Een rijstwafel is een goede bron van vezels. Ook bevat een rijstwafel ondanks zijn vederlichte gewicht, relatief veel kalium en magnesium. Zeker als je de wafel belegt met gezonde ingrediënten als een groentespread of een ongezoete notenpasta, heb je een gezonde snack in handen.
"Toch is het ook voor mensen boven de 18 niet aan te raden om elke dag rijstwafels te eten", zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum. "Bij een te hoge dosering kan het schade toebrengen aan het zenuwstelsel.
Het is moeilijk om te zeggen of je wel of niet elke dag 1, 2 of meer rijstproducten, zoals rijstwafels, kan eten of geven. Het hangt ervan af hoe je eetpatroon er verder uitziet. Varieer in tussendoortjes. Denk aan groente, fruit, cracker, schaaltje yoghurt of een boterham.
Als je alleen naar calorieën kijkt, zijn rijstwafels een goede keuze. Ze zijn licht en luchtig en leveren daardoor weinig energie. Vervang je bijvoorbeeld 2 sneden volkorenbrood (160 kcal) door 3 rijstwafels (80 kcal), dan bespaar je de helft aan calorieën.
Rauwkost is een goede aanvulling, je kunt het gemakkelijk op ander beleg leggen. Neem bijvoorbeeld tomaat, komkommer, paprika of radijs. Pindakaas of andere notenspreads bevatten veel goede vetten, vitamines, mineralen en eiwit. Pas wel een klein beetje op de hoeveelheid, ze bevatten namelijk ook veel calorieën.
Een cracker bevat, in tegenstelling tot de rijstwafel, veel meer nuttige voedingsstoffen, mits je voor een volkoren variant gaat. Want ook voor naturel crackers (vaak gemaakt van tarwemeel of bloem) geldt, dat ze weinig vezels bevatten.
Wat voor voeding moet je aan denken tijdens het droog trainen? Rijstwafels zijn een goed voorbeeld van 'je bent wat je eet'. Dit droog eten (letterlijk) is een perfecte bron van vetvrije koolhydraten en geven je direct veel energie in ruil voor weinig calorieën.
Weinig calorieën, weinig vet en weinig suiker. Je peuter een rijstwafel geven klinkt als een verantwoorde keuze. Maar na de gezondheidsraad in Zweden, geeft nu ook België een waarschuwing af: ,,De schadelijke stof arseen in rijst kan op lange termijn kanker veroorzaken.”
Een snee volkoren brood bevat namelijk 85 calorieën, 2,3 gram vezels en 1 gram vet terwijl 3 rijstwafels (die je zou eten om een boterham te vervangen) 90 calorieën, 0,7 gram vezels en 1 gram vet bevatten.
Maïswafels zijn dus ongeveer even gezond als rijstwafels. Ze bevatten iets meer koolhydraten, maar eveneens veel gezonde vitamines en mineralen. Af en toe tussen beide variëren zorgt voor de beste mix van voedingsstoffen.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.
Door de gezonde vetten, is het niet erg om wat meer van deze calorieën te eten. Daarom eten veel sporters vlak voor het trainen een rijstwafel of cracker met pindakaas. Zo krijg je snel een voldaan gevoel en kun je vol energie beginnen aan de work-out.
Als je het als ontbijt of lunch eet kun je je boterham vervangen door twee tot drie rijstwafels. Eet liever niet tijdens ontbijt én lunch rijstwafels, omdat je dan weinig varieert. Het is belangrijk om voldoende te variëren in wat je eet. Eet daarom niet elke dag rijstwafels.
Er zitten 27 kilocalorieën in 1 stuk (7 gram) rijstwafel, naturel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'rijstwafel, naturel'?
Rijstwafels met chocolade bevatten natuurlijk meer calorieën dan degene zonder. Maar dat ze in het algemeen weinig calorieën bevatten, staat vast. Een rijstwafel (zonder chocolade) blijft toch vaak rond de 25 à 30 kcal. Eigenlijk is het redelijk simpel: kies je tussen een rijstwafel of een andere snack?
De raad adviseert om kinderen onder de 6 jaar helemaal geen rijstwafels te geven, en op te passen met andere rijstproducten. 'Rijstwafels bevatten bijna geen belangrijke voedingstoffen en zitten vaak vol zout.
Omdat de volkoren graankorrel wordt gebruikt, bevat deze pap alle voedingsstoffen die in graan zitten. Het is rijk eiwitten, vezels en koolhydraten. Ook wordt er aan het product zelf niets toegevoegd. Dat maakt Brinta tot een gezonde keuze voor je ontbijt of lunch.
Een rijstwafel (niet te verwarren met rijstekoekjes) is een wafel van gepofte rijst. Het kan als tussendoortje worden gegeten, al dan niet met beleg. Met beleg kan het als licht en glutenvrij alternatief voor de boterham worden gegeten.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Een rijstwafel bestaat uit gepofte rijst. Als de rijst geoogst is wordt deze gepeld en schoongemaakt zodat steentjes en onrijpe rijst gescheiden worden. Daarna wordt er water aan de rijstkorrels toegevoegd. Vervolgens wordt in een korte tijd een beetje rijst verhit in de vorm voor de rijstwafel.
Voordelen. Pindakaas bevat een lijst met gezonde ingrediënten. Het is dan ook favoriet onder vele sporters en diëtisten door de perfecte verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd).
Het verhogen van je eiwitinname is één van de beste manieren om tijdens een periode waarin je minder calorieën binnenkrijgt, toch spiermassa te behouden. Voeding waar veel eiwitten in zitten zijn kwark, eieren, kip, tonijn, zalm, hüttenkäse, proteïne shakes en sojabonen.