Kun je ontslagen worden als je een vast contract hebt?

Nee, met een vast contract kun je niet zomaar ontslagen worden. Er moet altijd sprake zijn van een geldige ontslagreden. Deze reden moet altijd worden getoetst door het UWV of de kantonrechter. Je werkgever probeert meestal eerst om het ontslag onderling te regelen met een vaststellingsovereenkomst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtopjuristen.nl

Kan je zomaar ontslagen worden met een vast contract?

Bij een vast of tijdelijk contract moet uw werkgever een van deze redenen geven om u te mogen ontslaan: Er is een dringende reden voor ontslag. U steelt bijvoorbeeld van uw werkgever, brengt anderen in gevaar, maakt bedrijfsgeheimen bekend of u weigert werk. Het gaat financieel slecht met het bedrijf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat als je ontslagen wordt met een vast contract?

Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat zijn je rechten met een vast contract?

Wat zijn mijn rechten bij ontslag met vast contract? Met een vast contract heeft u sterke rechten bij ontslag. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan – afgezien van een ontslag op staande voet – niet zomaar worden beëindigd. Daarvoor is vooraf toestemming nodig van het UWV, dan wel de kantonrechter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op secarbeidsrecht.nl

Wat is een nadeel van een vast contract?

Een vast contract heeft enkele nadelen ten opzichte van een tijdelijk contract. Een nadeel van een vast contract is dat het voor de werkgever minder flexibel is. De werkgever kan niet zomaar het contract beëindigen en moet zich houden aan de opzegtermijn en de wettelijke regels.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op shiftbase.com

Ontslagen met vast contract? Kijk wat je eraan kan doen

29 related questions found

Hoeveel geld krijg je als je ontslagen wordt?

Voor iedereen geldt een opbouw van een derde maandsalaris per dienstjaar. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal jaren (of een deel daarvan) dat uw werknemer in dienst is geweest. De vergoeding is vanaf 1 januari 2023 maximaal € 89.000. Behalve als een werknemer meer dan € 89.000 per jaar verdient.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Hoe weet je dat je ontslagen wordt?

Signalen. Wat zijn de signalen die wijzen op naderend ontslag? Je hebt in de laatste beoordeling of tijdens het laatste functioneringsgesprek opeens een aantal negatieve punten toegeschoven gekregen. Jouw leidinggevende reageert afstandelijk op jou en de relatie wordt er de laatste tijd niet beter op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op desteven.nl

Hoeveel waarschuwingen voor ontslag?

Er is geen wettelijk bepaalde periode waarin een officiële waarschuwing geldig is. Drie waarschuwingen in een halfjaar tijd zullen waarschijnlijk door een kantonrechter als voldoende grond voor ontslag gezien worden, maar twee waarschuwingen in twee jaar tijd mogelijk niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.indeed.com

Wat is een zware fout bij ontslag?

Het ontslag om dringende reden

Onder dringende reden wordt verstaan de ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen beide partijen onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. De partij die de dringende reden inroept moet het bestaan ervan bewijzen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op werk.belgie.be

Hoe lang tijd om ontslag aan te vechten?

Het is belangrijk om dat zo snel mogelijk juridisch advies in te winnen. Je hebt namelijk maximaal 2 maanden de tijd om een ontslag op staande voet bij de rechter aan te vechten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ontslag.nl

Wat kun je doen als je baas van je af wil?

Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren: Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter; Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV; Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischplatform.nl

Heb je recht op uitkering als je ontslagen bent?

Heb je je ontslag gekregen en een voldoende aantal dagen gewerkt? Dan heb je onmiddellijk recht op een werkloosheidsuitkering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vdab.be

Heb ik altijd recht op een ontslagvergoeding?

Je hebt recht op een ontslagvergoeding of transitievergoeding als je 18 jaar of ouder bent en te maken krijgt met ontslag. Hoe lang je in dienst bent, maakt daarbij niet uit. Zelfs bij ontslag in de proeftijd of bij het verlopen van een tijdelijk contract krijg je een vergoeding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ontslag-krijgen.nl

Hoeveel maanden mee na ontslag?

Jouw transitievergoeding is de som van drie berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren; 1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en; 1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ontslag.nl

Wat is een goede ontslagvergoeding?

Uitgedrukt in bruto maandsalarissen ontvangen werknemers na ontslag met wederzijds goedvinden gemiddeld 0,57 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Dit ligt dus hoger dan de 1/3 tot een half maandsalaris dat een werknemer op basis van de transitievergoeding meekrijgt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rendement.nl

Wat niet te doen bij ontslag?

Niet doen bij ontslag
  1. Een vaststellingsovereenkomst tekenen.
  2. Mondeling akkoord gaan met je ontslag.
  3. Ruzie maken of in discussie gaan met je werkgever. Het kan je onderhandelingen schaden en het maakt de sfeer er ook niet beter op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischplatform.nl

Kan je zomaar stoppen met werken?

Als u een vast contract hebt, kunt u altijd uw contract opzeggen. U kunt zeggen tegen uw baas dat u stopt, maar het is handig om dit in een brief of e-mail te doen. U mag altijd opzeggen, maar u moet vaak nog een tijdje doorwerken. U moet namelijk rekening houden met de opzegtermijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtwijzer.nl

Kun je vragen om ontslagen te worden?

Ingaan op de vraag van de werknemer houdt alleen maar risico's in: sancties RVA, misdrijf schriftvervalsing plegen, schadevergoeding kennelijk onredelijk ontslag, gewaarborgd loon in geval van ziekte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pointhr.be

Is te laat komen een reden voor ontslag?

Als uw werknemer te laat blijft komen, geef hem dan officiële schriftelijke waarschuwingen en wijs hem erop dat een ontslag op staande voet dreigt. Laat de werknemer voor ontvangst van deze waarschuwing(en) tekenen; Uiteindelijk kunt u overgaan tot een ontslag op staande voet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op axiusadvocaten.nl

Kan je terugkomen op ontslag?

Wanneer u zelf ontslag neemt, geldt er geen bedenktijd en kunt u niet zomaar op uw ontslag terugkomen. Het is daarom belangrijk dat u eerst goed onderzoekt wat de gevolgen zijn, voordat u uw arbeidsovereenkomst opzegt. Bedenk bijvoorbeeld dat u meestal geen recht heeft op een WW-uitkering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Kan een ontslag geweigerd worden?

Als je je ontslag geeft, kan je werkgever dat niet weigeren. Hij kan dus niet zeggen dat hij je ontslag niet aanvaardt en wil dat je in dienst blijft. Dit zou overigens voor hem ook weinig zin hebben omdat je motivatie om verder te werken dan wel op een bijzonder laag peil zou staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regiotalent.be

Wat zijn redenen om ontslag te nemen?

Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega's overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ontslag-krijgen.nl

Wat als je ziek wordt na ontslag?

Ziek bij ontslag

Als u ziek uit dienst gaat, dan komt u gewoonlijk in de Ziektewet (ZW). U heeft dan recht op een Ziektewet-uitkering (ZW-uitkering). Daarnaast kunt u recht hebben op een bovenwettelijke aanvulling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op re-integratiegids-vo.nl

Welke dag gaat ontslag in?

Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl