De holte met pus kan zich in het weefsel van of rondom de tand of kies bevinden, maar kan ook het gevolg zijn van gingivitis (tandvleesontsteking) of paradontose (vergevorderd stadium van een tandvleesontsteking) Dit leidt ook tot beschadiging van het omliggende weefsel en bot waardoor een abces kan ontstaan.
Maar is het waar dat je van het uitknijpen meer puistjes krijgt en dat je anderen hiermee kan infecteren? Om maar gelijk deze fabel uit de wereld te helpen: pus uit een puist is niet besmettelijk. Je kan iemand met een puist dus gerust een zoen geven en zelf krijg je er geen nieuwe puistjes bij.
Pus of etter is een meestal dik- of dunvloeibare substantie (kleur: witgeel of geel) die zich in het lichaam in een holte zoals een abces bevindt bij langer bestaande ontstekingen, of die uit ontstoken wonden vloeit.
Van een wond kan materiaal (bijvoorbeeld pus) op kweek worden gezet om een bacteriële infectie aan te tonen. Er wordt dan met een wattenstaafje over de wond gestreken.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Wij raden aan om de ontstoken wond te ontsmetten en goed droog te houden. Er bestaan verschillende ontsmettings- en verzorgingsproducten om een ontstoken wond mee te behandelen. Het is van belang om een wond altijd eerst goed met water te spoelen. Daarna moet je de wond met een steriel gaasje netjes droogdeppen.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt.
Mensen die een katheter hebben, kunnen afscheiding krijgen die geel of groen van kleur is. Vaak wordt dit omschreven als pus, maar dat is het niet Het verschil tussen afscheiding en pus is, is dat pus geïnfecteerd is. Pus stinkt en afscheiding niet.
Pus (geelgroene afscheiding)
Een gekleurde afscheiding in waterige of vastere vorm die uit het oog komt. Dit symptoom kan voorkomen bij de volgende aandoening: Ontstoken oogslijmvlies (conjunctivitis)
Wat kan je arts doen? Bij acuut paronychium zal de arts de etterende nagelwand insnijden en de etter verwijderen. Daarna moet je tweemaal per dag een ontsmettend badje nemen, en nadien een antibiotische zalf aanbrengen. Meestal volstaat dit.
Meestal gaat het vanzelf weer over. Soms moet de huisarts een sneetje in je huid maken om de pus eruit te laten. Bij een erge ontsteking krijg je soms medicijnen.
Pustels zijn kleine ontstekingen gevuld met pus aan de oppervlakte van de huid. Ze kunnen op je gezicht voorkomen, maar ook op plekken waar zweet zich verzamelt, zoals de rug of de oksels. Ze ontstaan door de overproductie van talgklieren, waardoor de poriën verstopt raken.
Groen snot
Als je merkt dat je snot een groene kleur heeft kan dit duiden op een bacteriële infectie of schimmelinfectie. Dat je snot groen kleurt komt door de bloedcellen die je afweersysteem helpen tegen bacteriën te vechten.
Sepsis is een reactie van het lichaam op een infectie en kan leiden tot beschadiging van weefsel en uitval van organen. De boosdoeners zijn bacteriën, virussen en schimmels die met name via de longen, maar ook via wondjes of urinewegen het lichaam kunnen binnenkomen.
Hoe langer de ziekte voortduurt, hoe meer de besmettelijkheid daalt. Bij een flink deel van de patiënten konden we dus geen infectieuze virussen meer vaststellen. Bij de meeste patiënten waarbij we dat wel konden, zagen we nog actieve virusdeeltjes tot zo'n acht dagen, bij een enkele patiënt zelfs nog na twintig dagen.
Wanneer er sprake is van grotere acute wonden of chronische wonden verloopt de genezing sneller als de wond vochtig blijft. Dit komt doordat de cellen meer kunnen bewegen en de moleculen die van invloed zijn op het genezingsproces sneller naar de wond worden gebracht.
Een gele wond heeft veel wondvocht. Een zwarte wond duidt vaak op afgestorven weefsel. Als je een gele wond hebt of een wond die niet goed geneest, neem dan contact op met je huisarts.
Wat is een gele wond? Deze gele wond duidt erop dat de tweede huidlaag (de dermis) beschadigd is. In de meeste gevallen heelt dit vanzelf weer. Als er sprake is van pusvorming, heb je misschien een ontstoken wond.
De geurdeeltjes in de lucht lossen op in het slijmvlies en prikkelen de haartjes. Deze haartjes geven de prikkel door en via de zenuwen komt ze terecht in de reukkolf. Daar wordt de prikkel via de reukzenuw doorgegeven naar het reukgedeeltje in onze hersenen en nemen we de geur waar. In dit geval ruiken we erwtensoep.
Lik aan je hand en ruik
Je kunt proberen je adem te ruiken door te likken aan je hand of de binnenkant van je pols, 5 tot 10 seconden te wachten en vervolgens te ruiken. Het kan min of meer aangeven hoe je uit je mond ruikt, maar erg betrouwbaar is deze methode niet.
Bacteriën zetten zweet om in geur
'Daar komen de zogeheten apocriene zweetklieren voor. Daar zweet je ook vetten, aminozuren en hormonen uit. ' Daar zijn de bacteriën op onze huid verantwoordelijk voor. 'Als het zweet bij de apocriene zweetklieren wordt omgezet, ontstaat onze geur', legt Callewaert uit.
Voldoende vocht is nodig om de afbraakstoffen van weefselbeschadiging (ureum, creatinine) uit het lichaam te verwijderen. Ook het wondvocht zelf betekent natuurlijk verlies van vocht.
Door het vocht groeien je cellen sneller, waardoor de kapotte huid dus ook sneller weer vernieuwd wordt; Een natte wondgenezing gaat korstvorming tegen. Het vocht zorgt er namelijk voor dat er geen hard korstje kan ontstaan.
Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.