Plastic verpakkingen horen niet bij harde kunststoffen, deze kun je afvoeren via de PMD-zak.
Zowel voorwerpen van zacht als hard plastic kun je weggooien bij het restafval.
Dit gebeurt in de recyclingfabriek. Plastic dat geen verpakking is, hoort niet bij het plastic afval. Denk aan speelgoed, plastic borden, tuinstoelen. Kleine dingen kunnen bij het restafval, grote dingen (zoals tuinstoelen en groot speelgoed) kun je gescheiden inleveren bij de milieustraat.
Scheiden doe je zorgvuldig
Zo horen deospuitbussen, zwarte plastic schaaltjes en vleesschaaltjes van piepschuim bij het restafval en niet bij het plastic afval. Kleine plastic spullen die geen verpakking zijn, zoals een tandenborstel, horen bij het restafval.
Onder harde kunststoffen vallen alle producten die gemaakt zijn van plastic. Denk hierbij aan buitenspeelgoed, tuinmeubels, wasmanden, opbergkratten en PVC-buizen. Plastic verpakkingen horen niet bij harde kunststoffen, deze kun je afvoeren via de PMD-zak.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
Er komt te veel plastic (zwerf)afval in ons milieu. Daarom heeft Europa de richtlijn Single Use Plastics ingevoerd. Sinds juli 2021 mogen plastic producten als wegwerprietjes, -bestek, -borden, wattenstaafjes en ballonstokjes al niet meer op de markt worden gebracht.
Het gaat om plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes. Het verbod geldt ook voor drank- en voedselverpakkingen van zogenoemd geëxpandeerd en geëxtrudeerd polystyreen (EPS en XPS). Dit is een soort piepschuim waar bijvoorbeeld drinkbekers en hamburgerbakjes van worden gemaakt.
Aluminium kan wat moeilijker uit het restafval gehaald worden dan staal. Daarom is het extra goed om aluminium blikjes, schaaltjes en folie in te leveren via de zak of bak voor plastic, blik en drinkpakken.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
PMD staat voor Plastic, Metaal en Drankkartons. Als u twijfelt of het in de PMD-zak mag, zijn er twee belangrijke vragen die u zichzelf moet stellen: - Is het verpakkingsafval? - Is het van plastic, metaal of een drankkarton? Als u beide vragen met 'ja' kunt beantwoorden dan mag het in de groene PMD-zak.
Net als bij alle soorten plastic overigens, maar bij harde plastics zitten die strengen met stevige dwarsverbindingen aan elkaar. Deze bindingen laten zelfs niet los bij hoge temperaturen. Hard plastic is daardoor slecht te recyclen, omdat het – eenmaal gemaakt – niet meer te vervormen is.
Alleen verpakkingsplastic hoort bij het PMD of de plastic-inzameling. Voor CD-of DVD-doosjes staan op sommige plaatsen speciale inzamelbakken. Grote aantallen doosjes kunnen ook voor recycling worden ingeleverd bij de milieustraat. Haal dan wel de schijfjes of bandjes eruit, die horen bij het restafval.
U kunt plastic verpakkingen meestal in uw gemeente inleveren. Vraag uw gemeente hoe zij plastic verpakkingen inzamelt voor recycling. Plastic flessen en flesjes met statiegeld kunt u inleveren bij de meeste winkels die de flessen verkopen.
Wat is een kunststof wegwerpproduct (wegwerpplastic of single use plastics)? Een product dat bedoeld is om 1 keer te gebruiken en helemaal of voor een deel is gemaakt van kunstsstof of bioplastics.
Denkt u hierbij aan plastic flesjes, rietjes, tasjes en verpakkingen van snacks. Maar ook aan deksels op koffiebekers, ballonnen en -touwtjes, wegwerp bestek en -bordjes, tandenstokers, maandverband, single-serve koffiecapsules en bakjes. Met andere woorden, single used plastics zijn overal om ons heen.
Kunststoffen zijn alle chemische verbindingen die door scheikundige processen worden gemaakt. Plastic is een type kunststof dat door middel van verhitting onder druk tot een voorwerp gemaakt kan worden. We noemen dit een thermoplast. Plastic is dus een kunststof, maar niet elke kunststof is een plastic.
Plastic van aardolie
Sinds 2019 is bakeliet recyclebaar. Suez Nederland bedacht een oplossing om bakeliet volledig te hergebruiken ten behoeve van circulaire producten.
Plastic verpakkingsafval, metalen ver- pakkingen en kartonnen drinkpakken horen van- af nu thuis in de grijze PMD-container met oranje deksel, of in de ondergrondse plastic-verzamel- containers. Hoe minder restafval je daarmee overhoudt, hoe goedkoper je straks uit bent.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Vervuilde piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval. Ook kleine stukken piepschuim die in je vuilniszak passen kunnen bij het restafval. Piepschuim hoort nooit bij de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval.