Ook helpt vitamine C je weerstand goed te houden. Eén schijf meloen van 120 gram kun je rekenen als één stuk fruit. Het advies is om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Om van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen te krijgen, is het belangrijk af te wisselen tussen soorten.
Hoeveel watermeloen kun je eten? Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor elke andere soort fruit: ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl.
Watermeloen is niet alleen een waterkanon (what's in a name), maar dit zomerse fruit is ook nog eens hartstikke gezond. Watermeloen hoef je echt niet alleen tijdens een barbeque te eten. Sterker nog: deze sappige zoete rakkers zijn ideaal om het hele jaar door te nuttigen.
Watermeloen is een beetje ondergewaardeerd. Sporters die willen of moeten afvallen willen of durfen vaak geen watermeloen te eten, omdat er veel suiker in zit. En sporters die willen of moeten aankomen vinden het dan weer een snack met te weinig voedingsstoffen. Juist met watermeloen kun je heel veel doen!
Een portie watermeloen komt overeen met 150 gram.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Vooral Cantaloupe-meloen is wereldwijd een van de gezondste meloensoorten. 8 geweldige gezondheidsvoordelen van het eten van meloen (Cantaloupe): Cardiovasculaire voordelen. Meloen verbeterd de immuniteit (stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen)
Watermeloen is de ideale snack voor mensen die bezig zijn met fitness of sport. Niet alleen omdat het veel water bevat, en allerlei gezonde antioxidanten en vitaminen. Maar ook omdat het kalium bevat, een mineraal dat voorkomt dat je spierkrampen krijgt.
Watermeloen is gezond voor je stoelgang
Hoewel het misschien niet de beste bron van vezels is, is watermeloen wel heel gezond voor je stoelgang. De voedingsvezels die deze vrucht bevat zijn namelijk goed voor je darmen, vooral in combinatie met het vocht en de prebiotica die in watermeloen zitten.
Deze sappige vrucht is niet alleen superlekker maar dus ook nog eens libido verhogend. De stoffen aminozuren, citrulline en arginine zorgen ervoor dat de productie van stikstofmonoxide worden bevorderd en hierdoor ontspannen de bloedvaten in je lichaam. Watermeloen zou zelfs hetzelfde effect als viagra hebben.
De pitten van de watermeloen zijn ook super gezond. Ze zijn onder andere rijk aan magnesium, foliumzuur, ijzer en vitamine B. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn geroosterde watermeloenpitten zelfs een populaire snack.
Wist je dat je de pitjes van een watermeloen kan roosteren om ze daarna als tussendoortje op te knabbelen? In Azië is dat heel gewoon. Knabbelen op watermeloenpitten is niet alleen lekker, bovendien is het ook nog gezond.
Alle meloenpitten zijn gewoon eetbaar. Was de pitten van bijvoorbeeld watermeloen of cantaloupe en laat goed uitlekken. Meng de pitten met een scheutje olijfolie en rooster ze op een bakplaat in de oven op 180°C in 15-20 minuten lichtbruin en knapperig. Lekker in je granola of met wat zeezout als snack.
Klinische studies tonen het hypotensieve (bloeddrukverlagende) effect van watermeloen aan. Regelmatige consumptie van een kleine hoeveelheid watermeloen kan de bloeddruk aanzienlijk verlagen bij zowel mensen met een normaal gewicht als bij zwaarlijvige mensen die lijden aan hypertensie.
Check de vorm. Zoek een stevige, symmetrische meloen zonder barstjes of kneuzingen. Als de meloen bobbels en hobbels heeft, kan dit betekenen dat hij te weinig zonlicht of water heeft gekregen, waardoor hij droog of minder lekker op smaak is.
Ook zit het vol met anti-oxidanten die je immuunsysteem een goede boost geven. Zoals de naam al laat weten zijn watermeloen perfecte om je lichaam te hydrateren in de ochtend. Ook zit het vol met lycopeen, een voedingsstof dat goed is voor je zicht en hart.
Watermeloen en afvallen
Watermeloen is dan ook een geschikte fruitsoort als je graag wat gewicht wilt verliezen. Maar let op: Net zoals andere fruitsoorten bevat watermeloen fruitsuiker (fructose). Wanneer je veel watermeloen eet, krijg je ook veel van deze fruitsuikers binnen. Dit zou het afvallen kunnen tegenwerken.
Watermeloen bevat meerdere vitaminen en mineralen die bijdragen aan een gezond hart, waaronder lycopeen, vitamine B6 en magnesium. Watermeloen is een perfecte combinatie van veel water en een kleine hoeveelheid vezels. Beide ingrediënten zijn van belang voor een gezonde spijsvertering.
Goed werkende spieren
De rode watermeloen zit boordevol ijzer, kalium en vitamine C. Dit maakt dat deze zomergroente een bloeddrukverlagend effect heeft. Kalium helpt bovendien om je zenuwen en spieren goed te laten functioneren.
Goed voor je nieren
Dat komt niet alleen door het hoge watergehalte, maar ook door het natuurlijke diureticum, een vochtafdrijvend middel.
Een rijpe meloen kun je beter zo snel mogelijk consumeren. In de koelkast is de vrucht 1 tot 2 dagen houdbaar. Bewaar een watermeloen overigens wel altijd in de koelkast, gekoeld is hij ook het lekkerst!
Er zijn verschillende voedingsmiddelen die vochtafdrijvend werken en daarmee je lichaam in balans te brengen zoals komkommer, ananas, en dus watermeloen.
Galiameloen
Je zou het misschien niet verwachten, maar de galiameloen bevat minder suiker dan een watermeloen. De galiameloen is heerlijk met rauwe ham, daarnaast bevat het per 100 gram slechts 6 gram suiker en 23 calorieën.
Ben je calorieën aan het tellen dan is de galiameloen een betere keuze. Die bevat per 100 gram minder calorieën dan de watermeloen. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de galiameloen meer positieve punten heeft dan de watermeloen.
Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.