Gedurende de nacht lijken alle sterren door de rotatie van de aarde in een baan om de pool heen te draaien. De Poolster beweegt vrijwel niet, zodat deze altijd op dezelfde plaats aan de hemel te vinden is.
Niet de helderheid maakt de Poolster zo belangrijk aan de noordelijke hemel, maar wel haar locatie. Gedurende de nacht is dit de enige ster die schijnbaar niet beweegt.
De Poolster is weliswaar gemakkelijk met het blote oog zichtbaar, maar er zijn tientallen sterren die een grotere schijnbare helderheid hebben. De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond.
,,De poolster is de enige ster die altijd op dezelfde plek aan de hemel staat. Hij staat precies boven de Noordpool.
Sirius. De helderste ster aan de hemel is dan weer niet noodzakelijk de ster die van zichzelf het felst straalt. Sirius is voor een groot deel zo helder doordat hij tot de meest nabije sterren behoort. De op een na helderste ster Canopus oogt iets zwakker dan Sirius, maar staat wel ruim 35 keer zo ver weg.
Sirius heeft een opvallende blauwwitte kleur, veroorzaakt door de hoge oppervlaktetemperatuur van bijna 10.000 graden. Maar vaak zie je de ster heftig flonkeren en van kleur verschieten.
Als een lichtstraal door die trillende lucht gaat, wordt het licht ietwat gebroken. Het resultaat is een fonkelende ster. Het licht van een ster die laag boven de horizon staat, moet een langere weg door de dampkring afleggen. Daarom zullen die sterren meer flikkeren.
Jupiter en Venus zijn vooral aan het begin van de avond te zien, tussen zonsondergang en ongeveer 20.30 uur. Daarna gaan de planeten onder en zijn ze niet goed meer zichtbaar.
Die twee heldere bollen naast de maan zijn geen sterren, maar Venus en Jupiter. Misschien is het je de afgelopen avonden al opgevallen: naast de maan zijn twee heldere bollen te zien. Dat zijn geen sterren, maar Jupiter en Venus.
Rond de ster die het dichtstbij de aarde staat, een kleine rode dwerg met de naam Proxima Centauri die zich op een afstand van 4,24 lichtjaar van de zon bevindt, draaien mogelijk niet één maar twee planeten.
Vanaf de Aarde is Jupiter vaak met het blote oog zichtbaar als een heldere "ster" die niet flonkert. Na de zon, de maan en Venus is Jupiter het helderste object aan de hemel. Alleen als Jupiter ten opzichte van de aarde achter de zon staat is waarneming niet mogelijk.
Vier van deze planeten zijn goed met het blote oog te zien: Mars, Jupiter, Saturnus en Venus. Ze lijken op grote sterren, maar het verschil is dat je ze niet ziet knipperen.
Een ster is een bolvormig hemellichaam bestaande uit lichtgevend plasma met daarin voornamelijk (ongeveer 72% van de massa) waterstof en daarnaast ongeveer 26% helium. In sterren is de druk en temperatuur van de inwendige gasconcentratie zo hoog dat er kernfusiereacties plaatsvinden.
De sterren die 's nachts recht boven je staan, fonkelen minder dan sterren die je vlak boven de horizon ziet. Dat komt omdat het licht van sterren dichtbij de horizon een langere afstand in de atmosfeer aflegt naar jouw ogen dan het sterlicht pal boven je. De sterren aan de horizon knipperen dus het meest.
De Poolster is de voorste ster van het pannetje van de Kleine Beer. De Kleine Beer kun je vinden door vanaf de buitenste sterren van het pannetje van de Grote Beer een lijn te trekken. Verleng deze lijn vijf keer en je komt bij de Poolster uit. Zo kun je dus de Poolster vinden en dus ook het noorden.
Ongeveer twaalf keer zo klein als onze zon. Dat is de kleinste ster die tot nu toe gevonden is. Wetenschappers van Cambridge University noemen hem EBLM J0555-57Ab. EBLM J0555-57Ab mag dan wel klein zijn, hij is wel tien keer zo groot als onze aarde.
Op kleine afstand rechtsboven de maan is het Zevengesternte zien. Het lijkt wel wat op een mini-steelpannetje. Als je met een verrekijker kijkt, zul je zien dat er veel meer dan zeven sterren zijn. Vanavond zie je de Tweelingen Castor en Pollux rechtsboven de maan.
Zichtbaarheid van Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus met het blote oog.
Venus is zichtbaar aan de sterrenhemel in april. Waar en wanneer: Ga op 4 juni laat op de avond naar buiten om Venus te zien. Rond 22.40 uur vind je de heldere planeet circa 20 graden boven de horizon op het westnoordwesten. Met het blote oog kun je Venus duidelijk zien.
Jupiter is dus een bijzondere planeet, die vanaf de aarde vaak ook goed zichtbaar is. Je kunt hem het beste zien wanneer hij recht tegenover de zon staat, met de aarde ertussenin. Jupiter is dan tussen zonsondergang en zonsopgang zichtbaar.
Iets links van de maan zie je de gasreus Saturnus, en verder naar links staan de grootste planeet van het zonnestelsel, Jupiter, en onze kleine rode buurplaneet Mars. Nog verder weg kun je als je geluk hebt Venus en Mercurius waarnemen.
Sterren staan zo ver weg dat het echte 'puntbronnen' zijn, maar planeten vertonen piepkleine schijfjes (om die te zien is een sterk vergrotende verrekijker of een kleine telescoop nodig).
Poolster : een ster die vlak bij de noordelijke hemelpool staat en soms wordt aangeduid als de Noordster.
Orion, ook wel de jager genoemd, is een groot sterrenbeeld met enkele hele herkenbare punten. Zo zijn er drie sterren op een rij dat de gordel vormt van de jager. De bovenste kleine sterren vormen het hoofd, waarbij de Betelgeuze en Bellatrix de twee schouders vormen.
De Poolster is niet een ster zoals onze zon: de ster is ongeveer 4000 keer groter dan onze zon. De ster behoort tot een sterrensysteem dat minstens drie sterren bevat. Bovendien is de Poolster de helderste en dichtstbijzijnde Cepheïde, een kort-variabele ster.