Het is mogelijk dat de zonnepanelen kunnen wegwaaien doordat zij niet goed zijn bevestigd of doordat zij verkeerd zijn gefabriceerd en daardoor niet goed bevestigd kunnen worden op het dak. In dat geval kan een derde de fabrikant van de zonnepanelen rechtstreeks aanspreken voor de vergoeding van zijn schade.
Weersomstandigheden. Zonnepanelen hebben een groot oppervlak om veel zonlicht op te vangen. Ze zijn daarmee ook gevoelig voor wind. Om het wegwaaien van panelen te voorkomen of, erger nog, het wegwaaien van personen met panelen, moet er niet gewerkt worden boven de windkracht 6 Beaufort.
Storm: Ballast als beveiliging
Hoewel zonnepanelen regen makkelijk verdragen, kunnen zware windstoten, die een snelheid van wel 130 km/u bereiken, een grotere uitdaging zijn. Vooral op platte daken zijn zonnepanelen kwetsbaar, omdat hier veel ruimte tussen het dak en de panelen zit. De wind heeft hier eerder vrij spel.
Zonnepanelen op een plat dak zijn daarentegen wel gevoeliger voor wind. Deze worden op stellages geplaatst, zodat ze in een bepaalde hellingshoek staan. De zijkanten worden wel dichtgemaakt, maar de kans blijft bestaan dat er wind onder komt. Het is niet te garanderen dat er geen stormschade door wind kan ontstaan.
Gemiddeld gezien zal je rekening moeten houden met een gewicht per vierkante meter van 30 tot 50kg voor een plat dak. Voor een schuin dak valt dit gewicht tussen de 15 en 25kg per vierkante meter. In deze tabel kun je het gewicht en de omvang van zonnepanelen nogmaals aflezen.
Het dak moet dus zo'n 50kg per vierkante meter kunnen dragen. De meeste daken zijn berekend op minimaal 63kg per vierkante meter. Mocht u verwachten dat uw dak het gewicht van het aantal gewenste zonnepanelen niet kan dragen, kunt u een constructeur inschakelen. Hij kan de draagkracht van het dak berekenen.
Financiële nadelen. De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van rond de 30 jaar. Hoe lang ze precies meegaan is vaak afhankelijk van het merk én de omstandigheden waarin de zonnepanelen zich door de jaren heen bevinden. Logischerwijs hebben zonnepanelen die in erg zware weersomstandigheden verkeren een grotere kans om kapot te gaan.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Zonnepanelen installeren in de winter is daarom gewoon mogelijk. Tenzij het vriest of sneeuwt. Monteurs mogen werken tot en met een gevoelstemperatuur van -5 graden Celsius. Is het kouder of ligt er sneeuw of ijzel op het dak, dan leggen ze het buitenwerk neer.
Er zijn namelijk grote risico's bij het installeren van zonnepanelen tijdens een regenbui: Elektriciteit en water gaan nu eenmaal niet zo goed samen. We gaan onze installateurs daarom niet blootstellen aan een risico op elektrocutie. Gladde daken door regen kunnen tot ernstig letsel leiden.
Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 365 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld circa 310 kWh op. Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek.
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ook als het bewolkt is levert het licht stroom op. Ze wekken dus het hele jaar door stroom op.
De manier waarop je zonnepanelen gemonteerd zijn, is belangrijk. Bij een hellend dak wordt de constructie van je zonnepanelen best vastgemaakt aan de dakconstructie. In dit geval kunnen je zonnepanelen pas gaan vliegen als het dak gaat vliegen. Bij platte daken worden de zonnepanelen op een staander geplaatst.
Zelfs als het glas van de zonnepanelen niet gebroken is, kan er na een stevige hagelbui toch schade zijn ontstaan. Zodra een flinke hagelsteen het zonnepaneel met hoge snelheid raakt, kan de klap via het glas worden doorgegeven aan de kwetsbare zonnecellen. Deze kunnen vervolgens scheuren of zelfs versplinteren.
De niet-verbruikte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet. Als er relatief veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot zogenoemde 'files' op het elektriciteitsnet.
Laten we één ding voorop stellen: Een zonnepaneel in de schaduw leggen is geen goed idee. Hoe minder zon op een paneel valt, des te minder stroom wordt er geproduceerd. Ondanks de prijsdalingen van de afgelopen jaren blijven panelen dure dingen, dus het is zonde om ze ergens te leggen waar ze weinig opbrengen.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 7.500 euro inclusief installatie (prijs december 2022). De prijs is zonder btw, die betaal je vanaf 2023 namelijk niet meer als je zonnepanelen koopt. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Spanje, het land met enorm veel zonuren, maar waar het minste gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen en andere groene energiebronnen. Dit komt door de zo genoemde zonbelasting in Spanje. Wekt u stroom op, betaalt u hier extra belasting voor.
De zonnepanelen brengen elk jaar 0,5% minder stroom op. Stroomprijs in 2023: 40 cent per kWh (voor de eerste 2.900 kWh, prijsplafond), 70 cent voor alles daarboven; in 2024: 50 cent per kWh; in 2025: 30 cent per kWh; in 2030: 25 cent per kWh. Stroomprijs voor stroom die je niet kunt salderen: 9 cent per kWh.
Nadelen zonnepaneel: Goede ligging is noodzakelijk
Als je zonnepanelen installeert moet je er dus voor zorgen dat ze niet geplaatst worden in de schaduw van bomen of andere huizen. Bovendien kan er 's nachts ook geen energie opgewekt worden. De plaats van het dak zelf is ook belangrijk.
Het is het beste om zonnepanelen te laten installeren op een dak dat niet ouder is dan vijf jaar. Sommige installateurs zullen niet eens overwegen om een zonnepaneelinstallatie te doen op een dak dat al jaren op staat, want uiteindelijk zal het dak vervangen moeten worden.
Met een overdekte terrasoverkapping kunt u ook genieten van het voorjaarszonnetje. Dat zonnetje kan echter ook optimaal gebruikt worden, door direct in uw overkapping zonnepanelen te plaatsen. Zo werkt het zowel verkoelend als dat u voldoende licht blijft houden op uw terras. Én u wekt stroom op via de zonnepanelen.
Wat weegt een gemiddeld zonnepaneel? Een zonnepaneel weegt met balast ongeveer tussen de 40-50kg per 1.65m2. Per vierkante meter is dat ongeveer 30kg.