Het bloed in de poortader is afkomstig van de darmen. Dit bloed bevat dus veel voedingsstoffen, maar is zuurstofarm.
Slagaders vervoeren zuurstof van het hart jouw lichaam in. Maar eerst moet het zuurstof opgehaald worden. Daar zorgt de longslagader voor. Dat is de enige slagader die zuurstofarm bloed vervoert.
De poortader is het bloedvat dat het bloed vanuit de darmen, maag, milt en alvleesklier naar de lever vervoert. Ongeveer 70% van het bloed dat de lever ontvangt komt van de poortader.
Wat is er bijzonder aan de poortader? De poortader ( vena portae ) is een ader die van de darmen, maag en milt naar de lever loopt. De ader vervoert zuurstofarm, maar voedingsstoffenrijk bloed. De lever krijgt vanuit een aparte slagader, de arteria hepatica het zuurstofrijke bloed aangeleverd.
Een poortader is een ader die zuurstofarm bloed van een orgaan naar een ander orgaan (niet het hart) transporteert. Mensen (en de meeste zoogdieren) hebben twee poortaders: De leverpoortader vervoert zuurstofarm, voedingsstofrijk bloed van de darmen, maag, alvleesklier en milt naar de lever.
Het bloed stroomt door de lever via de leverslagader en de poortader. De leverslagader brengt zuurstofrijk bloed naar de lever. Het bloed in de poortader is afkomstig van de darmen. Dit bloed bevat dus veel voedingsstoffen, maar is zuurstofarm.
Er zijn 3 soorten bloedvaten: slagaders (arteriën), aders (venen) en haarvaten. Slagaders vervoeren zuurstof en voedingsstoffen van het hart naar de rest van het lichaam. De longslagaders zijn de enige uitzondering, zij vervoeren zuurstofarm bloed naar de longen.
Als er te veel glucose in het bloed zit, zet je lever dit om naar glycogeen. Dit slaat de lever op. Hier is insuline voor nodig. Als er te weinig glucose in het bloed zit, zet het lichaam glycogeen om in glucose.
Als tweede verwerkt de lever de voedingsstoffen die vanuit de darmen via de poortader worden aangevoerd. Vetten en suikers worden zo omgezet dat ze brandstof zijn voor alle cellen van je lichaam, en dus ook door heel je lichaam gestuurd. Ook medicijnen, alcohol en drugs worden door je lever omgezet in andere stoffen.
- Arteria gastrica dextra – loopt rond de maag met verschillende vertakkinkjes en voorziet de maag van bloed.
De poortader (vena portae) is een ader die van de darmen, maag en milt naar de lever loopt. De ader vervoert zuurstofarm, maar voedingsstoffenrijk bloed. De lever krijgt vanuit een aparte slagader, de arteria hepatica het zuurstofrijke bloed aangeleverd.
De leverpoortader, ook kortweg poortader, of vena portae hepatis is een ader die bloed van de darmen, maag, milt en alvleesklier (pancreas) naar de lever vervoert. De leverpoortader ontstaat daar waar de vena mesenterica superior en de vena lienalis samenkomen.
Aders vervoeren zuurstofarm bloed en afvalstoffen van de organen naar het hart. Slagaders brengen zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen naar je organen, met als uitzondering de longslagader.
Het hart heeft ook bloedvaten die het zuurstofarme bloed uit de hartspier wegvoeren. Dit zijn de kransaders.
De bloedvaten die de hartspier van zuurstofrijk bloed voorzien, zijn de kransslagaders (coronairen). Deze lopen aan de oppervlakte van het hart, tussen de spierlaag en het hartzakje.
Klachten en alarmsignalen lever, galwegen en galblaas
Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting. Hevige of aanhoudende jeuk.
De lever ontvangt bloed via 2 wegen: via de poortader of vena porta, afkomstig uit het maagdarmsysteem en rijk aan voedingsstoffen opgenomen door de darm. via de leverslagader of arteria hepatica, rijk aan zuurstof.
Het meeste bloed wat naar de lever toe gaat komt via de poortader.
De poortader verbindt de maag, dunnedarm en dikkedarm met de lever. Alle verteerde voedingsstoffen die vanuit het spijsverteringsstelsel in het bloed terecht komen worden via de poortader eerst richting de lever vervoerd. Via de leverader komen de opgenomen voedingsstoffen pas in de bloedcirculatie terecht.
Niet alleen je tanden kunnen beschadigd raken door te veel suiker, maar ook je lever. Je lever produceert vet uit slechts één soort suiker, fructose, dat hij in zeer beperkte hoeveelheden nodig heeft. Te veel suikerconsumptie kan bijdragen tot veel leverziekten.
De lever haalt een groot deel van de glucose uit het bloed en zet deze om in glycogeen, en hiervoor is insuline nodig. Als je lang niets eet, kan je lichaam glycogeen weer omzetten in glucose (suiker), zodat je bloedsuiker niet verder daalt.
Rode bloedcellen (erytrocyten) vormen het grootste bestanddeel van de bloedcellen. Zij vervoeren de zuurstof door je lichaam met behulp van hemoglobine; een eiwit dat via ijzer zuurstof aan zich kan binden en daardoor een ideaal transportmiddel voor zuurstof is.
Zo vervoeren de aderen elke dag ongeveer 7.000 liter bloed naar het hart. Zuurstofarm bloed in het veneuze systeem is donkerder dan het zuurstofrijke bloed in de slagaderen. Een ander verschil is dat de bloeddruk in de aderen veel lager is dan in de slagaderen.
De longen zorgen ervoor dat er weer zuurstof in het bloed komt. De aorta komt uit de linkerkamer. Die pompt zuurstofrijk bloed naar de rest van het lichaam.