Een spierverrekking is een blessure waarbij de spiervezels worden uitgerekt. Je voelt pijn die je over de hele lengte van je spier voelt en meestal niet goed kan plaatsen Bij een spierscheuring voel je een plotselinge, vlijmscherpe pijn.
De pijn die wordt ervaren bij het scheuren van een spier kan omschreven worden als een zweepslag, maar ook als een messteek of een harde tik. Het voelt alsof er iets knapt en sommige mensen zullen ook daadwerkelijk een knapje horen. De pijn kan leiden tot duizelig- en misselijkheid.
Rusten, de plek te koelen met ijs, er een drukverbandje omheen te doen en omhoog te houden het beste. Rust is belangrijk! Geef je lichaam de kans om de gescheurde delen te helen voordat je het weer gaat belasten. Je kunt het beste drie dagen rust houden, alhoewel je dan nog niet volledig hersteld bent.
Over het algemeen wordt er alsnog voor een operatie gekozen. Dit komt omdat een scheur meestal niet vanzelf hersteld waardoor er kans is op het groter worden van de scheur of het structureel veranderen van de spier.
Ken je bijvoorbeeld tijgerbalsem of arnicazalf. De werkzame bestanddelen zouden zorgen voor een sneller herstel van de spieren. Ook een lichte massage helpt: dat is goed voor de doorbloeding, evenals een warm bad of douche. En niet stil gaan zitten, maar de spier in beweging houden door rustige oefeningen te doen.
Oorzaken. Een spierscheur is het gevolg van een plotse of bruuske beweging. Ze treedt meestal op bij een intense belasting van een ongetrainde spier. Een peesscheur kan ook het gevolg zijn van langdurige overbelasting.
Plotselinge belasting van littekenweefsel dat is ontstaan na een blessure en dat tijdens de genezing is samengetrokken, waardoor de normale spierbeweging is beperkt. Door de plotselinge belasting zal het littekenweefsel weer scheuren, met dezelfde verschijnselen als bij de oorspronkelijke blessure.
Overbelasting van de spieren ontstaat door kortstondig een te zware belasting of langdurig een lichte belasting van die spieren. Acute of langdurige belasting van de spieren zorgt ervoor dat er minder bloed door kan stromen, waardoor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen beperkt wordt.
Begin altijd met paracetamol. Dit werkt meestal goed en heeft de minste bijwerkingen. Pijnstillers zorgen er niet voor dat de zweepslag sneller over gaat.
Dikwijls is naast spierletsel ook beschadiging van een zenuw aanwezig. Snelle behandeling is van groot belang. Alleen bij snel en adequaat ingrijpen kan de functie van de spier meestal volledig worden hersteld.
Het herstel van een spierblessure varieert van een week (spierverrekking) tot enkele maanden (ernstige spierscheuring).
Door middel van echografie kunnen we bekijken in welke structuur de blessure zit en hoe groot de beschadiging in het weefsel eventueel is. Zo kunnen we bijvoorbeeld onderscheid maken tussen een spierscheur of een spierverrekking.
De symptomen van een zweepslag
Er ontstaat plotseling een heel scherpe pijn die vaak wordt omschreven als een elastiekje dat springt. Hierna blijft er een hevige pijn in de kuit aanwezig en is het vaak niet mogelijk om verder te lopen omdat het aanspannen en het rekken van de kuit pijnlijk is.
Rust: Tijdens rust hersteld het lichaam en kunnen eventuele ontstekingsfactoren hun werk doen en vervolgens verdwijnen. Dat is meestal na 3-5 dagen. Vaak is dat relatieve rust. Het is niet zo dat je in bed moet liggen de hele dag.
Probeer regelmatig te bewegen zonder dat je spieren overbelast raken. Als je spierpijn hebt, is het belangrijk om je spieren tijd voor herstel te geven. Een spiergroep heeft ongeveer 48 tot 72 uur nodig om te herstellen.
Hoe kun je overbelasting herkennen? Als je overbelast bent, kun je deze klachten hebben: lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld hoofdpijn of buikpijn, hoge bloeddruk, hyperventilatie, pijn in je nek, schouder of rug, duizeligheid, vermoeidheid, minder zin om te eten of juist voortdurend honger.
Op het moment dat de spier volledig afscheurt, is er een knappend geluid te horen waarna er een hevige pijn optreedt. Een flinke zwelling op de plek van de scheur. Roodheid rond de plek van de scheur en soms zelfs een bloeduitstorting door gesprongen bloedvaatjes. Pijn dat voelt als kramp.
Het is niet op voorhand te zeggen hoe lang de herstel periode van een spierscheuring duurt. Het is natuurlijk afhankelijk van de mate waarin de spier gescheurd is, maar ieder lichaam heeft zijn eigen herstelvermogen. De schatting van de herstelperiode voor een spierscheuring ligt bij 4 tot 6 weken.
Behandelmethoden bij zweepslag. Met massage therapie zal de fysiotherapeut uw kuiten masseren. Het pijnlijke gebied wordt hierdoor soepeler en de zwelling zal afnemen voor een sneller herstel. Fysiotherapeuten kunnen met behulp van massages uw spier rekken waardoor de spierlengte weer zal toenemen.
Na een zweepslag is rust belangrijk. Probeer de eerste 24-48 uur het been zo min mogelijk te belasten, om verdere schade aan de spier te voorkomen. Leg het been zoveel mogelijk hoog. U kunt het been ontzien door voor de eerste paar dagen krukken te huren op de Spoedeisende Hulp of bij de Thuiszorg.
Een MRI-scan geeft een nauwkeurig beeld van botten, gewrichten en omliggend weefsel zoals spieren, pezen en kraakbeen. Het is een scantechniek waarbij gebruikt wordt gemaakt van magnetische golven en radiogolven.
De diagnose van spierziekten wordt gesteld op basis van de symptomen en lichamelijk onderzoek. Daarnaast vinden vaak aanvullende onderzoeken plaats, zoals bloedonderzoek, spierbiopsie, DNA-onderzoek en een spier- en zenuwonderzoek (EMG).
Echografisch onderzoek bij uw eigen huisarts
Een echo-onderzoek in de praktijk is laagdrempelig, bij een vertrouwde huisarts. Het spaart vaak een onderzoek in het ziekenhuis uit, waardoor uw eigen risico niet hoeft te worden aangesproken.
Wanneer u een scheur in een pees en/of spier hebt, kunt u de volgende pijnklachten ervaren: Plotselinge lokale pijn met een kramp gevoel wat lijkt op zweepslag. Pijn neemt geleidelijk toe. Bewegingsbeperking en langdurige stijfheid.
De voordelen van warm houden
Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs is dat chillen in een bubbelbad je herstel bevordert, zijn er ook geen experts die het afraden. Warmte kan namelijk helpen je spieren te ontspannen en stimuleert veranderingen op celniveau zoals het beter laten stromen van het bloed.