Stress wordt vaak gezien als reden om te roken. Niet gek, volgens Rikkers, 'want nicotine geeft ontspanning, alertheid en rust'. Toch werkt een sigaret niet stressverlagend, want na een halfuur daalt de nicotinespiegel weer. ,,Zo rook je de hele dag een lage nicotinespiegel weg.''
Bij roken bereikt nicotine binnen ongeveer 7 seconden de hersenen. Er ontstaat een ontspannen gevoel, dat enkele minuten duurt. Nicotine is zowel stimulerend als kalmerend. Dit effect is tijdelijk.
Gevoel van onrust is onthoudingsverschijnsel
De onrust verdwijnt door opnieuw te roken. Het nicotineniveau gaat dan weer omhoog. De onrustgevoelens verdwijnen en je voelt je weer rustig. Dit verklaart het rustgevende effect van tabak.
Roken om te ontspannen is een manier om van stress af te komen. Door te roken maak je endorfinen aan die je een kortstondig gevoel van welbehagen geven. Anderzijds zorgt roken voor een pitstop: je even onttrekken aan het werk, even de 'frisse' lucht in en even je gedachten op wat anders zetten dan op je zorgen.
Uit internationaal onderzoek blijkt dat er een verband is tussen roken en gelukkig zijn. Zo roken mensen die gelukkiger zijn minder. Voor vele rokers wordt de sigaret een manier om met tegenslagen en stress overweg te kunnen. Rokers die willen stoppen, moeten een andere manier vinden om met hun stress om te gaan.
Roken is de belangrijkste veroorzaker van longziekten zoals longkanker, COPD en astma. Daarnaast veroorzaken roken en meeroken ademhalingsproblemen, zoals benauwdheid, piepend ademhalen en hoesten. Jaarlijks sterven ruim 6.000 mensen aan COPD. Ruim 80% hiervan komt door roken.
Feit 3: Zoenen helpt beter tegen stress dan een sigaret
Ook komen er allemaal fijne stofjes vrij in je hersenen, zoals oxytocine, dopamine en serotonine. Zoenen dempt ook de aanmaak van cortisol: het hormoon dat vrijkomt als je stress hebt. Roken helpt dus zeker niet tegen stress. Zoenen wel.
Rokers maken 15 tot 20 procent minder dopamine aan dan niet-rokers. Wanneer je een sigaret opsteekt, voel je je even prettig, maar na 20 minuten verdwijnt de nicotine uit je lichaam. Het dopaminelevel zakt en hierdoor voel je je juist gestrest of chagrijnig.
Rokers hebben namelijk vaker te kampen met een depressie dan niet- rokers en mensen met een depressie zijn vaker rokers dan mensen zonder een depressie. 3 Vergeleken met de algemene bevolking leven mensen met een depressie gemiddeld 7-11 jaar korter.
Roken bij negatieve emoties
U kunt het gevoel hebben dat roken helpt om u beter te voelen in situaties met negatieve emoties, zoals spanning, boosheid of verdriet. Dit is echter slechts een gevoel. De emotie wordt door te roken alleen maar onderdrukt zonder dat de oorzaak van de emotie wordt aangepakt.
Nicotine is een zeer verslavende stof. Bij roken bereikt nicotine binnen ongeveer 7 seconden de hersenen. Er ontstaat een milde roes, die enkele minuten duurt.
Schadelijk en verslavend
Zeker bij hoge doseringen is nicotine schadelijk voor het zenuwstelsel en kan het hartritmestoornissen veroorzaken. Bovendien kan veelvuldig gebruik van nicotine een nadelig effect op de ontwikkeling van het jonge brein hebben.
Het is bekend dat roken invloed heeft op de hersenen en dat het de cognitieve vermogens geen goed doet. Nu blijkt het effect van roken zich uit te strekken tot het risico van ernstige psychische aandoeningen. Het effect van tabak is vergelijkbaar met dat van zware stress en van (hard)drugs.
Nicotine vernauwt je bloedvaten, verhoogt je hartslag en bloeddruk. Dat is precies wat er gebeurt als je onder stress staat. Het is dus onzin dat je zou moeten doorroken omdat je gestrest raakt door stoppen. Roken levert minstens zoveel 'stress' op.
Na 20 minuten begint de hoeveelheid nicotine in je bloed af te nemen, waardoor je juist chagrijnig en onrustig wordt. Dan heb je weer een nieuwe sigaret 'nodig'. Als je rookt, zit je vast is deze cirkel (roken en rustig zijn, onrustig worden, opnieuw roken, weer onrustig worden..). Roken veroorzaakt dus stress.”
Roken en alcohol drinken zijn allebei slecht voor de gezondheid. Er zijn meer mensen die doodgaan aan roken dan dat er mensen overlijden omdat ze alcohol drinken. Maar je kunt ook last krijgen van gezondheidsklachten zonder dat je doodgaat.
Roken gedurende stressmomenten
De oorzaak van de spanning en stress verdwijnt niet door te roken. Bovendien is het gevoel dat de stress minder is slechts tijdelijk. Zodra de nicotine na 20 minuten weer geleidelijk uit het lichaam verdwijnt, komt het gevoel van spanning en stress weer terug.
“Tongzoenen is erg goed voor het mondmilieu”, vertelt Richard Kohsiek, tandarts en KNMT-bestuurslid. “Bij het zoenen maak je extra veel speeksel aan en dat houdt je tanden en tandvlees gezond. Het speeksel helpt bacteriën namelijk makkelijker weg te spoelen en dat verkleint de kans op plaque en gaatjes.”
Bij mannen leidt het koolmonoxide in tabaksrook tot vernauwde bloedvaten. Resultaat: tijdens een erectie stroomt er minder bloed naar de penis en is de erectie van mindere kwaliteit. Gedurende minstens vijf uur nadat je een sigaret opstak, is je erectiecapaciteit verminderd.
Risico om te sterven aan longkanker 9 keer hoger
Volgens hetzelfde onderzoek doet het roken van 1 sigaret per dag het risico op vroegtijdig overlijden stijgen met 64%. Dit percentage stijgt tot 87% voor wie tussen de 1 en 10 sigaretten per dag rookt. Dit sterftecijfer is vooral te verklaren door longkanker.
Hoe schadelijk is weinig roken? Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn. Iedere keer als u een sigaret opsteekt, wordt de zuurstofopname in het bloed beperkt.
Wat gebeurt er als je 1 sigaret rookt? Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen. Als je die nicotine niet aan je lichaam geeft, ga je je niet lekker voelen. Je voelt je dan chagrijnig en onrustig.
Door roken ontstaat schade aan cellen door een toename van vrije radicalen in de huid. Ook collageen en elastine worden beschadigd met als gevolg een slappe huid en rimpels. De meest bekende rimpels bij rokers zijn de zogenaamde rokers lijnen.
In sigaretten zit nicotine, een super verslavende stof. Als je aan een sigaret trekt, zit die nicotine binnen de 7 seconden in je hersenen. En die zorgt ervoor dat er dopamine vrijkomt: dat voelt als een lichte roes of kick.