Een Snelle Jelle Zero geeft toch altijd nog 100 calorieën. Calorieën zijn trouwens niet zaligmakend. Ook een appeltje voor de dorst (of trek) geeft gemiddeld 80 calorieën, maar een appel heeft het voordeel dat het veel vezels en vitamines bevat. Lekker gezond dus en een hele goede keuze!
Conclusie. Weinig ingredienten, maar ook erg weinig voedingsstoffen en veel suiker. Het voegt dus weinig toe voor je lichaam. Deze reep bevat veel suiker wat een negatieve invloed heeft op je bloedglucosespiegel en je immuunsysteem.
De Reguliere ontbijtkoek bevat 102 kcal per portie. De Zero variant bevat 72 kcal per portie. Daarmee valt de Zero onder de noemer 'gezond tussendoortje' volgens de Richtlijnen Goede Voeding(2).
Conclusie. Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero.
Een Snelle Jelle van 70 gram bevat bijna 30 gram suiker, dit zijn 7,5 suikerklontjes!
Ingrediënten. Ingrediënten: ROGGEbloem, glucose-fructosestroop, suiker, water, specerijen, kaneel, rijsmiddelen (natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat), zonnebloemolie.
Verder bestaat bij veel mensen ook het idee dat ontbijtkoek rijk is aan vezels, maar ook dat valt helaas tegen. Alle mooie korenaren op de verpakking ten spijt bevat standaard ontbijtkoek ongeveer evenveel vezels als witbrood – niet bijster veel, dus. Het is zo bekeken nauwelijks gezonder dan het gemiddelde gebakje!
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels. Een echte gezonde winnaar kunnen we niet aanwijzen, omdat er in de tussendoortjes veel suiker zit.
De zero variant is bereid met rogge en is een bron van vezels. De vezels vinden wij zo belangrijk voor een goede werking van de spijsvertering en dus ons darm microbioom. Eén plak ontbijtkoek geeft rond de 5 gram vezels. Om de koek toch smaakvol en enigszins zoet te krijgen zijn er zoetstoffen aan toegevoegd.
Zo ook de ontbijtkoek. Het voordeel is echter dat ontbijtkoek meer goede voedingsstoffen bevat dan een gemiddelde koek. Zo bevat het bijvoorbeeld meer voedingsvezels, wat maakt dat je langer verzadigd bent na het eten van een stuk ontbijtkoek, dan na een plakje cake.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Een portie vers fruit. Zoals appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien, bosbessen, kiwi, nectarine, perzik, meloen. Bekijk hoeveel fruit je elke dag nodig hebt.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Snelle Jelle kruidkoek is de krachtige kruidkoek voor doorzetmomenten. Het is de ideale reep voor tussendoor. Snelle Jelle repen geven je natuurlijke energie om nog een stukkie te gaan. Gemaakt van granen en daardoor bron van vezels.
Er zitten 169 kilocalorieën in 1 dikke plak (55 gram) ontbijtkoek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ontbijtkoek'?
Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen niet goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op.
We kunnen absoluut concluderen dat een banaan gezond is. Deze fruitsoort zit boordevol goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Met de aanwezige calorieën of koolhydraten is absoluut niets mis als je ze inpast in je totale energiebehoefte. Een banaan past in elk gezond eetschema.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Een rijstwafel is een goede bron van vezels. Ook bevat een rijstwafel ondanks zijn vederlichte gewicht, relatief veel kalium en magnesium. Zeker als je de wafel belegt met gezonde ingrediënten als een groentespread of een ongezoete notenpasta, heb je een gezonde snack in handen.
Wanneer je gewoon de 'gezondste' keuze wil maken, kun je kiezen voor 'Bolletje Beschuit Volkoren', deze bevat relatief veel vezels en eiwitten en relatief weinig (verzadigd) vetten. Vergeet bij het maken van je keuze echter nooit om te kiezen wat voor jou goed voelt en wat jouw persoonlijke voorkeur is.
Geschiedenis Snelle Jelle
Snelle Jelle vindt zijn oorsprong bij koekfabrikant Wieger Ketellapper. Dit Friese, oorspronkelijke familiebedrijf gaat terug tot het jaar 1900, toen Johannes Ketellapper een bakkerij begon in de buurt van Heerenveen.
Ontbijtkoek is bijna altijd vegan. Je moet even opletten of er geen honing in zit, maar verder kan er weinig fout gaan. Apart verpakte repen zoals deze Snelle Jelle zijn handig om mee te nemen als tussendoortje.