Friet natuurlijk! Hieronder een geheel partijdige uiteenzetting waarom je FrietHoes-friet nooit –maar dan ook nooit- patat mag noemen. In grote delen van Nederland wordt vaker het woord patat gebruikt, eigenlijk met als enige uitzondering Brabant en Limburg.
"De term moest worden afgekort. Frites is eigenlijk het minst belangrijke woord. Vandaar dat boven de rivieren is gekozen voor het belangrijkste woord: patat." Maar beneden de rivieren en in België betekende 'patat' al aardappelen.
Gangbaarheid. Het woord patat staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Laten we beginnen met het korte antwoord: het is patat en het is friet. Beide woorden zijn namelijk correct Nederlands. Afhankelijk van waar je je bevindt, kan er echter wel een voorkeur zijn voor het gebruik van een van deze woorden om gefrituurde aardappelreepjes aan te duiden.
De Belg zegt friet en de Nederlander patat. Dat dacht deze Belg toch, tot eind augustus Twitter beheerst werd door #teamfriet en #teampatat.
In grote delen van Nederland wordt vaker het woord patat gebruikt, eigenlijk met als enige uitzondering Brabant en Limburg. Maar laten we even eerlijk zijn. Als het om reepjes gefrituurde aardappel gaat hebben de zuiderlingen een streepje voor. Bovendien betekent patat gewoon aardappel.
In Vlaanderen wordt meestal van friet, frieten, frietjes en soms ook fritten gesproken, in de drie zuidelijke provincies van Nederland en in het zuiden van Gelderland spreekt men van friet of frites, in de rest van Nederland wordt vaak het woord patat gebruikt.
Via Instagram en Facebook vroegen we welk woord de Amsterdammer gebruikt voor deze gefrituurde lekkernij. Op Instagram stemde 70% Amsterdammers voor patat en 'slechts' 30% voor friet. Op Facebook koos de meerderheid ook overtuigend voor patat. “Boven de rivieren is het patat, onder de rivieren friet.
patat (zn) : friet, frieten, frites, patates frites, patatje. patat (zn) : klets, knal, mep, oorveeg, pats, slag.
Patat komt van het Spaanse woord 'patata', aardappel, terwijl friet is genoemd naar het Franse woord 'frite', dat verwijst naar frituren.
patat {de}
potato {znw.}
Geschiedenis. De woorden 'patat' en 'friet(en)' zijn allebei afgeleid van het Belgisch-Franse 'patates-frites'. Daarmee zijn het dus rechtstreekse ontleningen uit het Frans. In België stamt de vroegste verwijzing naar het gerecht uit 1857, wanneer het onder de naam 'pommes de terre frites' in Luik wordt aangetroffen.
Wie de eerste friet maakte is niet goed te achterhalen. Zowel de Fransen als de Belgen claimen de uitvinding van friet. De belgische historicus Jo Gérard zegt dat hij in een oud manuscript heeft gelezen dat er al friet werd gemaakt in 1680.
Frietje moeilijk
'Friet extra moeilijk'? Da's een patatje met zuurvlees, curry, mayo en uitjes.
Wat is een patatje oorlog precies? Het is eigenlijk niet meer dan patat met een dikke klodder mayo en pindasaus. Optioneel voegt u daar gesnipperde uitjes aan toe en klaar is kees. De simpliciteit van dit gerecht is ook direct haar kracht, want een patatje oorlog is rijk van smaak met iedere hap die u neemt.
In de Nederlandse taal gebruiken wij de friet.
“Patates betekent aardappel en frites betekent gefrituurd. Het betekent dus letterlijk vertaald aardappel gefrituurd.” Boven de rivieren is de keuze dus op de afkorting patat gevallen. “Bij het afkorten van woorden wordt meestal gekozen voor het zelfstandig naamwoord.
De naam van friet of patat is afgeleid van de woordcombinatie patates frites; Belgisch-Frans voor 'gefrituurde aardappelen'.
Van Spanje naar Vlaanderen
Via Spanje kwam de 'patata' aan in Vlaanderen waar ze dit zetmeelrijke product in de hete olie frituurden met als resultaat de 'patates-frites'. Gooi je er een aantal Vlaamse dialecten in dan werd dit woord in de volksmond al snel 'patat friet' genoemd.
Je kunt af en toe patat eten tijdens de avondmaaltijd, in plaats van bijvoorbeeld gekookte aardappelen. Dat is beter dan wanneer je de friet tussendoor extra eet als snack. Het beste is om aardappelen gekookt te eten, omdat aardappelen door het frituren veel vet opzuigen.
Voor de lekkerste friet neem je iets bloemige aardappels zoals bintje, agria, désirée, première of santé.
Aardappelen eten we in Nederland al vanaf 1593. Maar friet eten we veel minder lang, namelijk nog maar 150 jaar. En dat wordt vandaag gevierd in Houten op het Frituurwereld Event. Anderhalve eeuw geleden werd op een kermis in Breda de eerste portie verkocht.
Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in spelling. We kennen natuurlijk ook nog patat, dat vooral in Midden- en Noord-Nederland wordt gegeten.
Tartaar, steak-tartaar of filet américain. Hoe je dit gerecht ook noemt, het gaat om rauw vlees, fijn of grof gehakt, en dikwijls gemengd met mayonaise, peterselie, Worcestersaus, tabasco en kappertjes of augurk. Een heerlijk vers en koud gerechtje dat perfect past bij warme frietjes.
Want België is frietland nummer één. In 2016 telde het land maar liefst 4 643 frietkramen – of frietkoten, zoals we eigenlijk moeten zeggen. Voor de lekkerste friet ter wereld, hoef je alleen maar even de grens over te steken naar steden als Antwerpen, Gent en Brugge.