Na de 24 uurs-fermenntatie wordt de kefir in grote zakken opgehangen om uit te laten lekken. Het uiteindelijke product: kefir hangop. Omdat de melk rauw blijft, en wordt gefermenteerd, bevat het alle gezonde levende bacteriën en is de smaak heerlijk romig en fluweelzacht.
Hangop of kwark kan je inderdaad ook maken van eerder gemaakte melkkefir. Zelf melkkefir hangop (ook wel 'kefir kwark' of 'kefir kaas' genoemd) maken, als gezonder alternatief voor gewone yoghurt, kwark, Skyr en andere soortgelijke producten, is heel eenvoudig.
RauwPower hangop (zowel de kefir hangop als de yoghurt hangop) is een geconcentreerd zuivelproduct dat wordt verkregen door het laten uitlekken van yoghurt of kefir.
Arla biologische kefir is een pure zuiveldrank gemaakt volgens authentiek recept. Het is een natuurlijke bron van voedingsstoffen. Kefir bevat rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Arla biologische kefir heeft maar twee ingrediënten: biologische melk en échte kefirculturen.
Oerkefir is de échte kefir, gemaakt van rauwe melk die niet gepasteuriseerd, gesteriliseerd of gehomogeniseerd is en gemaakt met de eeuwenoude kefirkorrels als startcultuur, ook wel het 'kefirplantje' genoemd.
Vaak worden citroen en vijgen toegevoegd. Het is echter geen vereiste om een citroen toe te voegen. Het gaat prima zonder, al is het wel zo dat een citroen de oplossing meteen een zuur klimaat geeft, waardoor de kefir snel zijn werk doet en infectie wordt voorkomen.
Kefir bevat veel meer probiotica dan Yakult en andere probiotica drankjes. Daarnaast bevat kefir ook belangrijke gisten en heeft het geen toevoegingen. Kefir kan helpen bij het verminderen van darmklachten, want de bioactieve stoffen hebben een positief effect op de darmgezondheid.
Kefir kan helpen bij het afvallen, omdat het een goede vervanger is voor frisdrank en een gezonde darmflora ondersteunt. Daarnaast kan het mogelijk klachten van darmproblemen verminderen, vet afbreken en zorgen voor een voller gevoel. En als kers op de taart is het ook nog eens lekker!
Dat maakt niet veel uit. Heb je moeite met poepen? Drink dan voornamelijk in de ochtend kefir.
Is kefir gezond voor je? Kefir bevat veel eiwit, is goed verteerbaar en het is een grote bron van probiotica. Probiotica zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. En dan hebben we het dus over de goede soort bacteriën.
Hangop, net zoals normale yoghurt, zit vol gezonde eiwitten. Daarnaast zijn de bacteriën in yoghurt een goede voeding voor onze darmbacteriën. Wij hebben ervoor gekozen om in dit recept magere yoghurt te gebruiken, want dat bevat over het algemeen minder vetten dan volle yoghurt en is dus een stuk gezonder.
Het kan geen kwaad, maar is wel een teken dat u de kefir te lang hebt laten staan (langer dan 2 dagen in ieder geval, uitgaande van juiste verhoudingen). De smaak wordt daardoor ook negatief beïnvloed; het smaakt bitterder/zuurder.
Hangop is een zuivelproduct dat gemakkelijk thuis te bereiden is. In een schone theedoek die over een schaal is gespannen, of bij de punten is opgehangen, wordt karnemelk of yoghurt geschonken die dan een nacht uitlekt om het ingedikte melkproduct te verkrijgen dat dan een kwarkachtige structuur heeft.
Kefir zou gezonder zijn dan yoghurt. Beide zuivelproducten bevatten zogeheten probiotica, bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand.
Aan het drinken van waterkefir zit geen beperking. De drank bevat echter wel wat suiker. Ben je gevoelig voor suikers, hou het dan op maximaal 5 glazen per dag. Therapeutisch advies voor de verbetering van maag en darm is minimaal 3 glazen per dag.
Let op: hangop moet 'hangen'. Het vocht lekt zo uit de yoghurt waardoor je een heerlijk dikke yoghurt over houd. De hangop moet minstens 2 uur uitlekken in de koelkast. Ik laat het een nacht in de koelkast staan en na een goede nachtrust heb je de volgende ochtend perfecte hangop klaar staan!
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
2. Neem je probiotica voor het slapengaan. Het nemen van probiotica vlak voor het slapengaan op een lege maag kan helpen om gasvorming en een opgeblazen gevoel te verminderen. Probiotica innemen op een lege maag zorgt ervoor dat de probiotica geen obstakels tegenkomen en zo gemakkelijk in je darmen terechtkomen.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Beide dranken zijn het resultaat van fermentatie en zijn beide gezond voor de darmen. Het is echter wel zo dat je zuivel goed moet kunnen verdragen ondanks dat kefir en karnemelk bij zuivelintolerantie beter wordt verdragen omdat de lactose omgezet wordt door fermentatie .
In kefir zitten namelijk de voedingstoffen biotine en folaat (foliumzuur) die belangrijk zijn bij het opbouwen en onderhouden van een sterk immuunsysteem. Bovendien zorgt de positieve werking op de darmflora voor een betere opname van de vezels wat resulteert in een verbeterde spijsvertering.
Skyr bevat daardoor meer eiwitten en minder vet dan Griekse yoghurt. Kefir (Bulgaarse yoghurt) wordt gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Kefir is vetter dan gewone volle yoghurt. Naast de yoghurtbacteriën worden ook gisten toegevoegd.
Kefir: ook kefir wint steeds meer terrein in het zuivelschap. Het lijkt erg op yoghurt. Wel worden er voor dit gefermenteerde melkproduct uit de Kaukasus andere bacteriën gebruikt. In kefir zitten, in tegenstelling tot yoghurt, ook gisten verwerkt.
Kefir en Ayran
Binnen Turkije is ayran erg populair. Hoewel het minder populair is, komen we kefir tegen in dezelfde familie van gegiste dranken. Terwijl ayran meestal wordt gezien als een drankje om maaltijden te begeleiden is kefir vooral populair vanwege de voedingswaarde en voordelen van de gezondheid.