De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes.
Nummer één: Mars, Snickers en andere 'graanrepen':
De nummer één uit de snoepautomaten op het werk of op school, deze zogenaamde graanrepen, suiker of chocoladerepen zou waarschijnlijk een betere benaming zijn, bevatten per stuk algauw: 200 calorieën. 8 g vet.
Je lichaam heeft in principe geen tussendoortjes nodig. Als je tussendoor wel zin hebt in een snack dan kunnen gezonde tussendoortjes uit de Schijf van Vijf wel helpen voorkomen dat je te veel snoept en snackt. Ook kun je een deel van je maaltijden tussendoor eten, zoals brood, groente, fruit of yoghurt.
De berenklauw of berehap, gehaktbal, frikandel, mexicano en varken- of kipspiesjes (saté) behoren tot de koolhydraatarmere frituursnacks. De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet.
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de andere voedingswaarden van de snacks verschillen van elkaar. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram vet.
Als je het aantal calorieën van een portie patat vergelijkt met die van aardappelen, dan zie je dat gekookte aardappelen natuurlijk de gezondste keuze zijn.
Het is veel beter om te knabbelen op iets zouts of een stukje groente. Ook door het eten van fruit vlak voor het slapen kan je rusteloos worden, in verband met het verteren van het fruit in je maag. Bananen daarentegen doen het wel goed! Bijvoorbeeld banaan met pindakaas als late night snack.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Zo maak je je snacks iets gezonder
Zo bevat een gefrituurde aardappel drie keer zo veel vet als een gewone aardappel. Wil je eens in de zoveel tijd op een verantwoorde wijze genieten van je een lekkere snack, bereid deze dan zelf.
In hard frituurvet zit vooral verzadigd vet. Dit vet is verkeerd vet. Krijg je hier veel van binnen met eten en drinken, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. In vloeibaar frituurvet en olie zit maar weinig verzadigd vet.
Vezels zorgen voor een vol gevoel
Zo doe je dat: kies voor muesli, havermout of volkorenbrood bij het ontbijt, neem een ruime portie groenten bij de avondmaaltijd en eet groenten bij je lunch. En zorg iedere dag voor minimaal 2 porties fruit, volkoren producten en een handje noten of studentenhaver.
Dik worden van koolhydraten
Van koolhydraten op zich word je niet dik. Je komt pas aan als je meer energie (kcal) binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt. Koolhydraten zijn enorm belangrijk voor onze energievoorziening.
Op vocht en een beetje zout, kun je het lang volhouden. Vraag je je weleens af hoe lang een mens zonder eten kan? Als we afgaan op de gegevens die bekend zijn over hongerstakers, dan kun je 46 tot 73 dagen zonder voedsel voor je overlijdt.
Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Als je zelf mayonaise maakt, zul je daar een neutrale olie voor gebruiken. Die bevat meestal zowel omega 3-vetzuren als omega 6 en omega 9. En juist die omega 6 eten we iets teveel, en omega-3 iets te weinig. Daarom adviseert Eric om te kiezen voor raapzaadolie en koolzaadolie, want daar zit veel omega 3.
Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).