Vogels wassen zichzelf met water maar ook met stof of zand. Een goede poetsbeurt is belangrijk om veren te isoleren en daarmee droog te houden. Wanneer vogels in water badderen, spoelt het vuil van de veren en worden ze vochtig. Niet te vochtig, want dan kunnen ze niet meer weg vliegen bij gevaar.
Vogels badderen het hele jaar, om schoon te worden en hun veren in te vetten.
Met een stofbad wordt overmatige stuitklierolie van de veren verwijderd, zodat die niet te vet worden. Stofbaden helpen ook om schadelijke parasieten, zoals luizen en mijten, kwijt te raken. Van spreeuwen en kauwtjes is bekend dat ze af en toe ook een rookbad nemen.
Ze poetsen, badderen en nemen stofbaden om hun verenkleed te onderhouden en parasieten kwijt te raken. Helaas zijn er ook niet-normale omstandigheden, zoals vervuiling met olie of ander vet. Als een vogel dat op zijn veren heeft, kan hij ze niet zelf schoon krijgen. Zo'n vogel moeten we wassen.
Vogels nemen een 'zonnebad' om hun verenkleed in conditie te houden. Door op het heetst van de dag in de zon te gaan zitten en de vleugels te spreiden wordt het voor parasieten onbehaaglijk en verlaten ze het verenkleed!
Vogels hebben een hekel aan harde, vreemde geluiden. Harde muziek jaagt vogels weg! Strooi peper, kaneel of andere specerijen. Vogels hebben een hekel aan sterke geuren!
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Vogels zweten niet want zij hebben geen zweetklieren. Vogels gaan op hun eigen manier om met de warmte. Hun lichaamstemperatuur is hoger dan bij zoogdieren dus vogels raken minder snel oververhit als de buitentemperatuur stijgt. Bij warm weer zie je vogels met een opengesperde snavel, snel maar ondiep, ademen.
Baden en binnenvogels
Maak het vogelbadje dagelijks goed schoon en spoel deze daarna eerst weer goed af. Wanneer jouw vogel geen gebruik van het badje maakt kun je ook eens proberen of je vogel het wellicht fijner vindt om te douchen. Hiervoor kun je een plantenspuit met schoon water vullen.
Snavel. Wanneer je vogel zijn snavel schraapt, dit klinkt hetzelfde als tandenknarsen, betekent dit dat hij blij is.
DEN HAAG - Vogels hebben net als mensen extra vocht nodig tijdens warme zomerdagen, maar op zulke dagen is voor vogels juist minder schoon en vers water te vinden.
Ze vegen dus gewoon hun snavel schoon om de resten van hun laatste maaltijd kwijt te raken. Leuke vraag, maar het ook zijn dat bij merels of ook andere vogels dat doen bij slakken uit hen huisje te krijgen.
Vogelpootjes zijn bedekt met een laagje schubben, die ook nog eens erg goed tegen vrieskou kunnen. Deze schubben bevatten heel veel keratine. Keratine is ook te vinden in onze eigen haren en nagels en is een vezelig en stug eiwit dat niet kan bevriezen.
Vogels zijn bang voor diep water, dus houd daar rekening mee. Ze drinken en poedelen het liefst in een badje dat lijkt op een regenplas. Neem daarom een platte schaal, diep bord, koekenpan, bloempot-onderzetter of nog iets anders met lage zijkanten, dat in het midden niet dieper is dan vijf centimeter.
Om veren droog en isolerend te houden, geven vogels zichzelf vaak een uitgebreide poetsbeurt, die begint met een bad. Ze vetten de veren in met een smeersel afkomstig van een vetklier vlak boven de staart.
Kou kost vogels extra energie om warm te blijven. Ze beschikken over een uitstekende isolatielaag; dons geldt als een van de best isolerende materialen ter wereld en de buitenlaag van veren maakt dat vogels veel kunnen hebben.
Een vogel die het heet heeft ademt heel snel en is soms wat lusteloos. Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via de tong en de bek vocht te verdampen; een soort zweten dus wat tot afkoeling leidt. Je kunt zulke situaties helpen voorkomen.
Dit kan je doen door op een kalmerende toon tegen je vogel te praten. Zorg er ook voor dat je hem niet doet schrikken. Beweeg op een rustige manier als je de vogel benadert en maak geen plotse bewegingen.
De voorhersenen staat in verbinding met de hersenschors, dat de ingewikkelde cognitieve functies mogelijk maakt. Bijvoorbeeld het herkennen van patronen en het vooruit denken. Dit is de verklaring voor het cognitieve vermogen van vogels dat niet minder is dan van primaten. Dus ook die van mensen.
We noemen een vogel watervogel, als hij zijn voedsel voor- namelijk in of vlakbij het water vindt en als hij kan zwem- men. Er zijn vogels die wel veel in het water staan en lopen en er ook hun voedsel vinden, maar toch niet kunnen zwemmen, denk maar eens aan de Blauwe reiger.
De geslachtsorganen zitten inwendig bij vogels. De uitgang bij vogels aan de buitenkant heet cloaca, en is een soort voorportaal waarbinnen de geslachtsorganen en ook darmen uitkomen. Uit dat portaal komen dus zowel de flatsen als de eieren.
Schuilen voor de storm
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.
De vogels sliepen gemiddeld 41 minuten per dag, in korte periodes. "Ze doen kleine dutjes van gemiddeld 12 seconden", zegt Niels Rattenborg. Tijdens deze dutjes blijft meestal één hersenhelft actief zodat de andere helft rust.
Al heel vroeg, vaak al twee uur vóór zonsopkomst beginnen zanglijsters en merels te zingen, niet toevallig vogelsoorten met grote ogen. Die vangen veel licht. Daarna haken steeds meer vogels aan, waarna rond zonsopgang de zangpiek is met de meeste soorten en de hoogste activiteit.