De Poolster is te vinden in het sterrenbeeld Kleine Beer. Omdat het sterrenbeeld slechts nummer 56 is op de lijst van grote sterrenbeelden aan de hemel, kan het lastig zijn de Poolster te vinden. Als je het sterrenbeeld Kleine Beer niet kunt zien, kun je de Poolster vinden door de Steelpan te lokaliseren.
De Poolster staat vrijwel exact in het verlengde van de draaiingsas van de aarde. Daardoor bevindt hij zich op een vaste plaats aan de hemel, altijd exact in het noorden. Overigens is het niet de helderste ster aan de hemel, zoals vaak wordt gedacht; dat is de ster Sirius in het sterrenbeeld Grote Hond.
De Poolster is niet een ster zoals onze zon: de ster is ongeveer 4000 keer groter dan onze zon. De ster behoort tot een sterrensysteem dat minstens drie sterren bevat. Bovendien is de Poolster de helderste en dichtstbijzijnde Cepheïde, een kort-variabele ster.
Veel mensen denken dat de Poolster de helderste ster aan de nachtelijke hemel is. Dat is echter niet het geval. De Poolster is weliswaar gemakkelijk met het blote oog zichtbaar, maar er zijn tientallen sterren die een grotere schijnbare helderheid hebben.
Sirius. De helderste ster aan de hemel is dan weer niet noodzakelijk de ster die van zichzelf het felst straalt. Sirius is voor een groot deel zo helder doordat hij tot de meest nabije sterren behoort. De op een na helderste ster Canopus oogt iets zwakker dan Sirius, maar staat wel ruim 35 keer zo ver weg.
Momenteel bevindt Polaris – de huidige Poolster – zich op circa 1 graad van de hemelnoordpool.
Sirius (alpha Canis Majoris) is de helderste ster van de nachtelijke sterrenhemel. Met een schijnbare helderheid van −1,46 is hij bijna dubbel zo helder als Canopus, de helderste ster na hem. Omdat Sirius de helderste ster is van het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Major) staat hij ook bekend als de Hondsster.
Als een lichtstraal door die trillende lucht gaat, wordt het licht ietwat gebroken. Het resultaat is een fonkelende ster. Het licht van een ster die laag boven de horizon staat, moet een langere weg door de dampkring afleggen. Daarom zullen die sterren meer flikkeren.
Sommige sterrenbeelden zijn bijna elke nacht te zien. Dit zijn sterrenbeelden die dicht bij de poolster staan. De poolster is een hele heldere ster die vanuit Nederland elke nacht te zien is. Hij beweegt haast niet, omdat deze ster bijna in het verlengde van de aardas ligt.
Misschien is het je de afgelopen avonden al opgevallen: naast de maan zijn twee heldere bollen te zien. Dat zijn geen sterren, maar Jupiter en Venus.
De Poolster is de voorste ster van het pannetje van de Kleine Beer. De Kleine Beer kun je vinden door vanaf de buitenste sterren van het pannetje van de Grote Beer een lijn te trekken. Verleng deze lijn vijf keer en je komt bij de Poolster uit. Zo kun je dus de Poolster vinden en dus ook het noorden.
De Poolster is een gewone ster, net als alle andere. Maar toevallig wijst de draaiingsas van de aarde er naartoe. Als je op de noordpool staat, staat de Poolster dus recht boven je hoofd, in het zenit. Het maakt dan niet uit of de aarde ronddraait: de Poolster blijft altijd op dezelfde plek staan.
De poolster is een enigszins heldere ster (magnitude +2,02) die dicht bij de noordelijke hemelpool staat. Hierdoor lijken de andere sterren eenmaal per dag om de poolster te draaien, een schijnbare beweging veroorzaakt door de rotatie van de Aarde om haar as. De naam van de poolster is Polaris.
Jupiter staat op dit moment in het sterrenbeeld Ram. De planeet heeft een helderheid van -1,9m en zijn schijnbare diameter meet 37,6”. De schijnbare afstand tussen de Zon en de planeet bedraagt 68°. Jupiter staat op een afstand van 5,2 AE (785 miljoen km) van de Aarde, circa 6% verder weg dan gemiddeld.
De afstand tot de huidige poolster is 466 lichtjaar dus het verschil in afstand tussen zomer en winter van zo'n 300 miljoen km is slecht een kleine verandering. En de stand van de aarde is inderdaad gelijk op de precisie na dan.
,,De poolster is de enige ster die altijd op dezelfde plek aan de hemel staat. Hij staat precies boven de Noordpool. Doordat de aarde draait, zien we steeds een ander stukje van de sterrenhemel, maar die poolster zien we dus steeds boven het noorden staan.
Maar het meest voorkomende sterrenbeeld is Weegschaal. In Nederland worden de meeste mensen namelijk in september geboren. Er staan een hoop september verjaardagen in de top tien. 23, 24, 27, 29, en 30.
Qua helderheid staat de Poolster slechts op nummer 48 van de ranglijst. Maar daar lijkt verandering in te komen: de Poolster wordt helderder, en niemand begrijpt hoe dat kan. De Poolster (ook wel Polaris genoemd) is de helderste ster in het sterrenbeeld Kleine Beer.
De Poolster ('Polaris' voor de kenners) is de enige ster van de noordelijke sterrenhemel die niet opkomt, beweegt of ondergaat. De reden daarvoor is dat deze ster heel toevallig in het verlengde van de aardas staat, recht boven de noordpool.
Over Algol. Op dit moment kun je de ster Algol 's nachts zien knipperen. Elke 69 uur daalt zijn helderheid tot slechts 30 procent van zijn normale niveau, en tien uur later is hij weer op vol vermogen. De naam Algol betekent 'demon' in het Oudarabisch en zijn gedrag houdt astronomen al bezig sinds de oudheid.
Er zijn ook noordelijke en zuidelijke poolsterren. Dus de noordelijke poolster staat boven de noordpool. De zuidelijke poolster staat boven de zuidpool.
Die twee heldere sterren in de avondschemering, ze zijn je de laatste tijd vast opgevallen. Het zijn geen echte sterren, maar de planeten Jupiter en Venus. Ze bewegen net als de Aarde rond de zon en staan nu toevallig vanaf onze planeet gezien dicht bij elkaar.
Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de late nacht- en ochtendhemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 2:15 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de oostnoordoostelijke horizon komt (de opkomst was al om 1:31 uur).
Over het verschijnsel. Heel vroeg in de ochtend van 18 juni staat de maan op één lijn met een aantal planeten. Iets links van de maan zie je de gasreus Saturnus, en verder naar links staan de grootste planeet van het zonnestelsel, Jupiter, en onze kleine rode buurplaneet Mars.