Varkens daarentegen slapen, net als mensen, zo'n 8 uur per dag. En kippen zelfs 12! Bij honden verschilt het heel erg per leeftijd, een volwassen hond slaapt gemiddeld 12-14 uur. Katten slapen ongeveer evenveel, gemiddeld 12-16 uur per dag.
Kippen hebben slaap nodig. Hun hersenen, die in staat zijn ingewikkelde opdrachten uit te voeren, vragen erom. Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten.
Net zoals wij graag op een heerlijk bed op een mooi matras liggen, hebben kippen ook wel hun voorkeur voor een bedje. Ze hebben het liefste een stok van hout en dat komt omdat kippen in de natuur in bomen of takken slapen. Die stok mag niet helemaal rond zijn en vooral niet te dun want dat zit namelijk niet zo lekker.
Als ze buiten slapen, slapen de kippen op de grond en kan ongedierte makkelijk tussen hun veren kruipen. In het kippenhok moeten een slaapplaats, legplaats en een voederplaats aanwezig zijn. Kippen slapen op een stok.
Om je kippen te beschermen moeten ze 's avond worden opgesloten in het nachthok. Normaal gezien gaan je kippen nu al vanzelf in het nachthok. 's Avond en 's morgens moet je dan enkel het deurtje van het nachthok sluiten en openen.
Uw kippen dienen gedurende de dag een constante voorraad voer tot hun beschikking te hebben. Kippen eten wanneer ze het nodig hebben en moeten met een volle maag op stok gaan omdat ze veel energie nodig hebben om eieren te kunnen leggen. Een volwassen kip eet dagelijks ongeveer 120 gram legkorrels.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten.
De meeste kippen houden niet van regen dus zorg ook voor een overdekt gedeelte in de ren waar ze voor de regen kunnen schuilen en waar ze toch kunnen scharrelen. Een kip scharrelt op een dag heel wat rond. Het is daarom fijn als je in de gelegenheid bent om je kippen dagelijks los te laten lopen.
Kippen drinken vrij veel, tot wel 250 ml per dag, en moeten altijd water ter beschikking hebben. Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen. Ververs het water in de zomer dagelijks en plaats het in de schaduw om algengroei te voorkomen.
Het kippenhok en de ren leuker maken
Een kleurig speeltje: bijvoorbeeld een nep muis voor katten of vogelspeeltjes. Kippen zien kleuren beter dan dat mensen dat kunnen, dus hoe kleuriger hoe beter. Ze zullen er vanzelf op pikken. Als je het ophangt en het alle kanten op kan bewegen is dit ideaal.
Kippen hebben heel veel vertellen. Onderling kakelen, kukelen en tokkelen ze wat af. Dat heeft alles te maken met de pikorde in de groep, maar ook met het zoeken van voedsel en het waarschuwen voor gevaar. Levende Have volgde een toom Welsumers met twee hanen, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.
Moet ik een kippen-oppas regelen? Als u langer dan drie dagen weggaat, dan zult u de hulp van iemand moeten inschakelen die dagelijks controleert hoe het met uw kippen gaat en ze de nodige verzorging geeft.
Om te leggen heeft een kip over het algemeen minimaal 13 uur licht nodig.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken.
“Je moet rauwe kip nooit wassen! Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee. Wat je wel doet is de bacterie van de kip door je keuken verspreiden.” Water zal namelijk door je keuken spetteren en het sap van de rauwe kip wordt verplaatst naar het aanrecht en je gootsteen.
Het verschilt van ras tot ras, hoe goed kippen tegen de kou kunnen. De meeste hebben geen schrik van de sneeuw en vinden het niet erg om er in rond te scharrelen. Van zodra de thermometer een temperatuur aangeeft vanaf 10 graden onder het vriespunt, is het wel aangeraden om je kippen wat extra in de gaten te houden.
4 signalen dat een kip het te koud heeft
Opgezet verenkleed. Van de grond gaan zitten. Een opgetrokken poot. Lellen en kammen zijn bleker dan normaal.
Er zijn een aantal etensresten die kippen in ieder geval mogen: Fruit als aardbeien, frambozen, bessen, appel, mango, kiwi, druiven, enzovoort. Gekookte noedels.
Voor de afwisseling geef je de kippen regelmatig groenvoer. Het groenafval uit de keuken bijvoorbeeld, zoals sla, komkommer, broccoli en wortel. Ook bessen, appel, peer en banaan vinden ze heerlijk, evenals kruiden als brandnetel, paardenbloem en vogelmuur.
Ververs het water in de drinkemmer of drinksilo dan ook iedere dag, zodat jouw kippen ten alle tijden hun dorst kunnen lessen. Door het water iedere dag te verversen, voorkom je bovendien dat er ziektes of algen in het water kunnen groeien.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
De dierlijke eiwitten kunnen aangevuld worden door kippen bijvoorbeeld meelwormen, maden of andere insecten bij te voeren. Een makkelijke en goedkope manier voor het bijvoeren is het geven van kattenvoer. Kattenvoer is echter soms wel wat zouter en moet daarom met mate gegeven worden.