met hard water woont, kan er snel kalkaanslag ontstaan. Om de levensduur van uw strijkijzer of stomer te verlengen, raden wij u daarom aan gedistilleerd of gedemineraliseerd water te gebruiken (u kunt ook 50% gedemineraliseerd water vermengd met kraanwater gebruiken).
Levensduur: maximum 3 jaar.
Voor het beste resultaat strijk je wasgoed eerst mét en daarna zónder stoom. Een regelbare stoomtoevoer is daarom erg handig. Daarnaast hebben veel stoomstrijkijzers extra functies om hardnekkige kreukels te lijf te gaan, zoals een sproeifunctie en stoomstootfunctie.
Leeg het waterreservoir en spoel het om onder de kraan. Vul het waterreservoir tot de maximale hoeveelheid met water en een scheut schoonmaakazijn. Zet het strijkijzer minimaal 4 minuten aan op de hoogste stand. Druk de stoomknop een paar keer in.
Zet het strijkijzer op een vlak oppervlak en duw de Quick Calc Release-knop aan de achterkant van het strijkijzer omhoog. Verwijder het kalkreservoir. Leeg het reservoir, spoel het uit en droog het af. Veeg kalkresten of residu in de opening van het strijkijzer weg.
Gewone goedkope azijn doet zijn werk goed bij het ontkalken van koffie en waterkokers. Schoonmaak azijn is beter voor vlekken op je vloerkleed/bedekking en kan gewoon koud aangebracht worden.
Schoonmaakazijn heeft zowel een ontvettende als ontkalkende werking. Giet een deel water en een deel schoonmaakazijn in de waterkoker en breng dit mengsel vervolgens aan de kook. Voor het beste resultaat even laten doorkoken, als dit kan met de waterkoker.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water.
Je ziet snel genoeg wanneer je waterkoker toe is aan ontkalking. De bodem ligt bezaaid met kalkresten, of ze drijven in het water rond. Maak hier ook een mengsel van een derde deel azijn (witte of schoonmaak) en twee derde water. Een halve liter bij elkaar is vaak voldoende.
De waterkoker ontkalken doe je door 250 ml natuurazijn ongeveer twee uur in te laten werken in de waterkoker. Zo kan kalk op de bodem oplossen. Vul daarna aan met water en zet de waterkoker aan totdat de rest van de kalk ook opgelost is.
Drenk een proper doekje in azijn. Zet het strijkijzer erop. Laat een halfuurtje intrekken. Haal het doekje azijn weg en ga met een zachte, vochtige doek over de zool.
Hoe werkt een strijkijzer? Strijkijzers met automatische uitschakeling gaan door de elektronische beveiliging vanzelf uit als ze langer dan 8 minuten rechtop staan of langer dan 30 seconden op de strijkzool (onderkant) staan.
Beste uit de Test: Philips GC4567/80 Azur
Net als de meeste andere strijkijzers heeft de Philips GC4567/80 Azur moeite met gladstrijken van zware katoenen stoffen. Maar hij komt niet voor niets als Beste uit de Test. Dit ijzer is bijzonder degelijk en vooral lichte stoffen strijk je er mooi glad mee.
Een stoomgenerator heeft een groot waterreservoir in aparte basis. Dit maakt het strijkijzer zelf een stukje lichter in gebruik. Het water wordt opgewarmd in een boiler waardoor er meer stoomkracht en stoomafgifte ontstaat. Dit heeft als voordeel dat je sneller en makkelijker de kreukels uit je strijkgoed krijgt.