Het vaakst wordt een longontsteking veroorzaakt door de bacterie Streptococcus pneumoniae, beter bekend als de pneumokok. Die lijkt niet besmettelijk te zijn. Maar virussen kunnen wel heel besmettelijk zijn, zoals het coronavirus. En met een verzwakte weerstand ben je extra vatbaar.
Een longontsteking kan besmettelijk zijn. Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk.
Hoe lang duurt het herstel? Als je gezond bent, duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken. Hoe lang precies hangt ervan af of de medicijnen aanslaan. Vaak geneest een longontsteking zonder schade aan de longen.
Via niezen, hoesten of zoenen kun je elkaar besmetten, ook als je zelf niet ziek bent. Pneumokokken kunnen middenoorontsteking, bijholteontsteking en bronchitis veroorzaken, maar kunnen ook leiden tot ernstige longontsteking, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.
Rook niet en voorkom meeroken. Hoestdrankjes en slijmoplossende middelen versnellen de genezing niet. Ze kunnen wel zorgen dat je minder hoest waardoor je beter slaapt.
Bij de meeste mensen met een longontsteking is er een fijn gekraak hoorbaar. In sommige gevallen klinken de longen zuiver.
In het kort. U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica).
Na besmetting word je niet onmiddellijk ziek. De tijd tussen contact met de ziektekiem en de klachten (de incubatietijd) bedraagt 1 tot 4 weken.
We nemen aan dat de kans om andere mensen te besmetten blijft bestaan tot drie dagen na het stoppen met hoesten of drie dagen na het verdwijnen van de koorts. We gaan er van uit dat je veertien dagen na het begin van de symptomen niet meer besmettelijk bent, op voorwaarde dat je geen symptomen meer hebt.
Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren. Neem de medicatie in volgens voorschrift van de arts, het is belangrijk om de antibioticakuur af te ronden, ook als u geen klachten meer heeft.
Uw arts kan dit op verschillende manieren vaststellen: bloedonderzoek. lichamelijk onderzoek: de arts luistert met een stethoscoop naar uw longen. röntgenfoto van de longen.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Een longontsteking moet men altijd ernstig nemen. De meeste mensen genezen probleemloos door een korte behandeling met een antibioticum, maar sommigen moeten opgenomen worden in het ziekenhuis.
Vooral voor kwetsbare groepen mensen is longontsteking gevaarlijk. Elk jaar krijgen ruim 270.000 mensen een longontsteking. Vooral voor kwetsbare groepen mensen, zoals ouderen, chronisch zieken of hele jonge kinderen is longontsteking gevaarlijk.
Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen - de bronchiën - en de longblaasjes ontstoken. Meestal is een bacterie de oorzaak, soms een virus. Een combinatie is ook mogelijk. Bij een longontsteking heb je vaak moeite met ademen.
U slikt al 2 tot 3 dagen medicijnen, maar de koorts wordt nog niet minder. Meet uw temperatuur via uw anus (poepgat). U heeft koorts gehad, daarna 1 of meer dagen geen koorts, en daarna opnieuw koorts.
Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen. Bij asymptomatische infecties begint de besmettelijke periode op de testdatum en eindigt 5 dagen na de testafname.
Bij een immuuncompetent persoon heeft het doen van PCR of serologie geen toegevoegde waarde na gestelde periode (7 of 14 dagen); de PCR kan lang positief blijven zonder dat het iets zegt over de besmettelijkheid en de serologie kan laag-positief of zelfs negatief blijven.
Naar schatting hebben tussen oktober 2021 en mei 2022 ongeveer 795.000 mensen griep gehad. Mensen zijn vooral ziek geworden van het type A(H3N2) griepvirus.
Is een longontsteking veroorzaakt door het coronavirus hetzelfde als een 'normale' longontsteking? Met een longziekte heb je net als bij andere virusinfecties de kans om een longontsteking of longaanval op te lopen. Wel is er een verschil tussen een longontsteking door het coronavirus en een 'normale longontsteking'.
Het coronavirus zorgt er soms voor dat er een longontsteking ontstaat. Dit is een andere longontsteking dan een 'gewone' longontsteking.
Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan aan neus of keel. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Het immuunsysteem is niet constant, maar afhankelijk van je biologische klok. Hierdoor ervaar je de ziektesymptomen het hevigst in de nacht, omdat het immuunsysteem dan gaat pieken.
Bij bronchitis zijn de slijmvliezen van de kleine vertakkingen in de longen ontstoken. Hierdoor moet u hoesten en heeft u last van slijm. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor voelt u zich benauwd en heeft u moeite met ademen.