De kleine aerosol-deeltjes blijven lang in de lucht hangen; afhankelijk van de ventilatie van de ruimte tussen de 1-30 minuten.
Voor coronavirussen in het algemeen wordt een overleving tot 9 dagen op verschillende oppervlaktes gezien. Specifiek voor covid-19 werd het virus in vitro 3 dagen na aanbrengen op verschillende oppervlaktes nog gedetecteerd, echter sterk gereduceerd in virale load.
Over het algemeen geldt dat een virus enkele uren tot enkele dagen kan overleven. ''Die tijdsduur is afhankelijk van factoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid.'' Afhankelijk van de transmissieroute die het virus kiest, moet je specifieke maatregelen nemen om besmetting en verspreiding te voorkomen.
Kan het coronavirus zich verspreiden via de lucht en via de omgeving van patiënten die besmet zijn met het coronavirus (SARS -CoV-2)? Dat blijkt inderdaad mogelijk, ontdekten onderzoekers van onder meer Universiteit Utrecht (IRAS) en UMC Utrecht op basis van grootschalig onderzoek in 28 Nederlandse verpleeghuizen.
Dat betreft de periode van 1-2 dagen voor de start van symptomen tot de eerste 5 dagen van ziekte (Cevik 2020). Zowel patiënten met milde als met ernstige klachten kunnen virus uitscheiden in de presymptomatische en symptomatische fase (Zhang 2020).
Waarschijnlijk ben je het meest besmettelijk op de dag dat je klachten starten. Vroegtijdige isolatie is dus heel belangrijk om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Ben je besmet, maar ben je zelf (nog) niet ziek? Dan kan je ook anderen besmetten.
Het onderzoeken van de cellulaire immuniteit is moeilijker en duurder. De onderzoekers stelden vast dat antistoffen na drie tot zes maanden uit het bloed verdwijnen, maar dat betekent niet noodzakelijk dat je dan opnieuw vatbaar bent voor corona-infecties.
Het virus wordt van mens op mens overgedragen. Door hoesten en niezen worden druppeltjes verspreid. Iemand anders kan ze inademen en daardoor besmet raken. De druppeltjes kunnen ook via handen worden overgedragen.
Verspreidingsroutes voor SARS-CoV2
Overdracht van mens-tot-mens op korte afstand (5 meter of minder) door direct contact, of door het overbrengen van relatief grote druppels die veel virusdeeltjes bevatten. Deze route is algemeen geaccepteerd en veel van de huidige instructies richten zich hierop.
Overdracht van de besmettelijke persoon naar andere personen vindt plaats via onder meer voedsel, water, voorwerpen/oppervlakken of zwevende partikels in de lucht (aerosolen), veelal over een langere tijdspanne en/of afstand (aerogene transmissie).
Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan aan neus of keel. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.
Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en zo besmet raken. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus ook op de handen of op bijvoorbeeld speelgoed terecht. Via de handen kan het virus in het oog of in de mond of neus komen.
Wat natuurlijk niet betekent dat je voortaan dan maar steevast zonder jas en muts de kou moet trotseren, want hoewel de koude zelf je niet verkouden kan maken, kan ze er wel voor zorgen dat je weerstand verlaagt, waardoor je vatbaarder wordt voor de virussen die circuleren, ook de virussen die je verkouden maken.
Zowel na vaccinatie als na een eerder doorgemaakte infectie, neemt de immuniteit af, waardoor mensen opnieuw kwetsbaar worden en opnieuw covid-19 kunnen doormaken (1).
Bij mensen die een milde infectie met het coronavirus hebben gehad, bevinden zich daarna antistoffen in het neusvocht. Deze antistoffen zijn tot wel negen maanden na de infectie aanwezig in de slijmvliezen van de neus. Dit tonen onderzoekers van het Radboudumc aan in een publicatie in Nature Communications.
U kunt uw huis blijven schoonmaken met uw gebruikelijk schoonmaakmiddel. Is iemand uit uw gezin besmet of mogelijk besmet, dan kunt u best harde oppervlakken die vaak aangeraakt worden ontsmetten met bleekwater (ook wel “javel” genoemd).
Bent u minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter met iemand in contact geweest die het coronavirus heeft? Dan moet u in thuisquarantaine. Dit geldt dus ook bij contact met bijvoorbeeld uw partner, collega's, klasgenoten of reisgenoten.
Besmetting door indirect contact kan plaatsvinden door: praten, niezen, hoesten, hierbij ontstaan aerosolen met ziekteverwekkers die een volgende gastheer bereiken. opwervelende stofdeeltjes. besmette materialen zoals beddengoed, eetgerei, kleding en toiletten.
Blijf thuis als u ziek bent. Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje.
Antistoffen SARS-CoV-2 blijven minstens 200 dagen in bloed aantoonbaar. Bij ruim 90% van de mensen bij wie antistoffen tegen SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2 in het bloed zitten, zijn ruim 6 maanden later nog steeds antistoffen in het bloed aanwezig.
Met sequencing wordt gekeken naar de bouwstenen van het virus. Door te kijken hoe het virus is opgebouwd kun je kenmerkende 'bouwsteentjes' van een variant herkennen. Sequencing gebeurt steekproefsgewijs in een onderzoek dat de kiemsurveillance heet.
Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Met het afschaffen van de laatste corona-adviezen laten we een bijzondere periode achter ons, een periode die we niet snel zullen vergeten. Dat moet ook niet, want het coronavirus is er nog steeds en zal ook blijven.
Bij een immuuncompetent persoon heeft het doen van PCR of serologie geen toegevoegde waarde na gestelde periode (7 of 14 dagen); de PCR kan lang positief blijven zonder dat het iets zegt over de besmettelijkheid en de serologie kan laag-positief of zelfs negatief blijven.
Je hoeft niet meer in isolatie te gaan als je positief test op corona. Ook de richtlijn voor een zelftest bij klachten is komen te vervallen per 10 maart 2023. Dit kan omdat de omikron(sub)varianten minder ziekmakend zijn en doordat bijna iedere Nederlander gevaccineerd is en/of besmet is geweest met het coronavirus.
Heb je een positieve zelftest? Dan is het niet langer nodig om 5 dagen in isolatie te gaan en afstand te houden van je huisgenoten.