Rook is donker en verspreidt zich zo snel, dat u zelfs in uw eigen woning compleet gedesoriënteerd raakt. In heel veel gevallen zijn niet de vlammen dodelijk, maar wel de rook en het gas. Rook bevat koolstofmonoxide, een gas dat mensen bedwelmt.
Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken. Een brandje in het bos, op de hei of in de duinen kan al snel uit de hand lopen. Voor de mens is het grootste gevaar bij een natuurbrand dat je door het vuur verrast wordt, ingesloten raakt en niet meer weg kan.
Brand verspreidt zich snel. In drie minuten kan je huis deels in vuur en vlam staan en ontstaat er veel rook. Daarom telt elke minuut. Hoe eerder je de brand opmerkt, hoe meer tijd je hebt om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen.
Bij hoge temperaturen gaan kieren met brandwerende voorzieningen namelijk wel dicht, maar onder 200°C kan rook er wel doorheen komen.” Daarnaast kunnen ventilatieroosters, luchttoevoer en afvoersystemen rook verspreiden, ook naar ruimten die niet in direct contact staan met de brandhaard.
Een vuur blijft branden zolang er brandstof en/of zuurstof aanwezig is. Zodra de brandoverslag optreedt, begint het vuur alle brandbare materialen in de kamer te verteren waardoor een zuurstoftekort en intense hitte ontstaat.
Vermijd rook
Rook is de grootste boosdoener. Het is een opstijgend mengsel van gassen, dampen en roetdeeltjes. Rook is een van de gevaarlijkste componenten van vuur. Door de snelle verspreiding en giftigheid van rook is het de belangrijkste doodsoorzaak bij een brand.
Wind, waarmee zuurstof wordt aangevoerd, kan de vuurhaarden aanwakkeren en snel in een bepaalde richting verspreiden. Vooral droge oostenwinden worden gevreesd. Het vuur kan zich daardoor met snelheden van 25 kilometer per uur verspreiden.
Sommige stoffen, zoals koolmonoxide en fijn stof, komen bij vrijwel elke brand vrij. Andere stoffen worden voornamelijk gevormd als er specifieke materialen in de brandhaard aanwezig zijn. Voorbeelden zijn zoutzuur en dioxinen bij verbranding van PVC.
Bel dus 112, vraag naar de brandweer en geef je exacte adres. Beschrijf de brand zo nauwkeurig mogelijk, vertel met hoeveel mensen je in huis bent en of er nog mensen binnen zijn. Hiernaast dien je ook bijzonderheden te vermelden. Als allerlaatste kun je ervoor kiezen om hulp te verlenen.
Voor het ontstaan van brand zijn drie factoren van belang: een brandbare stof, zuurstof en ontstekingstemperatuur. Bij elkaar vormen zij de zogenaamde branddriehoek.
Stop direct met alles wat u aan het doen bent. Alarmeer vervolgens iedereen die en de woning aanwezig is en probeer zo min mogelijk rook in te ademen. Kijk of de brand zich nog in een beginstadium bevind en of deze nog te blussen is met behulp van een brandblusser of blusdeken.
De meest voorkomende oorzaken zijn vlam-in-de-pan, apparaat in brand en materiaal tegen een hittebron zoals een pan. Hoe voorkom je een keukenbrand? Kook bij voorkeur op inductie, want dit is de meest veilige manier van koken. Zorg dat een blusser en/of deken voor het grijpen ligt.
“Roken is de voornaamste oorzaak van een brand. Het gaat om 33 procent van alle woningbranden. Sinds 2011 zijn er wel zogenaamde zelfdovende sigaretten, maar deze werken niet goed genoeg. Het is dan ook belangrijk dat u zich bewust bent van de gevaren.
Open geweven stoffen -vooral die met een harig oppervlak als flanel, fluweel, pluche en badstof- branden heel snel. Zuurstof kan hier gemakkelijk in komen, waardoor de stof vrijwel meteen vlam vat.
Plantaardige vezels, bijvoorbeeld katoen, vatten makkelijker vlam dan dierlijke vezels, zoals wol. Synthetische vezels, zoals bijvoorbeeld polyester, vatten juist moeilijker vlam, maar bij contact met vuur smelten ze wel. De smeltdruppels kunnen op die plekken brandwonden veroorzaken.
De belangrijkste risico's op een rijtje: Hitte. Rook. Explosiegevaar.
Voor brand zijn er drie factoren nodig. Als deze alle drie aanwezig zijn en in de juiste verhouding, dan ontstaat er brand. Dit noemen we de branddriehoek. De drie factoren van de branddriehoek zijn: warmte, zuurstof en brandstof (brandbaar materiaal).
Voor vuur is zuurstof nodig. Zuurstof zit in de lucht. Als je de kaars afdekt met een pot, kan er geen verse zuurstof bij en zal de vlam doven.
Er zijn twee belangrijke redenen waarom vuur niet op het water brandt. Ten eerste is water koud, en iets brandt pas als het heet is. Ten tweede sluit water een brandend voorwerp af van de lucht. Dan dooft de brand ook, want brand heeft zuurstof nodig uit de lucht.
Voor vuur heb je drie dingen nodig: zuurstof, brandstof en warmte. Als je één van die drie dingen weghaalt, dan dooft je vlam.
Neem een brandblusser mee. Nadat de BHV'ers zijn aangekomen bij de deur waarachter de brand bevindt, start je de deurprocedure. Blijf communiceren met de overige BHV'ers via een portofoon. Neem een beslissing; brand zelf blussen of ontruimen en brandweer alarmeren.