Dekton is sterker dan composiet en zelfs graniet is niet zo slijtvast als dit materiaal. Het lijkt op het eerste oog op een natuursteen, alhoewel dit niet het geval is. De natuurlijke look in combinatie met de sterkte van het materiaal maakt het een gewild blad voor in de keuken.
Zoals hierboven al vermeld is dekton een ontzettend sterk en compact materiaal. Bovendien is het krasbestendig en slijtvast en laat het geen zuren, sappen of andere vloeistoffen door. Het werkblad kan daarom zelfs een leven lang meegaan!
Het is ook niet krasbestendig en niet hittebestendig. Dekton zou ongeveer dezelfde meerprijs zijn zei hij, en dit is wel kras en hittebestendig, maar volgens hem is dekton heeeeel erg breekbaar, als je er iets zwaarder op zou laten vallen zou het gewoon volledig kunnen barsten volgens hem.
Een Dekton aanrechtblad kent vrijwel geen nadelen. Het enige nadeel dat het aanrechtblad kan hebben is dat het niet in de smaak valt.
Dit moderne materiaal heeft een uiterst hoge dichtheid. Voor een werkblad brengt dat veel voordelen met zich mee. Zo houd je je Dekton werkblad eenvoudig schoon en blijft het blad krasvrij. Je kunt dus zorgeloos koken, smeren en snijden zonder bang te zijn dat je keukenblad beschadigt.
Let altijd op met harde voorwerpen, aangezien dekton niet stootvast is; Pas op met bijtende en zuurhoudende vloeistoffen. Deze vloeistoffen kunnen de bovenlaag beschadigen.
Spoel het oppervlak goed na met water om alle vlekken te verwijderen van het materiaal. Gebruik daarna een schone doek en droog na met keukenpapier. Als de vlekken blijven bestaan, reinig dan het oppervlak met een kalkverwijderaar, een blauw schuursponsje en water.
Keramiek aanrechtblad
Keramiek wordt gemaakt van porselein, klei, kleurstoffen en keramische bindmiddelen. Onder hoge druk wordt het materiaal gebakken en geperst, dit resulteert in een bijzonder sterk materiaalsoort. Met alle praktische eigenschappen zijn keramische aanrechtbladen erg populair.
Composiet werkbladen zijn heel populair en passen in elk type keuken. Het bestaat uit een samenstelling van kunststof en kleine deeltjes natuursteen. Met eigenschappen zoals waterdicht, krasbestendig en hygiënisch is het de perfecte keuze voor de keuken.
De voordelen van Dekton kort op een rijtje:
Afhankelijk van de kleur die je kiest, kan Dekton duurder uitvallen dan bijvoorbeeld graniet, composiet of keramiek. Dit hoeft echte niet altijd zo te zijn.
Keramiek is bestand is tegen de meest vervelende vlekken. Wel opletten met schuur- en chemische middelen. Keramiek heeft net als Dekton een super harde toplaag waar krassen geen kans krijgen.
Dekton ziet er bijna het zelfde uit als een natuursteen werkblad, alleen is dekton beter bestand tegen vlekken. Helaas is er wel 1 nadeel bij dekton, het is een van de duurste materialen, per vierkante meter bent u ongeveer €300 tot €400 euro kwijt.
In het geval van Dekton heeft u de keuze uit drie verschillende diktes: 12 mm, 20 mm of 30 mm massief materiaal. Wij kunnen het materiaal naast massief ook in een opgedikte vorm leveren vanuit 12 mm, 20 mm of 30 mm massief materiaal.
Een dekton blad valt vaak net iets duurder uit dan keramiek. Verder hebben zowel dekton als keramiek vrij weinig nadelen.
Verschillende diktes
Verkrijgbaar in 30, 20, 12, 8 of 4 mm (Dekton Slim). Een dikte voor elke toepassing, die altijd de beste prestaties garandeert.
Dekton is sterker dan composiet en zelfs graniet is niet zo slijtvast als dit materiaal. Het lijkt op het eerste oog op een natuursteen, alhoewel dit niet het geval is. De natuurlijke look in combinatie met de sterkte van het materiaal maakt het een gewild blad voor in de keuken.
Een keukenblad kan – gelukkig – erg lang meegaan. In Nederland wordt een keuken na gemiddeld twintig jaar vervangen. Een aanrechtblad gaat meestal zo'n vijftien jaar mee. Het ligt natuurlijk ook aan het materiaal van het blad en hoe veelvuldig het gebruikt wordt.
Aanrechtbladen bij de witte keuken
De witte keuken met houten werkblad lijkt zo overgewaaid vanuit het hoge noorden. Voor de meest luxe sfeer combineer je de witte keuken met een marmeren blad of een blad met marmerlook.
Ga nooit op het blad zitten of staan! Keramiek is een hard materiaal maar kan niet tegen druk belasting. Wij adviseren om onderzetters te gebruiken om pannen of hete schalen op het aanrechtblad te zetten. Ook adviseren wij bij het snijden van groente en andere producten het gebruik van een snijplank.
Meestal 12 MM, 20 MM of 30 MM dik. Composieten keukenbladen dikker dan 30 MM zijn ook mogelijk. Deze worden optisch opgedikt door de randen te vergroten.
Allereerst zijn aanrechtbladen van composiet vochtbestendig en erg sterk. Composiet aanrechtbladen kunnen wel tegen een stootje. Zo is composiet bestand tegen krassen, stoten en slijten. Door de dichtheid van het blad is het daarnaast ook een erg hygiënisch blad.
In geval van kalkaanslag is schoonmaakazijn een oplossing. Wanneer er sprake is van sterke vervuiling door ophoping door verkeerd/nalatig schoonmaakgedrag of excessief gebruik, gebruikt u CIF cream. Breng water en CIF aan op het blad. Maak gebruik van de groene kant van een standaard kunststof schuurspons.
Dekton is géén natuursteen, géén keramiek en géén kwartscomposiet maar een hele nieuwe categorie genaamd ultracompacte oppervlakken. Met een nieuw productieproces wordt het proces van het ontstaan van natuursteen nagebootst: onder hoge druk en temperatuur worden de minerale deeltjes van de grondstoffen samengesmolten.
Dekton® is speciaal ontworpen voor toepassingen binnen en buiten, en voor natte ruimtes.