Een babydolfijn blijft ongeveer zes jaar lang bij zijn moeder. Dolfijnen zijn sociale en zeer intelligente dieren en leven graag in groepen, soms met wel meer dan 100 anderen. Soms zijn ze ook te vinden tussen andere soorten, en zwemmen ze lange stukken samen met walvissen.
Voortplanting. Het dier paart onder water of aan de oppervlakte. Na ongeveer 9 maanden wordt één jong geboren.
De draagtijd duurt twaalf maanden – ze zijn dus wel een jaar zwanger! Na dat jaar wordt de jonge dolfijn geboren, en zo'n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien! Tijdens de geboorte komt de staart eerst naar buiten, zodat het kalf niet verdrinkt.
Haaien en orka's zijn vrijwel de enige vijanden van gewone dolfijnen. Alle belangrijke bedreigingen hangen samen met de mens: jacht (rond de Azoren alsook rond Japan en Zuid-Amerika).
Dolfijnen lijken misschien op vissen, maar zijn dat niet. Dolfijnen zijn namelijk zoogdieren, net als mensen. Dolfijnen leggen geen eitjes zoals vissen. Een dolfijn wordt geboren uit de buik van de moeder en drinkt ook bij de moeder.
Dolfijnen worden gemiddeld tussen de 35 en 40 jaar oud. In de Zwarte Zee worden ze gemiddeld een stuk minder oud: 22 jaar.
Hoewel het moeilijk is om een exact IQ voor dolfijnen vast te stellen, wordt geschat dat hun intelligentie vergelijkbaar is met die van apen. Ze zijn in staat om te leren, problemen op te lossen en zelfs gereedschap te gebruiken!
De meeste dolfijnen zijn vriendelijk maar het zijn wilde dieren en ze kunnen agressief zijn – hoewel ze zelden bijten – of mensen aanvallen, vooral als ze denken dat ze in gevaar zijn of erg gestrest zijn.
Acht uur. Op deze manier slapen dolfijnen zo'n acht uur per dag.
Ze herkennen zichzelf in de spiegel. Dat kunnen maar weinig dieren. Dolfijnen kunnen trucjes leren en ze gebruiken zo nu en dan gereedschap. Ze leggen bijvoorbeeld een stuk spons op hun neus om hun neus te beschermen als ze in het zand van de zeebodem woelen, op zoek naar voedsel.
Dani ging met zijn telefoon zwemmen
Ook Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn zat aan tafel. „Dani, we hadden het allemaal misschien een beetje geweten, maar het er niet meer over gehad als jij je telefoon niet had gepakt om het filmpje te maken”, legde Klamer de jonge filmer voor.
hoe slapen dolfijnen? Onder water Dolfijnen zijn daarom nooit volledig in slaap, maar slapen eigenlijk maar voor de helft. Dit wordt ook wel unihemisferische slaap genoemd. Tijdens hun slaap is de ene helft van de hersenen in ruststand maar blijft de andere helft actief.
Dolfijnen zijn zoogdieren en dus drinkt het kleintje moedermelk; bijna vijftien liter per dag. Teresa heeft hiervoor extra voedsel nodig en daarom eet ze dagelijks zo'™n twaalf kilo haring en kibbeling. De baby zal tot de leeftijd van twee jaar bij haar moeder blijven drinken.
Je zou het misschien niet denken, maar een dolfijn is net als mensen een zoogdier! Een pasgeboren dolfijn drinkt melk bij zijn moeder. Dit gebeurt onder water en dat is best moeilijk. Je zou het misschien niet denken, maar een dolfijn is net als mensen een zoogdier!
Hoe oud worden ze? Vrouwen worden meer dan 57 jaar oud en mannen over het algemeen niet ouder dan 48 jaar.
Ze hebben vaak seks – meerdere keren per dag. En die is zowel hetero- als homoseksueel. De bevindingen komen niet als een verrassing voor wetenschappers die dolfijnen onderzoeken.
Dolfijnen staan aan de top van de voedselketen en kunnen ons dan ook veel vertellen over de gezondheid van de oceaan en de hoeveelheid vis. Ze eten veel verschillende soorten vis en plankton, maar ze worden zelf ook gegeten door grotere roofdieren, zoals grote haaien. Zo blijft het onderwaterleven in balans.
Dolfijnen drinken niet. Ze halen het nodige vocht uit de vis die ze eten. Slapen Dolfijnen slapen nooit helemaal. Ze hebben, net als mensen, twee hersenhelften.
Veel dolfijnen krijgen zweren en wondjes door de continue aanraking door mensen. Daarnaast hebben toeristen allerlei verzorgingsproducten, zoals anti-insectenmiddelen op hun handen, die op de huid van het dier terechtkomen. Deze voor de dieren giftige producten kunnen heel schadelijk zijn.
De mannetjes kunnen vreselijk opdringerig zijn, zeker in het paarseizoen. Ze vallen vrouwtjes lastig, jagen ze op en bijten ze om ze zo tot seks te dwingen. „Het kan er heel gemeen aan toe gaan, doordat die mannetjes zo agressief zijn”, zegt bioloog Paul Beuk, conservator aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht.
Ze doen dat zonder joints, ze gebruiken daar een kogelvis voor. De kogelvis is giftig. Als hij aangevallen wordt blaast hij zichzelf op en als een vijand zijn tanden erin zet scheidt de kogelvis een giftige stof af, tetradotoxine. Deze verlammende stof blijkt voor dolfijnen erg prettig te zijn.
Wat is het domste dier ter wereld? En de domste: de kakapo – Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren.
Op basis van het aantal neuronen denken de onderzoekers dat honden ongeveer even intelligent zijn als wasberen en leeuwen, terwijl huiskatten wat betreft intelligentie zijn te vergelijken met beren. De hersenschors van de mens bevat verreweg het grootste aantal neuronen, namelijk zo'n zestien miljard per individu.