Vermoed je dat je kind een longontsteking heeft, waarschuw dan je huisarts. In de meeste gevallen schrijft die een antibioticakuur voor. Antibiotica helpen een bacteriële infectie te bestrijden. Aan een virale infectie kan de huisarts weinig doen.
De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken.
U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica). De koorts wordt minder vanaf 2 tot 3 dagen nadat u bent gestart met de medicijnen.
Naast een bacterie kan een longontsteking ook worden veroorzaakt door een virus zoals griep (influenza) of COVID-19. Virussen kun je niet behandelen met antibiotica. Die moet je uitzieken. Dat gaat bij een longontsteking door griep meestal goed.
Je lichaam heeft veel energie nodig om de ontsteking te bestrijden. Zeker de eerste periode is het daarom goed om veel te slapen. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de longen te versterken en de longinhoud te vergroten. Adem dagelijks een aantal keer geconcentreerd diep in en uit, vanuit de buik.
Tips bij een longontsteking
Maak een antibioticumkuur altijd af. Neem rust en blijf thuis van werk of school. Zeker als je koorts hebt en slijm ophoest.
Als bacteriën de verwekker van de longontsteking zijn, wordt ook wel gesproken over een bacteriële longontsteking. De besmetting kan plaatsvinden door overdracht van ziektekiemen. Deze ziektekiemen worden door hoestende, besmette mensen verspreid.
De arts kan jouw bloed of slijm testen om de oorzaak van de longontsteking vast te stellen. Hij onderzoekt of er een virus of bacterie aanwezig is, of allebei. De arts bepaalt hiermee hoe hij jouw longontsteking behandelt.
Een verwaarloosde longontsteking kan ernstige complicaties geven. In een gevorderd stadium kan een longabces ontstaan (ingekapselde ontstekingshaard), een empyeem (pus longvliezen) of een septische shock (bacteriën in de bloedbaan).
Hoe lang u anderen kunt besmetten hangt af van het virus wat u heeft. Soms bent u maar een paar dagen besmettelijk en soms langer dan een week. U kunt er het beste vanuit gaan dat, wanneer u nog hoest, u andere mensen kunt aansteken. Als u astmatische bronchitis heeft, kunt u andere mensen niet aansteken.
Uw arts kan dit op verschillende manieren vaststellen: bloedonderzoek. lichamelijk onderzoek: de arts luistert met een stethoscoop naar uw longen. röntgenfoto van de longen.
De meest voorkomende complicaties zijn bloedvergiftiging en longvliesontsteking. Bij een bacteriële longontsteking kunnen de bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden naar andere organen (bloedvergiftiging). Dan kan een ernstige situatie ontstaan, waarbij de bloeddruk en/of de ademhaling in de problemen kunnen komen.
Eet daarom zoveel mogelijk energie- en eiwitrijke producten verspreid over de dag, zowel bij hoofdmaaltijden maar ook als tussendoortje. Eiwitrijke producten zijn zuivel- en sojaproducten, vlees, vis, kip, kaas, vleeswaren, ei en noten Wilt u meer weten over voeding bij ziekte en herstel?
Ernstig of mild verloop
Een longontsteking kan ernstig of mild verlopen. Ernstig betekent dat je kind ineens erg ziek is. Hij ademt snel en steunend en heeft hoge koorts (hoger dan 39 graden). Het zuurstofgehalte in het bloed kan lager zijn.
Een longontsteking kan besmettelijk zijn. Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk.
Uw kind mag weer naar school/ het dagverblijf/ de peuterspeelzaal als het weer goed is opgeknapt. Dat wil zeggen dat het voldoende energie heeft, koortsvrij is, goed eet en drinkt, minder hoest, goed slaapt en een rustige ademhaling heeft.
Een longontsteking of pneumonie is een ernstige infectieziekte die het longweefsel aantast. Pneumonie wordt zowel door virussen als door bacteriën veroorzaakt. Een longontsteking moet men altijd ernstig nemen.
Bij de meeste mensen met een longontsteking is er een fijn gekraak hoorbaar. In sommige gevallen klinken de longen zuiver.
Neem dus altijd contact op met uw arts als u denkt dat u een longontsteking heeft. Een longontsteking kan namelijk levensbedreigend zijn. Als u een zware longontsteking heeft of de klachten worden erger, neem dan ook zo snel mogelijk contact op met uw arts. Soms moet u namelijk worden opgenomen in het ziekenhuis.
Hoe lang duurt het herstel? Als je gezond bent, duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken. Hoe lang precies hangt ervan af of de medicijnen aanslaan. Vaak geneest een longontsteking zonder schade aan de longen.
Virussen zijn ook ziekmakers. Het grootste verschil met een bacterie is dat een virus geen organisme is. Dat betekent dat een virus geen eigen cellen heeft. Het komt uw lichaam binnen via lichaamssappen zoals speeksel en bloed, en nestelt zich vervolgens in een bestaande lichaamscel.
Als u last heeft van geel of groen slijm, dan kan dit een gevolg zijn van een luchtweginfectie. Druppel zonodig 1 a 2 maal daags extra met Nacl 0,9% en breng uw arts op de hoogte.
Zodra je gaat liggen loopt dat vocht langs de wand van de longen omhoog, en ga je dus hoesten. Zeker wanneer je last hebt van een verkoudheid geeft de combinatie van geplooide longen en een hoestprikkel vaak de aanleiding tot gigantische hoestbuien zodra je plat op bed ligt.
Is een longontsteking veroorzaakt door het coronavirus hetzelfde als een 'normale' longontsteking? Met een longziekte heb je net als bij andere virusinfecties de kans om een longontsteking of longaanval op te lopen. Wel is er een verschil tussen een longontsteking door het coronavirus en een 'normale longontsteking'.
Een longontsteking wordt niet veroorzaakt door kou, tocht of niet dik genoeg aangekleed zijn. Iedereen kan een longontsteking krijgen, maar bepaalde mensen hebben meer kans op het krijgen van een longontsteking. Dat noemen we risicogroepen. Onder andere; • Ouderen.