Het is helaas toegestaan om krokodillenvlees aan te bieden in Nederland. Het vlees van gefokte exemplaren mag worden geïmporteerd mits men voldoet aan de wettelijke eisen. Vooral in het buitenland zijn vele krokodillenfarms waar krokodillen worden gefokt voor vlees en leer.
Nog een culinaire tip: krokodilvlees is snel bereid en daardoor uitermate geschikt voor barbecue, grill of rooster. Krokodillen worden speciaal gekweekt voor hun vlees en huid in Zuid-Afrika, Zimbabwe, Thailand en Australië. De dieren zijn slachtrijp op twee jaar, waardoor het vlees uitzonderlijk mals en sappig is.
De smaak. De smaak van het vlees van krokodillen is te vergelijken met de smaak van kippenvlees. De textuur van het vlees doet echter meer denken aan vis. Het vlees is lekker mager én cholesterolarm, waardoor het krokodillen vlees ook nog eens goed is voor je gezondheid.
Een krokodil is een echte carnivoor. Hij eet dan ook vlees of vis. Een nijlkrokodil is in staat om de helft van zijn lichaamsgewicht in één keer op te eten!
Alligator-entrecote wordt beschouwd als staartvlees, wat een zeer mals deel van het dier is. Het heeft een vergelijkbare smaak als milde kip, maar dan gecombineerd met de textuur en consistentie van een sappige karbonade!
Aanschaf krokodil
De prijs van een mooi formaat krokodil kan al snel in de paar duizend euro lopen. Daarnaast dient geïnvesteerd te worden in een goede leefomgeving. Dat wil zeggen: veel ruimte en een nauwkeurige nabootsing van het juiste leefklimaat.
Over het algemeen genomen zijn krokodillen gevaarlijker voor mensen dan alligators. De alligators en kaaimannen hebben net als echte krokodillen (Crocodylidae) en gavialen (Gavialidae) hun eigen unieke kopvorm. De kop van echte alligators lijkt op die van krokodillen maar is iets korter en breder.
Reptielen leggen eieren. De krokodil soms wel 90 tegelijk! Na een paar weken tijd komt het jonkie uit het ei. Eerst zijn koppie.
De nijlkrokodil en de zeekrokodil zijn de gevaarlijkste soorten en verantwoordelijk voor honderden doden per jaar in Azië en Afrika. Op de korte afstand zijn krokodillen erg snel.
Een krokodil heeft een tong, maar kan zijn tong niet uitsteken. Als de krokodil een tand of kies verliest, groeit er vanzelf weer een nieuwe. Tot de krokodil oud wordt. Dan kan hij zelfs tandeloos worden.
Het is niet lastig om aan een krokodil te komen. Ze zijn gewoon te koop in verschillende dierenwinkels.
Soms beginnen slangen wel iets op te eten wat ze later achterlaten, omdat ze erachter komen dat het te groot blijkt te zijn. Maar dat gebeurt vrij zelden. Dit is wat er echt gebeurde in Florida: de slang doodde de krokodil met succes en at hem op. Hij slikte het hele ding gewoon door.
Het is ook niet mogelijk om een krokodil handtam te maken. Een krokodil die op vaste tijden gevoed wordt door dezelfde persoon zal daar wel enigszins aan wennen, maar altijd gevaarlijk blijven. Op een grote krokodillenboerderij kan er tegemoetgekomen worden aan de basiseisen die de dieren aan hun leefomgeving stellen.
Nog een culinaire tip: krokodilvlees is snel bereid en daardoor uitermate geschikt voor barbecue, grill of rooster. Krokodillen worden speciaal gekweekt voor hun vlees en huid in Zuid-Afrika, Zimbabwe, Thailand en Australië. De dieren zijn slachtrijp op twee jaar, waardoor het vlees uitzonderlijk mals en sappig is.
Tegenwoordig is het meeste krokodillenleer afkomstig uit zogenaamde krokodillenfarms, waar de dieren speciaal om de huid worden gekweekt. Hierdoor is de uitvoer van krokodillenleer niet verboden, maar het doden van de dieren is aan banden gelegd en exemplaren in het wild mogen niet meer worden gevangen.
De smaak en de bereiding
Zebra vlees heeft een zoete en subtiele smaak en is enorm mals. Doordat de zebra's op een volledig natuurlijke manier zijn grootgebracht ben je verzekerd van 100% natuurlijk vlees. De kleur van het vlees is donkerrood. Zebravlees is op verschillende manieren te bereiden.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer. Een bruine beer zal je misschien aanvallen als ze denkt dat je haar jong bedreigt, maar een ijsbeer ziet een mens als prooi en schat in of hij je kan hebben.
Niet de leeuw of de gifslang, maar de mug is voor de mens het dodelijkste dier op aarde. Indirect is de mug verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen doden per jaar. Het gevaar berust op een ruim arsenaal aan ziekteverwekkers dat door muggen kan worden overgedragen.
Gemeten in aantal opnames en sterfgevallen is de Europese hoornaar een van de gevaarlijkste dieren van Nederland. Elk jaar worden er een paar sterfgevallen door wespensteken geregistreerd, en omdat de Europese hoornaar het krachtigste gif heeft, is die het meest gevaarlijk.
De oudste krokodil ter wereld, Henry, is vandaag 114 jaar oud geworden. De jarige is in 1900 in Botswana geboren en woont nu in het natuurpark Crocworld in het Zuid-Afrikaanse Scottsburgh.
De maximale leeftijd van krokodilachtigen is niet precies bekend, enkele exemplaren zouden meer dan 100 jaar oud zijn geworden. De grootste soorten worden waarschijnlijk niet ouder dan 40 tot 60 jaar oud, kleinere soorten als kaaimannen bereiken een leeftijd van ongeveer 30 tot 40 jaar.
Krokodillen
Krokodillen zijn op het moment de dodelijkste dieren in Afrika. Vaak merk je niet dat je een mogelijk slachtoffer van dit gevaarlijke dier bent. Dit komt doordat hij niet opvalt in zijn natuurlijke omgeving. Dit dier zorgt voor 100 doden per jaar.
Het exacte aantal doden is niet bekend, maar de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN schat dat ongeveer 1000 mensen per jaar door krokodillen worden gedood. Daarom is de krokodil het gevaarlijkste dier van Afrika: Grote krokodillen zijn er in overvloed en de populatie kan zich betrekkelijk snel herstellen.
Wanneer de krokodillen volwassen zijn, hoeven ze niet bang te zijn voor andere dieren. Hun enige vijand is de mens. Deze maakt hun gebied kapot. Ook maken ze jacht op de krokodil om hun vlees en hun huid.
Wat kan je doen als een krokodil of alligator in de buurt is of wil aanvallen? Als je toch onverwachts in aanraking komt met een krokodil is het goed om rustig achteruit te lopen en geen onverwachte bewegingen maken.